Прості додатки на Android для перегляду супутників GPS та координат

Більшість власників смартфонів на Android час від часу використовують ті чи інші додатки-навігатори. Ці додатки (наприклад, Карти Google) вміють багато чого: показувати карту і ваше положення на ній, знаходити різні об'єкти, прокладати маршрути. Але часто нам бракує маленької програми, здатної показати якість прийому супутників GPS, наші координати і деякі інші дані. Кілька невеликих додатків, які можуть виявитися вельми корисними, ми зараз і розглянемо.

Прості додатки на Android для перегляду супутників GPS та координат

Насамперед, давайте розберемося, навіщо ці програми потрібні. По-перше, подивитися, наскільки добре наш смартфон упіймав супутники, і наскільки точно визначилося місце нашого розташування. По-друге, трапляються випадки, коли необхідно знати наші координати. Наприклад, щоб надіслати їх другу, і він знайшов нас посеред лісу. По-третє, подібні програми, зазвичай, показують й іншу корисну інформацію: висоту над рівнем моря, швидкість, сторони світу, точний «супутниковий» час і т.д.

Зараз ми розглянемо чотири непогані додатки і звернемо увагу на їхні функції, інтерфейс і зручність використання.

Стан GPS


Привабливий додаток із досить великою кількістю даних. Інформація розподілена по п'яти екранах:
  • Позиція супутників, Сонця, Місяця
  • Рівень сигналу супутників
  • Спідометр
  • Сходи-заходи Сонця та Місяця
  • Компас

У верхній частині кожного екрану циклічно змінюються країна, місто, номер будинку (чомусь без назви вулиці).

Екран «Позиція супутників» відображає одночасно дуже багато інформації: і супутники, і компас, і положення Сонця та Місяця включно з траєкторіями їхнього руху по небу. За допомогою кнопок дані, які зараз не потрібні, можна вимикати.

Екран Позиція супутників
Екран «Позиція супутників»
Вимкнено все, крім Сонця та Місяця
Вимкнено все, крім Сонця та Місяця

Екран «Рівень сигналу супутників» має рухомий рядок з інформацією про номери супутників: які відносяться до GPS, які – до GLONASS і т.д.

На екрані «Спідометр» все зрозуміло без пояснень – відображається наша швидкість плюс ще низка даних.

Екран Рівень сигналу супутників
Екран «Рівень сигналу супутників»
Екран Спідометр
Екран «Спідометр»

Екран «Сходи-заходи Сонця та Місяця» показує не тільки час сходів і заходів, але й час, коли Сонце та Місяць знаходяться на максимальній висоті. Також можна переглянути ці дані в інший день у минулому чи майбутньому.

Екран «Компас» показує азимут (напрямок, у якому повернуто верхній торець телефону). Можна перемикати градуси і мілірадіани, напрямок на магнітний полюс і на географічний полюс, визначення напрямку за магнітним датчиком і за GPS.

Екран Сходи-заходи Сонця та Місяця
Екран «Сходи-заходи Сонця та Місяця»
Екран Компас
Екран «Компас»

Меню пропонує ще кілька можливостей:
  • Калібрування компасу
  • Керування даними A-GPS (під час натискання на цей пункт візуально нічого не відбувається, тому невідомо, чи відбувається їхнє перезавантаження насправді)
  • Поділитися місцезнаходженням (на жаль, тільки у вигляді посилання на Google Maps, в якому, на щастя, можна розгледіти координати)

Додаток підтримує 18 мов включно з українською.

Резюме: додаток мені сподобався, хоча й видно деякі недоробки. Він красивий, зручний і має досить багато функцій.

Додаток Стан GPS на Google Play: встановити

inViu GPS-details


Красивий і приємний у використанні додаток. Має шість екранів, перемикатися між якими можна як натисканням на іконки у верхньому меню, так і свайпом вправо-вліво:
  • Рівень сигналу супутників
  • Позиція супутників
  • Спідометр і компас
  • Цифровий спідометр
  • Різні дані GPS
  • Налаштування

Перший екран – один із найкорисніших у додатку inViu GPS-details. Він показує, скільки супутників бачить смартфон, скільки з них він використовує, і яка точність позиціонування. Крім того, рівень сигналу наочно демонструє стовпчаста діаграма, де жовті стовпчики – супутники зі слабким сигналом, блакитні – з хорошим сигналом, а сірі – видимі, але невикористані супутники.

