Як вибрати туристичний рюкзак

Одне з найпопулярніших питань туриста-початківця – як вибрати рюкзак? Правильний вибір значно полегшить нам наше похідне життя. Спробуйте потягати незручний туристичний рюкзак, і одразу стане ясно, що до його придбання потрібно поставитись серйозно. Розгляньмо, на що ми повинні звертати увагу при виборі рюкзака для походу.

Як вибрати туристичний рюкзак

Спочатку визначимося з об'ємом. Він залежить від кількості речей, тривалості походу, статі та габаритів туриста тощо. Оскільки на практиці зазвичай людина купує один рюкзак на всі випадки життя, найкраще вибрати досить велику модель, яку при необхідності можна зменшити, затягуючи різні мотузочки і ремінці і відчеплюючи від рюкзака клапан. Для тривалих походів (тиждень та більше) чоловікам краще брати рюкзак об'ємом близько 100 літрів, жінкам – близько 60 літрів.

Розглянемо особливості конструкції. Найбільш популярні та функціональні рюкзаки у формі стисненого циліндра, що мають овальне дно. Для полегшення перенесення центр тяжіння рюкзака повинен розташовуватися якомога ближче до спини, тому рюкзак не повинен відчутно стирчати назад. Тканина рюкзака повинна бути міцною та водонепроникною. Особливо це стосується дна, оскільки рюкзак може ставитися на гостре каміння, мокру землю тощо. Також міцною та якісною має бути фурнітура – пряжки, застібки, блискавки.

Туристичний рюкзак повинен мати каркас із боку спини. Найчастіше це дві металеві пластини, що розташовані вертикально паралельно одна одній. Бувають інші види каркасу: Х-подібні, П-подібні і т.д. Суперечки про переваги та недоліки цих видів йдуть постійно. Відповідь тут одна: рюкзак потрібно приміряти, причому в наповненому стані (краще чимось досить важким), тоді буде видно, зручний він чи ні.

Зручність залежить не тільки від каркасу, а й від конструкції спини та підвісної системи. Підвісна система – це лямки та пояс. З того боку, де вони прилягають до тіла, лямки та пояс мають бути м'якими та покритими сітчастою тканиною для вентиляції. Пояс та лямки мають бути відносно широкими. Жінкам, як правило, зручніше, якщо лямки вужчі і розташовані ближче одна до одної, оскільки плечі у них не такі широкі, як у чоловіків. У тому місці, де лямки кріпляться до корпусу рюкзака, має бути можливість регулювання по висоті, щоб залежно від зросту людини переставити лямки вище або нижче, зменшуючи або збільшуючи відстань між лямками та поясом.

Як вибрати туристичний рюкзак

На лямках має бути грудна стяжка, шляхом затягування якої рюкзак краще фіксується на фігурі і зменшується навантаження на плечі, частково переносячи його на груди. Лямки і пояс повинні мати пряжки, що легко розстібаються, щоб в екстремальній ситуації можна було швидко їх розстебнути і скинути рюкзак.

Клапан рюкзака не повинен бути пришитий намертво, а мати можливість регулюватися по висоті, а також зніматися. Рюкзак повинен мати ручку для перенесення, а найкраще – дві (спереду та ззаду). Не забудемо про кишені. Зазвичай роблять кишеню в клапані, але також бажано, щоб одна-дві (можна і більше) кишені були на корпусі рюкзака або спереду, або з боків. У деяких моделях є цікава особливість: велика фронтальна кишеня може відстібатися та перетворюватися на маленький рюкзачок.

Рюкзак повинен мати вузли зовнішньої підвіски. Бажано все ховати всередину, але іноді дещо доводиться чіпляти і зовні. Найчастіше використовуються бічні стяжки, які також допомагають зменшити габарити не повністю наповненого рюкзака. Крім них також бувають різні конструкції зверху, знизу та спереду для закріплення різних предметів.

Багато (але не всі) рюкзаки мають нижній вхід. Він зручний, якщо потрібно дістати щось, що лежить на дні рюкзака, але не обов'язковий. При грамотному пакуванні нижній вхід стає непотрібним. На дно необхідно покласти ті речі, які будуть потрібні лише ввечері на стоянці (спальник, теплі речі), а те, що має бути під рукою (легка курточка, дощовик, їжа для денного перекусу), помістити у верхню частину рюкзака. Потрібно пам'ятати і про те, що якщо переносити туристичний килимок (каремат) усередині рюкзака у вигляді труби, розгорнутої впритул до його стінок (як багато хто робить), то це ускладнює або взагалі позбавляє можливості користуватися нижнім входом.

Як вибрати туристичний рюкзак

Деякі рюкзаки дозволяють використання питної системи. Такий рюкзак має всередині плоску кишеню в районі спини, де міститься плоска ємність, отвір збоку для виходу трубки та застібку на одній з лямок для кріплення трубки.

Найкорисніший із аксесуарів до рюкзаків – це накидка (чохол) від дощу. Така накидка може йти в комплекті до рюкзака, розташовуючись у спеціальній кишеньці. Якщо чохла в комплекті немає, це не страшно, оскільки вони продаються окремо, і купити його – не проблема. Такий чохол – дуже корисна річ. Відмінно захищає рюкзак від дощу, дозволяє ставити його в багнюку, а ввечері, знявши чохол, затягнути в намет сухий і чистий рюкзак. Також рюкзак в чохлі здатний добре плавати річкою.

Тепер, мабуть, ви знаєте все головне про те, як вибрати рюкзак, і можете сміливо йти в магазин. Нехай рюкзак прослужить вам довго та буде надійним супутником у турпоходах!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Немає коментарів
Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").