Як відремонтувати намет

Забезпечити комфортний відпочинок у достатньо диких умовах може тільки справний сучасний намет. Однак з яких би міцних матеріалів він не був виготовлений, рано чи пізно трапляються різноманітні ушкодження. Тому розглянемо, як відремонтувати намет своїми руками коли порвався тент або зламалися дуги каркасу, а також які при цьому способи та матеріали для ремонту використовувати.

Ремонт дуги намету: шматок жерстяної банки плюс лейкопластир
Ремонт дуги намету: шматок жерстяної банки
плюс лейкопластир

Вдалий ремонт намету можливий лише в тому випадку, коли будуть правильно підібрані матеріали. Тому насамперед потрібно знати, яка тканина застосовувалася для її виготовлення. Раніше для цього стандартно застосовувався брезент – сучасні виробники зазвичай використовують два види синтетичних волокон:
  • поліефірні (поліестер, лавсан)
  • поліамідні (капрон, нейлон)

Синтетичні тканини дають намету ряд переваг – міцність, еластичність, стійкість до стирання, герметичність. Крім того, вони не вбирають вологу та не гниють. Однак вони дуже вразливі до порізів, проколів та прогорання від найменшої іскри від багаття, грубки чи сигарети.

Незважаючи на те, що існують різні види пошкоджень тенту та підлоги намету (пропалювання, стирання, поріз, прокол, розрив), методи їх ремонту суттєво не відрізняються один від одного. Фактично ремонт може бути двох основних типів: швидкий (наприклад, виконується безпосередньо в польових умовах) та довговічний, ґрунтовний. Розглянемо особливості кожного випадку докладніше.

Ремонт тенту


Не завжди ремонт тенту намету можливий в домашніх умовах – найчастіше неприємність застає в полі. Тому ремонт можна виконати як оперативно – на місці події, так і ґрунтовно – після повернення з походу.

Швидкий

Якщо намет порвався прямо в лісі, наприклад, від пориву вітру під час буревію, його можна негайно заклеїти, використавши для цього:
  • армований скотч
  • самоклеючу спеціальну латку

Крім цього, можна залагодити пошкодження, зашивши його капроновими нитками або заклеївши шматком будь-якого матеріалу, що є під рукою. Однак клей для такого випадку краще підбирати особливий – швидко клеючий та призначений для синтетичної тканини. На подібні непередбачені випадки краще купити у спеціалізованому магазині та носити із собою ремкомплект для намету.

Довговічний

Повернувшись із походу, дефект тенту потрібно повністю усунути. Як приклад, пропонуємо наступну покрокову інструкцію:

  1. Видалити матеріали тимчасового ремонту, звільнивши місце пошкодження від сторонніх предметів.
  2. Прогладити праскою місце дефекту із зовнішнього боку (прасувати обов'язково через вогку ганчірку, інакше зіпсуєте тканину тенту).
  3. Зі зворотного боку приклеїти акуратно підібраний за розмірами шматок матеріалу, ідентичного тканині намету.
  4. Стики, що утворилися, пролити правильно підібраним клеєм з хорошими адгезійними властивостями. Наприклад, для тканини з поліуретановим просоченням краще взяти поліуретановий герметик.
  5. Дати тенту просохнути щонайменше 10-12 годин.

Якщо потрібно виконати ремонт швів намету або коли розрив досить великий за площею, місце склеювання заздалегідь потрібно зашити міцними нитками.

Ремонт дуг


Поломка дуг каркасу – ще один поширений вид ушкоджень сучасних наметів. Виконати його також можна оперативно в польових умовах і ґрунтовно – у майстерні чи вдома.

Швидкий

Ремонт каркасу наметів цілком можливий навіть у польових умовах. Основний його зміст полягає в тому, щоб тимчасово надати жорсткості пошкодженій ділянці дуги за допомогою вставки-гільзи. Це може бути як спеціальна запасна частина, що входить до складу ремнабору, так і деталь, що виготовлена власноруч. В останньому випадку її можна вирізати зі шматка жерсті, наприклад, від банки з-під консервів чи інших металевих ємностей. Далі нею потрібно якомога щільніше обгорнути деформовану ділянку трубки та перемотати скотчем, лейкопластирем або міцною капроновою ниткою.

Довговічний

Зазначений вище спосіб не є надійним, тому після повернення додому необхідно виконати ґрунтовний ремонт дуги намету. Найкращий спосіб у цьому випадку – це, звичайно, повністю замінити сегмент каркасу, що вийшов з ладу. Добре, що сучасні виробники роблять їх невеликими за довжиною – близько півметра. Їх можна придбати в спеціалізованому магазині або в компанії, в якій купувався намет, а також у деяких випадках виготовити самостійно з відрізка трубки відповідних габаритів.

Розглянуті вище способи дозволяють швидко та надійно самостійно виконати ремонт намету у похідних чи домашніх умовах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
2 коментарі
Ілля сказав...

А як антимоскітну сітку замінити?

Андрій Лунячек сказав...

Якщо пошкодження сітки невелике, то можна його зашити або чимось заклеїти. Це можна зробити прямо під час походу. Якщо сітка пошкоджена дуже сильно, то краще придбати нову сітку потрібного розміру та замінити. Маючи сітку, можна, наприклад, звернутися до якогось майстра з ремонту одягу. Він допоможе полагодити намет, якщо ви маєте потрібні матеріали.

Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").