Вибір навігатора: який навігатор кращий?

Мабуть, усі погодяться з тим, що вибір навігатора – справа не така вже й проста. Найчастіше з труднощами вибору стикається людина, яка купує перший у своєму житті прилад для навігації. Безліч фірм та моделей з різними характеристиками, а також нерозуміння того, на що потрібно звертати увагу, здатні створити «кашу» в голові будь-кого. Зрозуміти, який навігатор краще особисто для вас, допоможуть наведені тут прості поради щодо вибору навігатора.

Garmin eTrex 20
Garmin eTrex 20

Розуміння того, з якою метою купується цей корисний пристрій, надасть нам найбільшу допомогу у виборі навігатора. Адже вони бувають кількох типів: автомобільні, спортивні, туристичні. Оскільки наш сайт присвячений туризму, то й розглядатимемо саме вибір туристичного навігатора.

Навігатор для туризму: а що таке туризм?


Правильний вибір значною мірою залежить від того, що вважати туризмом: короткочасний виїзд до найближчої річки або багатоденний похід важкопрохідною місцевістю.

У першому випадку, наприклад, якщо нас цікавить вибір навігатора для риболовлі, можна обмежитися найпростішою моделлю. Такі прилади зазвичай не підтримують завантаження карт і мають чорно-білий екран, але дозволяють завантажувати точки і маршрути. Таким чином, відзначивши вдома на комп'ютері точку на березі річки та ще кілька допоміжних точок на шляху, ми завантажуємо їх у GPS-навігатор, вмикаємо навігацію на вибрану точку і без проблем виходимо до річки, а потім повертаємось назад.

Також подібні пристрої можуть запам'ятати точку, в якій ви випадково опинилися, наприклад, гарне місце на березі річки, щоб повернутися сюди знову. Або ви можете кинути машину посеред лісу, внести в пам'ять навігатора її місцезнаходження, і рухатися на пошуки грибів. А навігатор потім приведе вас назад до машини.

В принципі, для таких цілей необов'язково купувати якийсь спеціалізований пристрій. Справа в тому, що зараз у всі смартфони вбудовані GPS-приймачі. Потрібно тільки встановити на ваш девайс гарну навігаційну програму.

Однак те, що підійде для одноденної прогулянки за хорошої погоди, зовсім не підходить для багатоденного походу, особливо якщо погода підкачає. Смартфони, по-перше, доволі швидко розряджаються, а по-друге, при попаданні під дощ можуть втратити придатність до користування.

Тому, збираючись у серйозний похід, краще взяти навігатор, який саме для цього і призначений. Сучасні туристичні навігатори повністю водонепроникні, а як живлення використовують широко поширені пальчикові батарейки та акумулятори, тривалість роботи від яких може становити кілька днів, до того ж ніщо не завадить вам взяти з собою кілька комплектів акумуляторів або батарейок.

Що краще придбати – дорогий чи дешевий навігатор?


Вибір навігатора для туризму значно спрощується, якщо ви не обмежені у грошах, оскільки з деякими застереженнями можна сказати, що найкращий навігатор – це найдорожчий навігатор. Чому із застереженнями? Тому що на дорогі моделі зазвичай ставлять великий сенсорний екран. По-перше, великий екран, хоч і зручний, але споживає більше енергії, а це критично в умовах тривалого автономного походу. По-друге, сенсорне керування, безумовно, зручне, але тільки не тоді, коли йде дощ або температура опускається нижче нуля. У такому випадку зручніше кнопки, які легко натискаються навіть у рукавичках. Якщо ви все-таки вирішили купити дорогу модель, зверніть увагу на навігатори серії Garmin Oregon або Magellan eXplorist 510, 610, 710.

Більшість людей все-таки не готові розщедритися на накручене диво техніки. Їх цікавить гарний недорогий навігатор. Вибір бюджетного навігатора залежить насамперед від тих вимог, які ми до нього висуваємо. Найдешевші навігатори (наприклад Garmin eTrex 10) не дозволяють завантажувати карти. За допомогою таких навігаторів можна орієнтуватися лише за допомогою попередньо завантажених шляхових точок. Моделі, які коштують трохи дорожче (Garmin eTrex 20, Garmin Dakota 10, Magellan eXplorist GC, Magellan eXplorist 310) вже мають всі основні можливості навігатора, включаючи завантаження різних карт.