Рівень сигналу супутників
Рівень сигналу супутників

Також корисний екран, що відображає цілу низку різних даних: поточні координати, висоту над рівнем моря, час, світанки і заходи сонця, та багато іншого.

Різноманітна інформація
Різноманітна інформація

Звернемо увагу ось на що: нам показано час UTC (всесвітній координований час) і час на пристрої, поруч із яким у куточку ми бачимо кругову жовту стрілку. Натискаємо на неї, і з'являється різниця часу UTC і часу на пристрої (вона залежить від нашого часового поясу, а також від того, наскільки точно ми встановили годинник смартфона). Так само, натиснувши на аналогічні стрілки, замість часу сьогоднішніх світанку і заходу сонця ми отримуємо час їх завтрашніх.

Час на пристрої, світанок і захід сонця сьогодні
Час на пристрої, світанок і захід сонця сьогодні
Різниця часу UTC/пристрій, світанок і захід сонця завтра
Різниця часу UTC/пристрій, світанок і захід сонця завтра

Ще один приємний момент: зайшовши на екран налаштувань, можна знайти коротку інструкцію про роботу з додатком.

Мови, що підтримуються: англійська, німецька, французька, іспанська, грецька, російська.

Загалом, додаток справив на мене дуже гарне враження. Але і в бочці меду знайдеться ложка дьогтю: на жаль, у додатку відсутня не тільки українська мова, а й функція копіювання координат у буфер обміну. Можна хіба що скріншот екрану зробити.

Додаток inViu GPS-details на Google Play: встановити

Дані GPS


Цей додаток має як безкоштовну, так і платну версії. Насамперед ми розглянемо можливості безкоштовної версії, а про платну трохи поговоримо наприкінці.

Безкоштовна версія має три основні екрани. На першому з них великими яскравими цифрами (що саме собою приємно) відображається низка корисних даних: координати, висота, швидкість, напрямок, точність і кількість супутників (використані/наявні). Праворуч від координат є кнопка, що дає змогу скопіювати їх у буфер обміну або поділитися ними якимось чином.

Різноманітна інформація
Різноманітна інформація

Другий екран відображає позицію супутників на небі та рівень їхнього сигналу. Колір кружечків позначає силу сигналу: зелений – сильний, жовтий – середній, помаранчевий – слабкий, червоний – невикористаний супутник.

Супутники
Супутники

Третій екран відображає час сходу та заходу Сонця, час UTC та місцевий час (на жаль, без секунд), адресу того місця, де ви перебуваєте, а також дає змогу переглянути місце вашого розташування на карті та супутникових знімках від Google.

Карта та час сходу і заходу Сонця
Карта та час сходу і заходу Сонця
Поточне місце розташування на карті
Поточне місце розташування на карті

Місцевий час та час UTC
Місцевий час та час UTC
Адреса вашого місцеперебування
Адреса вашого місцеперебування

Переваги додатка: інформативний перший екран, великі приємні написи, відображення вашої поточної адреси, можливість поділитися координатами.

Недоліки додатка: реклама внизу екрана та рекламні банери, що спливають на весь екран (у безкоштовній версії), відображення часу без секунд (секунди можуть бути корисними, якщо ви хочете прив'язати до координат фото, зняті фотоапаратом, використовуючи записаний трек), відсутність української мови.

Мови, що підтримуються: англійська, польська, данська, португальська, російська.

Тепер про платну версію. Її я собі не встановлював (не бачу сенсу платити для того, щоб просто протестувати), тому знаю лише те, що написали автори програми. Платна версія обіцяє відсутність реклами та наявність певної функції «Радар», яка, як я зрозумів, дозволяє позначати різні точки на місцевості, а потім вказує відстань до точки та напрямок, в якому вона знаходиться.

