Як встановити намет під час дощу

Я вже писав про те, як встановити намет. Справа ця відносно нескладна. Тим не менш, бувають ситуації, коли встановлення намету є певною проблемою. Одна з таких ситуацій – встановлення намету під час дощу. Зараз ми розглянемо, як потрібно поводитися, якщо довелося ставити (або ж збирати) намет під дощем.

Як встановити намет під час дощу

Ваші дії залежатимуть від таких умов:
  • способу перенесення намету (всередині чи зовні рюкзака)
  • конструкції намету (дуги каркасу розташовані всередині чи зовні намету)

Намет зовні рюкзака


У разі дощової погоди зручніше, якщо ви переносите намет, прикріпивши до рюкзака зовні. Тоді вам потрібно просто відчепити намет від рюкзака і приступити до встановлення. Усі інші речі залишаться у рюкзаку, який захистить їх від дощу. Після встановлення намету ви залазите всередину разом із рюкзаком, і вже перебуваючи всередині, дістаєте з рюкзака все необхідне.

Те ж саме, але у зворотному порядку, ви робите, коли збираєте намет під дощем. Спочатку всередині намету повністю збирається рюкзак та виноситься назовні. Потім збирається намет та кріпиться до рюкзака.

Намет усередині рюкзака


Все-таки, напевно, всередині рюкзака намет переноситься частіше, ніж зовні. У цьому випадку, коли ви дістаєте намет з рюкзака, є ризик намочити речі, що знаходяться всередині нього. Знадобиться допомога товаришів. Поки ви дістаєте намет із рюкзака, вони повинні тримати над рюкзаком щось на кшталт тенту, наприклад, шматок поліетилену. Або нахилитися над рюкзаком, розтягнувши руками в сторони кути свого плащу або штормовки.

Перш ніж витягти намет, часто буває необхідно витягти з рюкзака деякі речі. Для них також потрібно продумати тимчасовий захист від намокання. Наприклад, скласти речі у великий поліетиленовий пакет. Або як пакет використовувати накидку на рюкзак від дощу (все одно її доведеться зняти, перш ніж відкрити рюкзак).

Коли ви збираєте намет, то спочатку усередині намету складаєте у рюкзак частину речей. Ті речі, які покладете в наплічник після укладання намету, кладете в поліетиленовий пакет або в накидку на рюкзак. Виносите речі назовні, збираєте намет, кладете його в рюкзак, а потім перекладаєте речі, що залишилися, з пакета. Під час цієї операції не забуваєте за допомогою товаришів тримати над рюкзаком імпровізований тент з підручних матеріалів.

Встановлення намету із зовнішніми дугами


У такого намету до дуг каркасу кріпиться тент, а спальня підвішується до тенту знизу. Це дозволяє уникнути намокання спальні в процесі встановлення.

Діємо так: спочатку збираємо каркас, а спальня та тент нехай поки що лежать у згорнутому вигляді, щоб не намокнути раніше часу. Потім розгортаємо тент, встановлюємо та закріплюємо кілочками. Після цього разом зі згорнутою спальнею залазимо під тент, і вже там розгортаємо її та прикріплюємо до тенту.

Аналогічно відбувається і складання. Спочатку спальня відстібається від тенту і згортається, а потім виноситься назовні. Після цього складається тент.

Перевага цього типу наметів у тому, що спальню можна взагалі ніколи не відстібати від тенту. У такому разі встановлення та складання намету полягають в основному у приєднанні та від'єднанні каркасу. Головне – під час цього стежити, щоби спальня була максимально прикрита від дощу.

Встановлення намету із внутрішніми дугами


Тут складність полягає в тому, що першою ставиться спальня, а потім на неї накидається тент. Відповідно, під час встановлення спальня може змокнути. Як бути? Пропоную варіант, випробуваний мною практично.

Спочатку, як і в попередньому випадку, збираємо дуги. Потім швидко розкладаємо на землі спальню та відразу накидаємо на неї тент. І вже під тентом приєднуємо дуги до спальні. Коли спальня прийме характерну для неї форму, розправляємо тент, що лежить на ній, після чого починаємо розтягувати тент і спальню та фіксувати їх за допомогою забивання кілочків, поки намет не прийме правильну форму.

Складання намету під дощем відбувається у зворотному порядку. Спочатку витягуємо всі кілочки. Потім розстібаємо засувки та липучки, розв'язуємо мотузочки, що з'єднують тент зі спальнею та каркасом. Тент при цьому з намету не знімаємо. Далі під тентом від'єднуємо дуги від спальні та витягуємо їх з-під тенту. Наступний крок – згортання спальні. Якщо вийде, це можна зробити під тентом. Або ж скинути тент, а потім швидко накинути одну сторону спальні на іншу, склавши її вдвічі таким чином, щоб дихаючий промокаючий верх опинився всередині, а дно, що не промокає, – зовні. Потім у більш спокійному темпі згортаємо тент і складаємо дуги.

