Одномісний намет: за і проти

Будь-який турист погодиться з тим, що одномісний намет не є популярним предметом спорядження. Набагато частіше використовуються двомісні чи тримісні намети. Тим не менш, у одномісного намету існує своє коло шанувальників. Давайте розглянемо його особливості та з'ясуємо, у яких ситуаціях застосування цього намету може бути виправдане, а в яких – ні.

Одномісний намет Muwang 1
Одномісний намет Muwang 1

Головна особливість одномісних наметів – їх мала вага (і, відповідно, малий внутрішній об'єм). Але давайте подивимося, чи справді одномісний намет виявиться таким вже легким у порівнянні з двомісним наметом аналогічної конструкції? Наприклад візьмемо намет Muwang 1 фірми Fjord Nansen (див. вище на малюнку). Це двошаровий одномісний намет вагою 1,8 кг. Його двомісний аналог – намет Muwang 2 – важить 2,3 кг. Шляхом нескладних обчислень отримуємо, що намет Muwang 2 всього на 28% важчий за намет Muwang 1 при вдвічі більшій місткості. Звичайно, вартість цих наметів також відрізняється зовсім не вдвічі.

У більшості випадків той, хто наважується купити одномісний намет, хоче зменшити вагу свого спорядження і при цьому не бути залежним від інших людей. Тому, як правило, подібні намети купують або любителі подорожувати поодинці, або люди, які не мають компанії друзів-туристів і приєднуються то до однієї, то до іншої групи. У подібних ситуаціях застосування одномісного намету виглядає цілком логічним.

Однак, враховуючи наведені вище обчислення, зазначимо, що в більшості випадків двомісний намет буде кращим. Він трохи важчий, ніж одномісний намет, але більш просторий всередині, тому зручний при походах удвох або з групою. Та й для однієї людини двомісний намет важить порівняно небагато.

Тим не менш, якщо у вас виражене прагнення до одиночних походів або до незалежності від інших, то одномісний намет – це саме те, що вам потрібно. Тим більше, якщо ви намагаєтеся максимально полегшити вагу свого спорядження. Є ціла купа досить легких одномісних наметів, з яких цілком можна вибрати той, який вам до вподоби:
  • Fjord Nansen Muwang 1 (1,8 кг)
  • Marmot Eos 1P (1,5 кг)
  • Ferrino Lightent 1 (1,45 кг)
  • VauDe Hogan Ultralight Argon (1,37 кг)
  • Tramp Rider (1,3 кг)
  • Hannah Stash (1,15 кг)
  • TerraNova Solar Competition 1 (1,02 кг)

І ще одна, заключна, порада: купуючи одномісний намет, не забувайте, що туризм – це не лише спілкування з природою, а й спілкування з друзями!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
8 коментарів
Петр сказав...

И в однушке вдвоем поместиться не сложно, а вот когда на улице серьезный минус однушку прогреть легче

Андрій Лунячек сказав...

Ну не знаю. Я крупный мужчина, мне вдвоём в однушке было бы не очень комфортно. В серьёзные минуса я в поход не выбирался, а в минус пять ночевали вдвоём в трёхместной палатке без проблем. Главное, чтобы спальник был хороший и палатка не продувалась.

Анонім сказав...

В сравнение идут непонятные для меня палатки, цена которых скорее всего будет заоблачной. Увы, я пока нигде не находил двухместную палатку вес которой был бы 2кг. Одноместные палатки - до 2кг. Двухместные +-4кг. Вот вам и 2 лишних кг, в довесок к вашему рюкзаку с провизией на неделю - это очень даже тяжело

Андрій Лунячек сказав...

Среди тех одноместных палаток, которые я упоминаю в конце, есть и дорогие, и сравнительно недорогие.
Двухместные палатки весом 2 кг есть, но их мало. Гораздо чаще встречаются двухместные палатки весом 2,5-3 кг. А вот двухместные палатки весом 4 кг чаще всего бывают либо кемпинговые (просторные, с большим тамбуром), либо экстремальные (прочный каркас из четырёх толстых дуг, прочные материалы, снежная юбка и т.д.). А обычная двухместная туристская палатка будет весить ощутимо меньше. Например, у моего друга - палатка Fjord Nansen Veig 2, в покупке которой я принимал участие. Это нормальная двухместная палатка из качественных материалов с двумя тамбурами, из среднего ценового диапазона. Весит она 2,8 кг.

Анонім сказав...

Tramp Lightbicycle v2 тоже прекрасная одноместная палатка за цену менее 100 долларов. На 2021 год будет получше старой tramp Rider о которой много негативных отзывов

Андрій Лунячек сказав...

Спасибо, буду знать.

Оксана сказав...

У нас із чоловіком тримісний намет. Але коли він перестав їздити, то постала необхідність одномісного намету, щоб їздити до друзів, у яких свій намет є, і не тягати важкий тримісний. Але ще не вибрала собі, бо зараз не до походів(

Андрій Лунячек сказав...

Оксано, у твоєму випадку цілком логічно придбати одномісний намет. Так, зараз не дуже вдалий час для походів, але щоб інколи відволікатись від війни, можна починати потроху роздивлятись сайти зі спорядженням та підбирати собі якусь модель. Одномісні намети виробляють європейські фірми (наприклад, польські та чеські), також можна пошукати їх на Аліекспресі (наприклад, фірми Naturehike).

Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").