Навігаційні програми та програми для роботи з картами, якими я користуюсь

Комп'ютер – це чудовий помічник для туриста. На комп'ютері можна переглядати різні карти, що буде корисно будь-кому. Також, якщо ви користуєтеся GPS-навігатором (або смартфоном в якості навігатора), то на комп'ютері ви можете працювати з навігаційними даними (точками, треками та маршрутами), що допомагає підготуватися до майбутнього походу, а після походу можна буде переглянути, де ж ви ходили (в тому числі різну статистику: дані про час, висоти, швидкість вашого руху і т.д.).

Огляд навігаційних програм

На моєму комп'ютері поступово «облаштувалися» різноманітні навігаційні програми та програми для перегляду карт, якими я регулярно користуюсь. Ці програми я перераховую нижче. Їхня кількість, мабуть, дещо надмірна. Це пов'язано з тим, що кожна програма вміє щось робити краще за інші. Але цілком можна обійтися лише деякими з них, тими, які вам більше сподобаються і краще підійдуть для ваших цілей.

  • У цій статті наведено програми для роботи на комп'ютері. Якщо вас цікавлять програми для смартфона на Android, то про них ви можете прочитати тут.

Розглядаючи програми, я наводитиму посилання на їх офіційні сайти або на сторінки для завантаження, а також, по можливості, на корисні сторінки, що містять інформацію про те, як користуватися програмою.

SAS Планета. Цю програму я б поставив на перше місце за ступенем корисності для абсолютно будь-якого туриста. Вона дає змогу переглядати безліч онлайн-карт і супутникових знімків (Google, OpenStreetMap, топографічні карти і т. ін.), вимірювати відстані та висоти, відмічати точки і прокладати маршрути, завантажувати потрібні ділянки карт на комп'ютер та конвертувати їх у різні формати.

Програма SAS Планета
Програма SAS Планета

OziExplorer. Популярна програма, має безліч функцій для роботи з картами, точками, треками і маршрутами. Карти формату OziExplorer (файл із картинкою + файл прив'язки) дуже популярні, і знайти їх – не проблема. Також OziExplorer дає змогу прив'язувати довільне зображення до координат. В інтернеті можна знайти безліч статей про роботу з цією програмою. Але є і мінус – незручний інтерфейс, який я ну ніяк не можу назвати дружнім та інтуїтивно зрозумілим. З цієї причини я використовую OziExplorer не дуже часто, в основному для тих дій, які він виконує явно краще за інших. Наприклад, у цій програмі зручно відкрити одразу кілька файлів із точками, видалити непотрібні (наприклад, ті, що розташовані за межами потрібного вам району) і об'єднати їх в один файл.

Програма OziExplorer
Програма OziExplorer

OkMap. Аналог попередньої програми, але подобається мені більше. По-перше, інтерфейс у OkMap більш зручний та зрозумілий. По-друге, вона має низку цікавих можливостей. Можна відкрити одразу кілька карт у різних вкладках. Можна переглянути потрібне місце на онлайн-картах або навіть перекинути відкриту в OkMap карту з точками та треками в програму Google Earth і переглянути її на «рельєфному глобусі». Можна видалити ряд шляхових точок або точок треку за допомогою прямокутного виділення. Також у програмі OkMap дуже зручно дивитися статистику треку.

Програма OkMap
Програма OkMap

Google Earth (або Google Планета Земля). Популярна програма, що використовує супутникові знімки, в якій Землю зображено у вигляді глобуса. Доступні тривимірні рельєфні зображення місцевості. Можна вмикати відображення різних об'єктів на місцевості, а також виконувати деякі операції з точками, маршрутами і треками. Користуюся нею рідко, здебільшого для перегляду геоприв'язаних фотографій і місцевості в тривимірному вигляді, а решту потрібних мені операцій виконую в інших програмах.

