Саморозкладний намет: мрія ледаря

Серед різноманітних типів наметів виокремлюється така модель, як саморозкладний намет. У складеному вигляді він виглядає як плоский круглий млинець діаметром близько 70 см. Особливість його полягає в тому, що, після витягування з чохла, такий намет починає сам розкладатися.

Саморозкладний намет

Розглянемо його встановлення докладніше. Відразу після витягування намет розпрямляється і набуває вигляду великого рівностороннього трикутника. Далі необхідно злегка допомогти руками, щоб його розправити, і протягом декількох секунд намет приймає свою остаточну форму – піраміди висотою близько 130 см з квадратною основою 180х180 см (я розповідаю про найбільш поширену модель цього намету, але зустрічаються також саморозкладні намети дещо інших розмірів). Для завершення встановлення потрібно лише прикріпити чотири кути кілочками до землі.

Трохи про конструкцію саморозкладного намету. Основний елемент – це каркас, завдяки якому намет і має такі властивості. У кожну з чотирьох стінок намету вшита гнучка металева смуга, замкнута в кільце у формі трикутника зі скругленими кутами в розкладеному вигляді і у формі кола в складеному вигляді. Тканина намету – синтетика. Вона має щільне дно та відносно легкий верх. Навпроти входу є віконце. Вікно та вхід мають протимоскітну сітку. Також у разі холоду чи дощу вони можуть повністю закриватися. До чотирьох кутів дна прикріплено відтяжки з отворами для втикання кілочків.

Важить ця модель намету близько 3 кг. На дно розміром 180х180 см лягають три каремати, і, відповідно, поміщаються три людини без речей або дві – з речами.

Розглянемо переваги і недоліки саморозкладного намету. Основна перевага – гранична простота та швидкість встановлення. Друга перевага, що часто перетворюється на недолік – це складання. При певній навичці воно відбувається дуже швидко. У разі її відсутності намет взагалі не бажає складатися. На щастя, зараз в інтернеті можна знайти відео, що демонструють процес складання.

Як же скласти саморозкладний намет? У двох словах: спочатку чотири стінки складаються разом, і утворюється трикутник. Цей етап зазвичай труднощів не викликає. Далі трикутник потрібно перетворити на коло набагато менших розмірів. Це виходить далеко не у всіх, хоч робиться легко. Я зазвичай притискав один кут своєю вагою до землі, а потім кожен з двох кутів, що залишилися, перекручував на 180 градусів і притискав до того кута, на якому стояв.

Ще одна перевага саморозкладного намету – дуже низька ціна. Решту можна зарахувати до розряду недоліків. А вони в основному ті ж, що й у будь-якого дешевого одношарового намету. Він захищає тільки від слабкого нетривалого дощу, погано захищає від холоду, через відсутність штормових розтяжок погано чинить опір сильному вітру, на стінках дуже часто утворюється конденсат. І ще один істотний недолік – незручні габарити у складеному стані, що ускладнюють його перенесення пішими туристами.

Які ж сфери застосування такого неоднозначного намету? Це максимально нескладні походи (пам'ятаємо про незручність перенесення!) у літній час та нетривалі виїзди на природу на автомобілі, коли намет перевозиться у багажнику. Через низьку вартість подібні вироби купують доволі часто. Але якщо людина відчула значний інтерес до туризму, тоді треба збирати гроші на серйозніший намет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
2 коментарі
Ксенія сказав...

Отакий зараз класно в кімнаті поставити, шоб тепліше було!

Андрій Лунячек сказав...

Так, для встановлення в кімнаті цей намет цілком підійде.

Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").