Спорядження та одяг: яскраві чи непомітні?

Для сучасного туриста не проблема придбати одяг та спорядження практично будь-якого забарвлення, від стилю мілітарі до яскравих папугових кольорів. Але що вибрати? Яскраве, помітне? Чи те, що не привертає уваги?

Спорядження та одяг: яскраві чи непомітні?
Одяг та спорядження туриста
можуть бути будь-якого кольору

Відкинемо тенденції моди та емоційні оцінки («цей колір – похмурий, а ось цей – веселенький»). І подивимося на колір суто з практичного погляду. Причому говоритимемо про звичайнісінький туризм, виключаючи таємні проникнення на заповідні території тощо.

Спочатку поговоримо про одяг. Оскільки ми не шпигуни, то ховатися нам нема чого. Навпаки, яскравий одяг допоможе швидше помітити товариша, який відстав, або вирвався далеко вперед, або відійшов убік від основної групи. Зробити вас помітним допоможе і яскравий рюкзак. Закріплені на ньому предмети спорядження, такі як каремат або сідачка (наприклад, жовтого, червоного, синього кольору) теж збільшують шанси бути побаченим здалеку.

Отже, яскраві кофти, куртки, футболки – це добре. Але щодо ваших штанів, то тут ситуація трохи інша. У поході їх легко забруднити, що може бути дуже помітно. Тому для штанів краще підійдуть непомітні, приглушені кольори. Я віддаю перевагу камуфляжним штанам. На них бруд видно гірше, ніж на однотонних штанах.

З одягом та рюкзаками ми розібралися. Тепер перейдемо до наметів. Якщо ваша мета – екстремальні походи в суворих умовах, то краще мати яскравий, червоний або помаранчевий намет. Його буде легше помітити і вам, якщо ви відійшли від намету, наприклад, під час снігової хуртовини, і рятувальникам (якщо, не дай Боже, щось трапиться).

Для більшості походів, як легких, так і середньої складності, більше підійде непомітний намет (камуфляжний, зелений, темно-синій або сірий). Справа в тому, що далеко не завжди вдається знайти місце для табору, досить віддалене від людей. Поблизу можуть бути якісь села, або вибране місце є популярною стоянкою туристів або відпочиваючих на природі. На жаль, сторонні люди не обов'язково подарують вам позитивні емоції. Особливо неприємно, якщо чужа людина з не найкращими намірами прийде до нашого табору вночі, коли всі сплять.

Тому багато туристів вважають за краще, щоб їхній табір не привертав до себе особливої уваги. І вибирають собі намети відповідного кольору. Вочевидь, виробники враховують їхні потреби, оскільки яскравих кольорів серед неекстремальних наметів ви практично не зустрінете.

Типове забарвлення більшості наметів
Типове забарвлення більшості наметів

Тим не менш, є одна деталь намету, яка має бути яскравою. Це – штормові відтяжки. Зачепитися за них дуже легко, особливо у нічний час. І яскравий (наприклад, червоний) колір відтяжки, добре помітний, як вдень, так і вночі у світлі ліхтаря, може запобігти як вашому падінню, так і пошкодженню намету.

Стосовно дрібних предметів спорядження (ножів, ліхтарів, GPS-навігаторів і т.д.) яскравий колір буде однозначно кращим. Менше шансів, що якусь річ втратите чи забудете на привалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
4 коментарі
Анонім сказав...

зараз , якщо надягати камуфляжні штани.... треба дуже уважно вивчити , як маршрут похода співвідноситься з малюнком камуфляжа.... бо можуть, як кажуть, "по одежці зустріти...."

Андрій Лунячек сказав...

Так, згоден, зараз у камуфляжі краще не ходити. У крайньому випадку - до камуфляжних штанів додати якусь яскраву футболку, яка буде здалеку натякати на те, що ви - цивільний. Але краще зовсім без камуфляжа.

Анонім сказав...

ще до нашої війни - у деякіх популярних туристичних країнах (у яких теж не усе тихо завжди) косо дивляться на елементи військової форми... Якщо не вгадати з кольором - будуть дивитись як на прихильника потенційного супротивника, а якщо вгадати - то аборігени підозрюють до причетності до тутешніх силовиків, що не завжди покрашує комунікацію....

Андрій Лунячек сказав...

Так, можливо.

Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").