Програма Google Earth
Програма Google Earth

VantagePoint. Програма для власників навігаторів Magellan. Зручна для завантаження карт, точок, треків і маршрутів у навігатор і вивантаження їх із навігатора в комп'ютер. Також дає змогу зі зручністю переглядати карти (включно з тривимірним рельєфним виглядом, якщо в карту закладено дані щодо висот), має базові функції роботи з точками, треками та маршрутами. Можливий перегляд супутникових знімків від DigitalGlobe. Користуюся нею доволі часто, для роботи з навігатором, для редагування треків, а також для того, щоб просто карти подивитися.

Програма VantagePoint
Програма VantagePoint

GPX Editor. Маленька програма для роботи з GPX-файлами (що містять точки, треки і маршрути). Має деякі функції редагування даних, а також фільтри спрощення треків. Дає змогу переглядати вміст GPX-файлів на онлайн-картах (саме для швидкого перегляду файлів я її найчастіше і використовую).

Програма GPX Editor
Програма GPX Editor

Global Mapper. Програма має багаті можливості для роботи з картами: прив'язка, склеювання карт, автоматичне обрізання полів, зміна проекції карти, конвертація в низку растрових форматів. Користуюся нею в процесі підготовки карт для навігаторів, смартфонів та інших програм на ПК.

Програма Global Mapper
Програма Global Mapper

Mobile Atlas Creator. Ця програма – найпростіший спосіб створити карту для навігатора або смартфона. Як джерело використовуються різні онлайн-карти. Дає змогу робити карти безлічі форматів: для навігаторів Garmin, Magellan і цілої низки додатків на Android і iPhohe. Можна також просто завантажити фрагмент онлайн-карти у вигляді картинки собі на комп'ютер. Програма дуже проста й опановується за 5 хвилин.

Програма Mobile Atlas Creator
Програма Mobile Atlas Creator

MAPC2MAPC. Програма дає змогу проводити різні операції з картами (склеювання, обрізання тощо), а також конвертувати карти популярного формату OziExplorer у різноманітні растрові формати та формати для навігаторів Garmin, Magellan і низки застосунків на Android та iPhohe.

Програма MAPC2MAPC
Програма MAPC2MAPC

RMPCreator. Програма, яка створює карти для навігаторів Magellan з карт форматів OziExplorer і GeoTiff. Користуюсь нею доволі часто.

Програма RMPCreator
Програма RMPCreator

GPSBabel. Програма для конвертації точок, треків і маршрутів з одного формату в інший. Підтримує такі популярні формати, як GPX, KML, KMZ, WPT, PLT, RTE, а також низку інших. Вміє обрізати і склеювати треки, перетворювати точки, треки і маршрути один в одного. Тож програма може бути досить корисною.

Програма GPSBabel
Програма GPSBabel

PointPaste. Маленька, але дуже корисна програма, за допомогою якої дуже зручно копіювати координати точок з тексту і зберігати у вигляді файлу (можна багато точок об'єднати в один файл). Також програма вміє розпізнавати різні варіанти написання координат і переводити їх з одного формату запису в інший (градуси, хвилини, секунди в градуси і частки градуса і т. ін.), а також з однієї системи координат (наприклад, Пулково-42) в іншу (WGS-84). Може записувати координати у файл з фотографією або зчитувати їх звідти. Здатна показати місце розташування точки на Картах Google. Також підтримує обмін даними з програмою OziExplorer.

Програма PointPaste
Програма PointPaste

GPS Track Editor. Основне призначення цієї програми – автоматична фільтрація треків. Будь-який трек містить деяку кількість «неправильних» точок, що записалися з помилкою. Ці точки можна автоматично видалити за допомогою кількох фільтрів програми GPS Track Editor. Фільтри ефективно розпізнають «неправильні» точки, значно скорочуючи час, що витрачається на ручне чищення треку.

Програма GPS Track Editor
Програма GPS Track Editor

Ось і все! На цьому я закінчую огляд навігаційних програм, встановлених на моєму комп'ютері. Виберіть із них ті, які вам сподобалися, і користуйтеся на здоров'я!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
2 коментарі
Анонім сказав...

Дякую за добірку!

Андрій Лунячек сказав...

Дякую за відгук!

Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").