Карти для GPS-навігаторів: де їх брати?

Якщо ви придбали навігатор або тільки збираєтеся це зробити, то перед вами обов'язково виникне наступне питання: а де люди беруть карти для GPS-навігаторів? Адже саме здатність працювати з картами відрізняє повноцінний сучасний навігатор від застарілих моделей.

Карти для навігаторів

Види та формати карт


Насамперед потрібно знати, що навігатори різних фірм використовують різні формати карт. Наприклад, навігатори Garmin використовують карти форматів IMG, KMZ та JNX, навігатори Magellan – карти форматів MGI, IMI та RMP, а у смартфонів на Android формат карт залежить від встановленої навігаційної програми (а подібних програм для Android існує досить багато).

Окрім того, потрібно хоча б загалом уявляти собі різницю між векторними та растровими картами. Спрощено висловлюючись, растрова карта – це готова картинка, тобто графічне зображення, що складається із пікселів. Будь-яке зображення можна перетворити на растрову карту: відскановані паперові мапи, супутникові знімки, та хоч свій малюнок олівцем на папері. Векторна карта – це набір об'єктів (дороги, стежки, вулиці, будівлі, річки, лісові масиви, джерела, пам'ятки), з яких програма, встановлена в навігатор, формує картинку та видає її на екран.

Супутниковий знімок
Супутниковий знімок
з накладанням векторної карти

Векторні карти гарні для відображення населених пунктів, доріг, стежок, річок та великих лісових масивів. Їм властиві чітке зображення, яке добре читається на екрані, та порівняно малий об'єм, що є корисним за необхідності мати у навігаторі карту великого регіону.

Завдяки тому, що векторні карти складаються з різних категорій об'єктів, часто (але не завжди) вони дозволяють вести пошук по об'єктах та автоматично прокладати маршрут дорогами та стежками.

Але векторні карти мають і недоліки. По-перше, векторну мапу не так легко зробити самому (це завдання вже точно не для новачка). По-друге, багато карт, якими користуються туристи (наприклад, топографічні) зараз існують тільки в растровому вигляді.

Топографічна карта
Топографічна карта

Растрові карти, на противагу векторним, дозволяють використовувати будь-яке графічне зображення. Це дуже важливо для людей, що подорожують дикою природою, оскільки, використовуючи растрові карти, вони мають можливість завантажити у свої туристичні GPS-навігатори топографічні мапи та супутникові знімки. Ще одна перевага растрових карт полягає в тому, що їх досить легко виготовити самому, що дозволяє отримати карту будь-якого регіону, який цікавить нас.

На цьому ми закінчимо з теорією і повернемося до нашої проблеми: ми хочемо завантажити карти в навігатор, але не знаємо, де їх взяти. У цій ситуації можливі кілька варіантів.

Отже, потрібну вам карту для GPS-навігатора можна:
  • купити (у магазині чи в інтернеті)
  • безкоштовно завантажити з інтернету
  • виготовити самостійно за допомогою спеціальних програм

Ці три варіанти ми зараз і розглянемо.

Купівля карт


Зазвичай карти для навігаторів можна купити або в магазині під час придбання навігатора, або на сайті фірми-виробника навігаторів. Перевагою цього варіанта є простота, особливо в тому випадку, якщо карту вам встановить у навігатор продавець у магазині. Недолік (крім грошових витрат) тільки один – не факт, що у продажу буде присутня потрібна вам карта.

Безкоштовне завантаження карти з інтернету


Є низка сайтів, де карти для навігатора можна завантажити безкоштовно. Це можуть бути як великі ресурси, так і дрібні сайти, які підтримують окремі ентузіасти.

Переваги цього варіанту: а) безкоштовність; б) велика кількість карт на просторах інтернету; в) простота отримання необхідної карти. Недоліки: по-перше, продавця з магазину поряд з вами не буде, тому карту в навігатор доведеться завантажити самому, а для цього потрібно буде вивчити деякі тонкощі (у тому числі дізнатися, який формат карт підтримує ваш навігатор, щоб завантажити те, що потрібно). По-друге, знову-таки можлива ситуація, що потрібна вам карта буде просто відсутня в інтернеті.

Посилання на сторінки, де можна завантажити карти безкоштовно:

Самостійне виготовлення карт


Недоліком цього способу є те, що вам доведеться опанувати роботу з деякими програмами (мінімум – одна проста програма, наприклад, Mobile Atlas Creator). Перевага полягає в тому, що ви зможете завантажити у свій навігатор практично все, що завгодно.

Далі ми коротко розглянемо процес створення растрових карт (векторні карти ми зараз не розглядатимемо, оскільки вони досить складні для виготовлення).

Тут можливі два варіанти:
  • Використання довільного зображення
  • Завантаження потрібного фрагменту з різних онлайн-сервісів

Перший варіант більш трудомісткий, але саме він дозволяє використовувати абсолютно будь-яке зображення. Спочатку за допомогою якоїсь картографічної програми (наприклад, Global Mapper) виконується прив'язка карти. Для цього необхідно вказати координати кількох точок на карті, після чого програма створює файл прив'язки. Цей етап можна спростити, якщо знайти потрібну карту з файлом прив'язки в інтернеті.

Далі карта з файлом прив'язки обробляється програмою-конвертером і перетворюється на потрібний формат. Як приклад таких конвертерів можна навести програму MAPC2MAPC, яка здатна перетворити карту з файлом прив'язки на різні формати - для Garmin, Magellan, Android і т.д.

Другий варіант досить простий. Існують програми, які вміють завантажувати необхідні фрагменти карт з різних онлайн-сервісів (карти Google, супутникові знімки, карти OpenStreetMap, топографічні мапи тощо) та конвертувати їх у різні формати.

Наприклад, проста і ефективна програма Mobile Atlas Creator здатна завантажувати фрагменти карт і зберігати їх у багатьох форматах: KMZ (для Garmin), RMP (для Magellan), ряд форматів для програм під Android.

Створення карт для навігаторів за допомогою програми Mobile Atlas Creator
Вікно програми Mobile Atlas Creator

Програма досить проста та опановується за п'ять хвилин. Ви повинні вибрати необхідну вам онлайн-карту, виділити мишкою потрібну ділянку карти, вказати необхідні вам рівні зуму (що дозволить створити як одношарову, так і багатошарову карту) та вибрати формат, який ви хочете отримати на виході. Після цього тиснете кнопку і чекаєте, поки програма не створить карту.

Ще одна схожа програма – SAS Планета. Вона дещо складніша за попередню, оскільки можливостей у неї більше. Також більше джерел онлайн-карт. SAS Планета дозволяє експортувати карти у форматах KMZ та JNX для Garmin, RMP для Magellan, низці форматів для Android.

Таким чином, в більшості випадків не складе труднощів знайти або створити самостійно необхідні карти для GPS-навігаторів та навігаційних програм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Немає коментарів
Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").