Батарейки та акумулятори для навігаторів

Однією з найважливіших особливостей туристичних GPS-навігаторів є здатність тривалий час працювати автономно. Адже вони використовуються переважно в багатоденних походах. Тому акумулятори та батарейки для навігаторів мають велике значення. Що ж можна використовувати як джерело енергії для нашого приладу?

Батарейки GP
Батарейки GP Super

Якщо ми використовуємо як навігатор смартфон з GPS-приймачем, то в ньому використовується його власний, «рідний» акумулятор. І особливого вибору тут ми не маємо. Як правило, смартфони досить швидко розряджаються, тому для тривалих походів вони не годяться.

Інша річ, якщо ми використовуємо туристичний навігатор. По-перше, ці пристрої економічніші. По-друге, як джерело живлення вони використовують пальчикові батарейки та пальчикові акумулятори (AA). Таким чином, як батарейки, так і акумулятори для навігатора можна легко купити в звичайному магазині.

Якщо ви рідко використовуєте навігатор, можна перед походом придбати кілька комплектів батарейок. Головне – не купувати дешеві сольові батарейки. Вони мають невелику ємність, також здатні несподівано потекти і зіпсувати ваш пристрій. Беріть трохи дорожчі лужні (алкалінові) батарейки. Для навігатора зазвичай потрібні дві батарейки, за які ви заплатите близько долара за пару.

На подібних батарейках навігатор, залежно від умов, здатний пропрацювати один-два дні. На енергоживлення будуть впливати такі умови: чи увімкнене у вас підсвічування екрану, чи записуєте ви трек або ж навігатор включаєте тільки час від часу, чи є у вашій моделі така функція, як «сплячий режим». Враховуючи всі ці тонкощі, із собою потрібно взяти таку кількість батарейок, щоб вистачило на весь похід.

Батарейки Sony
Батарейки Sony Stamina Plus

З батарейок досить непогані GP Super, GP Ultra. Дуже гарні батарейки таких фірм, як Sony, Varta.

Якщо ви використовуєте навігатор досить часто, то варто купити для нього акумулятори. Пальчикові акумулятори для навігатора обійдуться вам приблизно 5-15 доларів за пару, а навігатор на них здатний пропрацювати близько двох-трьох днів.

Крім того, акумулятори можна перезаряджати як вдома, так і в поході. У поході це можна зробити такими способами:
  • проходячи через населений пункт
  • від повербанку
  • від сонячної батареї

Звичайно, потрібно мати при собі зарядний пристрій. Бажано, щоб його можна було підключити до USB-роз'єму. Інакше ви не зможете заряджати пальчикові акумулятори від сонячної батареї або повербанку.

Акумулятори Varta
Акумулятори Varta Ready2Use 2100

Не слід купувати акумулятори маловідомих фірм. Можна придбати акумулятори фірми GP – це стійкий середнячок. Досить гарна фірма Varta. З її продукції краще за все брати акумулятори Varta Ready2Use, що належать до типу джерел живлення зі зниженим струмом саморозряду. На практиці це означає, що акумулятори, будучи зарядженими, дуже мало розряджаються від простого лежання. До того ж типу відносяться дуже добрі (одні з найкращих) акумулятори Sanyo Eneloop. Вони дорожчі за решту, але, якщо є можливість, краще за все купувати саме їх.

Під час купівлі акумуляторів для навігатора не варто гнатися за великою ємністю. Як свідчить практика, заявлена ємність 2700-2800 mAh не зовсім відповідає дійсності. Проте ціна такого акумулятора дуже висока. А вироби із заявленою ємністю 2000-2300 mAh показують майже такі ж результати, але коштують набагато дешевше і прослужать вам довше, оскільки зазвичай розраховані на більшу кількість циклів заряду-розряду. Один з найкращих варіантів – акумулятори Sanyo Eneloop 2000. За якістю та часом роботи дуже близько до них розташовуються акумулятори Varta Ready2Use 2300.

Акумулятори Sanyo Eneloop
Акумулятори Sanyo Eneloop 2000

Необхідно пам'ятати, що при зниженні температури ємність джерел живлення значно зменшується. Тому при подорожах у холодну пору року потрібно, по-перше, брати із собою більше акумуляторів та батарейок, ніж зазвичай. По-друге, запасні комплекти, а також сам навігатор бажано тримати у внутрішній кишені одягу, ближче до тіла, оберігаючи їх від холоду.

Найгірше в холодних умовах поводяться лужні батарейки. Їх потрібно використовувати тільки в теплу пору року. При невеликих морозах можна використовувати пальчикові акумулятори. Але якщо мороз сильний, то єдине, що вам допоможе – це літієві батарейки. Вони досить дорогі (близько 7 доларів за пару) та одноразові, але мають більшу ємність, ніж лужні батареї, а найголовніше – дуже добре поводяться за низьких температур.

Готуючи в похід акумулятори для навігаторів, оцініть його тривалість та візьміть відповідну кількість джерел живлення. Для підстрахування, «про всяк пожежний випадок», на додаток до акумуляторів можна взяти один-два свіжопридбані комплекти батарейок. Зберігати все це зручно в пластикових коробочках, найчастіше розрахованих на 4 батарейки.

Успішних вам походів! І нехай електроніка вас ніколи не підводить!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
3 коментарі
Андрій Лунячек сказав...

Перенос старых комментариев

Dmitry Kalinin
Стоит отметить, что щелочные батарейки очень плохо переносят холод уже при температуре +10 градусов обеспечивают работу навигатора в течение 1-2 часов, а при 0 навигатор выключается уже минут через 15. Это послужило причиной смерти уже не одного альпиниста.
У LSD аккумуляторов низкий саморазряд не единственное преимущество. У них более низкое внутреннее сопротивление и при больших токах они успевают отдать больший разряд до того, как прибор выключится. То есть Sanyo (Panasonic) Eneloop по времени работы в навигаторе сравнимы с GP 2700. Кроме того, они реально выдерживают намного большее количество циклов заряда. При низких температурах они тоже работают заметно лучше, чем традиционные. До 0 градусов им можно смело доверять свою жизнь.
При сильных морозах единственная возможность не остаться без навигатора - литиевые батарейки - LiFeS (FR06). Типичный представитель - Energizer Ultimate Lithium, но теперь подобные выпускают почти все производители батареек. Они отдают ток до 5 ампер при температуре до -40 градусов, имеют емкость около 3000 мАч и напряжение около 1.6 вольта.
При цене вчетверо больше, чем обычная батарейка, в прожорливых устройствах эквиваленты 5-7 штукам. А для тех, кому далеко на север или высоко вверх, альтернативы просто нет.

Андрей Лунячек
Дмитрий, спасибо за полезное дополнение. Белыми Энелупами я пользуюсь, а до литиевых батареек ещё не дошёл. Я, правда, по холоду особо и не путешествую.

Олександр сказав...

Саме так і роблю! Акуми плюс батарейки. І для ліхтариків також

Андрій Лунячек сказав...

Олександре, слушне зауваження! Якщо ліхтарик (або інша техніка, наприклад, фотоапарат) працюють, як і навігатор, на пальчикових батарейках чи акумуляторах, то за потреби можна переставити їх з навігатора у ліхтар чи навпаки.

Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").