Сушіння намету


Швидше за все, після встановлення намету під дощем він все ж таки трохи намокне. Якщо у вас є газовий пальник, то має сенс ненадовго його включити всередині намету для просушки. Але будьте уважні та не підпаліть намет! Згорить миттєво! Навіть після вимкнення пальника переконайтеся, що він охолов, перш ніж відставляти його кудись у кут. Я якось доторкнувся неостиглим пальником до стінки спальні (добре, що не тенту!) і пропалив невелику дірочку, яку потім довелося заклеювати.

Якщо ви вранці складали намет під дощем, то є ймовірність, що ввечері дощу не буде, і якщо ви не пізно прийшли на стоянку для ночівлі, то потрібно встановити намет і максимально розстебнути його, щоб вивітрилася волога, що залишилася з ранку. Але будьте уважні та застебніть намет до того, як випаде вечірня роса!

Якщо ночівля під дощем була останньою у вашому поході, сушити намет потрібно буде вдома, наприклад, розвішавши його у себе в квартирі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
4 коментарі
Анонім сказав...

Проблема решается просто.
Как снять/поставить внутреннюю палатку в дождь, и продолжить сборку лагеря под тентом от палатки.
Проблема в том, что внутренние дуги упираются в качестве опоры в люверсы дна палатки. Дно палатки дополняем домашней заготовкой-крестом с алюминием/люверсом в качестве опоры для дуг. Крест шьется дома, основа- капроновая тесьма для подшива низа брюк(галантерея), на машинке прострочить соединение двух лент в виде равномерного креста длиной от дна центра палатки до угла палатки. По углам тесьмы пришиваются алюминиевые пластины/оцинкованный крепеж уголок (стройматериалы) с отверстием (сверло 5 мм) под концевик дуги, которые выполняют опору для дуг. Теперь при сборке палатки (сухо/дождь) кладем полученный крест на землю, в концы креста-люверся вставляем опорные внутренние дуги, в верхней части дуги лучше перевязать шкертом 10см, чтобы получить полубочку.
Теперь на дуги набрасываем тент от палатки и закрепляем тент на дугах внизу своими оттяжками.
Ставим тамбурную дугу, если есть тамбур( у меня тамбур есть и потому рекомендую палатки с тамбуром). Растягиваем наружные оттяжки. Все тент установлен.
Теперь очередь внутренней палатки-внутри, под установленным палаточным тентом растягиваем дно палатки, под концевики дуг ставим оттяжки дна и натягиваем внутреннюю палатку. По тенту барабанит дождь, а нам все равно. Сухо.
Разборка конструкции производится в обратной последовательности. Внутренняя палатка, тент, дуги. При этом внутренняя палатка пакуется в отдельную от тента герму- так она будет сухая. Сырой тент кладется в свой гидро-мешок.
Если сворачивать тент и внутреннюю палатку вместе, то внутренняя палатка через тент промокает от конденсата/ не дождя на внутренних стенках тента.

Андрій Лунячек сказав...

Да, можно и так, как вы описываете, если хочется заранее заморочиться. Мне вот не хочется, и несколько раз в дождь я устанавливал палатку именно так, как описал. Проблем не было, учитывая, что потом в палатке зажигалась газовая горелка и удаляла остатки влаги.

Видел на видео, как один товарищ поступал более простым способом - использовал две верёвки с петлями на концах. Лента, конечно же, лучше. Но не знаю как у вас, а у нас нет нужды использовать тесьму для подшива брюк, т.к. без проблем можно купить стропу, используемую в рюкзаках и палатках.

Правда, к сожалению, ваш метод не подойдёт для моей палатки. Во-первых, концы тента у меня крепятся к углам дна палатки при помощи пряжек-фастексов. И нужно будет что-то выдумывать, чтобы зафиксировать их на краях вашей тесьмы. Во-вторых, (и это главное), у меня дуги крепятся к внутренней палатке не крючочками, а продеваются в длинные карманы. То есть, при установке тента по вашей методике внутреннюю палатку после этого под него не подвесить никак.

Unknown сказав...

По моей практике, палатку лучше переносить снаружи рюкзака. Хотя изначально планировал носить внутри, даже специальное отделение пришил. А в остальном решает скорость установки палатки. А первое что надо сделать, так закинуть все шмотки и рюкзаки в еще не установленную палатку. Это предохранит от дождя вещи.

Андрій Лунячек сказав...

Снаружи - это, конечно, хорошо. Но зависит от рюкзака. Я начинал с Ермаком, к нему палатка удобно снизу подвязывалась. Перешёл на более современный рюкзак. А современные рюкзаки, чаще всего, довольно узкие и длинные. Привяжешь палатку сбоку - сильно центр тяжести сместится вбок. Привяжешь снизу - будет чересчур низко болтаться. Сверху тоже не очень удобно, и рюкзак высокий, и центр тяжести уходит вверх, ухудшается устойчивость, и верхним клапаном труднее пользоваться.
А торопиться закидывать шмотки в палатку не стоит. Почти все шмотки находятся в рюкзаке. А рюкзак с надетой на него накидкой от дождя будет сопротивляться воде весьма уверенно. Поэтому имеет смысл сначала хотя бы кое-как установить палатку (не растягивая и не забивая все колышки), а потом забросить туда вещи и сильно замёрзших людей. А потом закончить её растягивание.

Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").