Платна версія: функція Радар
Платна версія: функція «Радар»

Загальні враження: через зазначені недоліки (періодична реклама на весь екран та час без секунд) додаток сподобався мені менше, ніж інші.

Додаток Дані GPS на Google Play: встановити

GPS Data


Приємний додаток, має платну та безкоштовну версії. Платна версія обіцяє додаткові теми оформлення та відсутність реклами (яка у безкоштовній версії присутня лише у вигляді банера внизу екрана, що вигідно відрізняє цей додаток від попереднього).

З мов присутня лише англійська, але, знаючи її хоча б мінімально, розібратися у додатку не складе труднощів.

Інформація та функції розподілені по п'яти основних екранах:
  • Sky
  • Signal
  • Info
  • Map
  • Other

Кожен екран у верхньому лівому куті відображає кількість наявних і використаних супутників (якщо це увімкнено в налаштуваннях).

Екран «Sky» демонструє позицію супутників на небі та силу їхнього сигналу: зелений колір – сильний, жовтий – середній, помаранчевий – слабкий, червоний – супутник не використовується. Цей екран також може виконувати функцію компаса.

Екран «Signal» відображає силу сигналу кожного супутника та тип супутника.

Екран Sky
Екран «Sky»
Екран Signal
Екран «Signal»

Екран «Info» відображає координати, висоту над рівнем моря, точність, швидкість, напрямок руху, час світанку та заходу сонця, час на пристрої та час UTC з точністю до секунд і деякі інші дані. Також він має дві додаткові функції: «Use your position» та «Show speedometer».

Екран Info
Екран «Info» (верх)
Екран Info
Екран «Info» (низ)

Натискання на напис «Use your position» відкриває меню, яке дозволяє скопіювати координати в буфер обміну, поділитися будь-яким способом, показати вашу позицію на карті, показати адресу вашого розташування.

Меню Use your position
Меню «Use your position»

Натискання на напис «Show speedometer» відкриває доволі гарний спідометр, де швидкість відображається великим шрифтом, але шкала зі стрілкою, таке враження, що створена для автогонщиків.

Спідометр
Спідометр

Екран «Map» відображає місце нашого розташування на карті та супутниковому знімку від Google.

Екран «Other» містить ще кілька функцій: показ раніше згаданого спідометра, пошук координат за адресою (з можливістю ними поділитися), перезавантаження даних A-GPS (теоретично це допомагає прискорити визначення місця розташування за допомогою бездротових мереж).

Екран Map
Екран «Map»
Екран Other
Екран «Other»

Резюме: гарний, зручний додаток навіть попри англійський інтерфейс. Він не переобтяжений зайвими функціями, але все необхідне робити вміє.

Додаток GPS Data на Google Play: встановити

Отже, який із цих чотирьох додатків обрати? Один з них мені сподобався явно менше, ніж інші – Дані GPS. Із трьох додатків, що залишаються, важко вибрати якийсь один, тому що кожен має свої переваги.

Якщо ви віддаєте перевагу мінімуму функцій (насамперед – зручному відображенню стану супутників) і вам не потрібна можливість копіювання координат (наприклад, ви копіюєте координати за допомогою іншої програми), то ваш вибір – inViu GPS-details. Силу сигналу супутників та їхню кількість цей додаток показує красиво і наочно.

Якщо вам важливе положення Сонця і Місяця на небі, час сходів-заходів не тільки сьогодні, а й в інші дні, красивий зручний компас з урахуванням магнітного схилення та шкалами в градусах і міллірадіанах, а також великий вибір мов включно з українською, то ваш варіант – Стан GPS. Красиві інформативні екрани та 18 мов будуть вам до смаку.

Якщо вас не лякають базова англійська мова та маленький рекламний блок у нижній частині екрану, але вам важливі функції копіювання координат та перезавантаження даних A-GPS, то вам підійде додаток GPS Data. Він має лаконічний інтерфейс і середню кількість функцій – ні занадто багато, ні занадто мало.

А які додатки використовуєте ви? Розповідайте про них у коментарях!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Немає коментарів
Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").