Magellan eXplorist 310
Magellan eXplorist 310

Різні моделі навігаторів здебільшого відрізняються конструкцією та функціями. Саме від цього залежить їх ціна. Зараз ми розглянемо головні особливості GPS-навігаторів, що полегшить вам вибір тієї моделі, яка влаштовуватиме саме вас.

Розмір та роздільна здатність екрану. Сучасні навігатори зазвичай мають розмір екрану по діагоналі від 2,2 дюйми у більш дешевих моделей до 3 дюймів у дорогих. Іноді туристичний навігатор може мати діагональ 4 дюйми (Garmin Montana). Великі екрани зручніше, але швидше саджають акумулятор. Роздільна здатність теж буває різною. Наприклад, Magellan eXplorist 310 має екран розміром 2,2 дюйми та роздільну здатність 320х240, завдяки чому якість зображення у нього краща, ніж у Garmin Dakota 10, екран у якого більше (2,6 дюйма), а роздільна здатність – менше (240х160).

Сенсор чи кнопки? Це питання вже розглядалося вище. У двох словах: якщо погода гарна, то сенсорний екран буде зручнішим, а якщо погана (дощ, холод), то зручнішими будуть кнопки.

Карти, які підтримує навігатор. Найдешевші навігатори взагалі не дозволяють завантажувати якісь карти, тому робота з ними зводиться до вміння користуватися шляховими точками та маршрутами. Не набагато дорожчі навігатори вже мають кольорові екрани та дозволяють завантажувати карти, що спрощує їх використання. Важливо, щоб навігатор дозволяв завантажувати як векторні, так і растрові карти (наприклад, дуже корисні за умов дикої природи топографічні карти). На щастя, більшість сучасних навігаторів підтримують обидва типи карт.

Дозволена кількість точок, треків та маршрутів. Кожна модель навігатора, залежно від цінової категорії, має обмеження кількості навігаційних даних, збережених у пам'яті пристрою. Наприклад, кількість шляхових точок може коливатися від 500 до 10000, а кількість маршрутів – від 25 до 500. Кількість точок, з яких може складатися трек чи маршрут, теж різне. Тут ви самі повинні мати уявлення про те, який обсяг інформації ви хочете завантажити в пам'ять пристрою, а також про те, наскільки часто будуть ставитися точки в процесі запису треку.

Магнітний компас та барометричний висотомір. Це речі корисні, але необов'язкові. У дешевих моделях висоту вимірює супутник, у дорогих – супутник плюс барометр. Теоретично другий варіант точніше, але практично ця різниця зазвичай є невеликою. Магнітний компас у дорогих моделях працює так само, як і будь-який нормальний компас. У дешевих моделях компас супутниковий, і він працює тільки тоді, коли ви рухаєтеся, порівнюючи ваше нове місцезнаходження з попереднім. Це, звичайно, не дуже зручно, але ж ви не забули захопити з собою в похід звичайний компас окремо від навігатора?

Вбудований фотоапарат. Це абсолютно необов'язковий елемент конструкції, хоча іноді може бути корисним. Тим більше, що у файл з фотографією автоматично записуються її координати.

Ось, в принципі, і вся основна інформація про те, чим відрізняється одна модель навігатора від іншої. Тепер вам має бути зрозуміло, що найкращі навігатори та найгірші навігатори – поняття доволі відносні. Головне – вибрати такий GPS-навігатор, який влаштовуватиме саме вас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
2 коментарі
Unknown сказав...

с 2012 года таскаю Гармин etrx 20. точность хорошая, глюков нет. использую стороннюю карту типа OSM где есть даже дольмены, ручьи, тропы и другие приятные мелочи. единственно - нет рельефа, но есть отметки высот.

Андрій Лунячек сказав...

Для Гармина в интернете можно скачать OSM с рельефом.
Например, здесь: http://garmin.opentopomap.org
Там файл с линиями высот идёт отдельно от файла карты, и его можно включить вместе с любой другой картой.

Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").