Як заправити газовий балон для туристичного пальника

Після використання у поході туристичного пальника у вас, звичайно ж, залишаються порожні газові балони. Або не зовсім порожні, а в яких лишилося трохи газу. Викидати їх не потрібно, тому що зараз ми розглянемо дуже корисне питання: як заправити один газовий балон за допомогою іншого. Якщо говорити більш конкретно, мова йде про заправку різьбового балона за допомогою цангового. Навіщо це потрібно, і в чому полягає сенс цієї операції?

Як заправити туристичний газовий балон

Отже, існує два основних види балонів для туристичних пальників: цанговий балон (високий та вузький) та різьбовий балон (нижчий та широкий). Цангові балони зазвичай коштують приблизно в 2-4 рази дешевше за різьбові аналогічної ємності. Крім того, їх простіше купити, тому що цангові балони можна зустріти у продажу не лише у туристичних магазинах, а й на ринках госптоварів.

Що стосується пальників, то є моделі, розраховані тільки на різьбові або тільки на цангові балони, а також моделі з перехідниками для підключення і тих, і інших. При цьому більшість більш-менш серйозних пальників розраховані саме на різьбові балони.

Перш ніж ви продовжите читання, я повинен вас застерегти. Виробники пальників та балонів категорично не рекомендують заправляти балони самостійно! Якщо ви хочете звести всі можливі ризики до мінімуму, не заправляйте балони, а щоразу купуйте нові! У мене і моїх знайомих не було нещасних випадків та інших інцидентів, пов'язаних з самостійною заправкою балонів, але в інтернеті зрідка подібна інформація трапляється, майте це на увазі.

Тепер розглянемо докладно, навіщо потрібно заправляти різьбовий газовий балон за допомогою цангового.

Перша, важлива причина – це економія грошей (приблизно у 2-4 рази). Друга причина – цангові балони простіше купити. Можлива ситуація, коли ви змогли придбати цанговий балон, а різьбовий – не змогли, при цьому ваш пальник розрахований лише на різьбові балони. Так, для такого пальника можна купити спеціальний перехідник для використання цангових балонів (в мене такий є). Але це – хоч і невелика, але зайва вага, а також зайва операція для приведення пальника в робоче положення (не кажучи вже про гроші на купівлю цього перехідника).

Третя, найцікавіша причина полягає в наступному. Припустимо, після походу у вас залишився напівпорожній цанговий балон. Викинути його шкода, а тягти в наступний похід бажання немає, хотілося б взяти повний балон. Таким чином, ви щоразу перед походом купуєте нові балони, а старі, із залишками газу, у вас лежать без діла. Як бути?

Користуючись описаним тут методом, ви можете взяти різьбовий балон і перелити в нього залишки газу з напівпорожніх цангових балонів, що накопичилися у вас. Більше того, по мірі витрати газу в різьбовому балоні ви можете його дозаправляти, купуючи цангові балони. Таким чином, і в похід ви завжди підете з повним балоном, і вдома не зберігатимете безліч балонів із залишками газу.

Давайте докладно розглянемо, як перекачати газ із одного балона до іншого. Заправка газового балона у домашніх умовах – річ нескладна. Єдине, що нам знадобиться – це особливий перехідник. І зараз я розповім, як його виготовити самостійно.

На одному з форумів писали, що перехідник для заправки газових балонів можна підібрати з набору перехідників для заправки запальничок. Якщо купити балон для заправки запальничок, то зазвичай його кришка містить кілька перехідників, які можна виламати з кришки і використовувати. Радять за необхідності використовувати два різні перехідники, вставлені один в інший.

Перехідники з кришки від балона для заправки запальничок

Але я використав інший спосіб – зробив перехідник із голки для одноразового шприца. Я теж прочитав це на якомусь із форумів, але в процесі виготовлення вніс деякі свої корективи.

Отже, беремо голку від шприца і доопрацьовуємо її за такою схемою:

Схема виготовлення перехідника з голки для одноразового шприца

  1. Витягуємо голку (за допомогою плоскогубців) із пластикової основи, в якій після цього залишається отвір. Діаметр отвору потрібно трохи збільшити. Це єдина операція, яка може викликати у вас певні труднощі. Беремо свердло діаметром 1,5-2 мм і розсвердлюємо отвір. Врахуйте, краще не використовувати дриль, а обертати свердло руками, наприклад, за допомогою плоскогубців.
  2. Ножем видаляємо пластикові ребра там, де у нашої деталі звуження та конусна частина.
  3. Кінчик деталі зрізаємо навскіс, приблизно під кутом 45 градусів. Якщо цього не зробити, то при заправці кінчик увіпреться в клапан балона, і газ не виходитиме. А після обрізання кінчика навскіс ми отримуємо отвір збоку, який не перекриється клапаном.
  4. Вкорочуємо товсту частину майбутнього перехідника, відрізаючи від нього близько 3 мм (можливо трохи більше). Потрібну довжину ви підберете експериментально. Потрібно, щоб перехідник щільно вдягався на штир цангового балона і при цьому не впирався в корпус балона.

Все, на цьому наша робота закінчена! Перехідник для заправки різьбових балонів готовий. Якщо ви все зробили правильно, то у вас має вийти щось на кшталт зображеного на цій картинці:

Перехідник для заправки балонів

Тепер у нас все готове для того, щоби перелити газ з балона в балон. Звичайно, чим більший тиск газу в цанговому балоні і чим менше в різьбовому, тим простіше і швидше пройде процес заправки. Тому різьбовий балон покладіть на якийсь час у морозилку, а цанговий підігрійте. Гріти треба обережно! Наприклад, покласти його у гарячу воду, налиту просто з-під крана. Або закип'ятити воду та потримати балон над парою. Уникати відкритого вогню та занадто гарячих предметів!

Отже, один балон охолонув, а другий – підігрівся. Беремо цанговий балон і надягаємо на його штир наш перехідник. Виходить приблизно так:

Перехідник, одягнений на цанговий балон

Дістаємо з морозилки різьбовий балон, перевертаємо цанговий балон, вставляємо перехідником в отвір різьбового балона і натискаємо рукою зверху:

Процес переливання газу з балона у балон

Ми почуємо, як газ із шипінням починає переливатись з балона в балон. Тиснути рукою потрібно досить сильно протягом декількох хвилин, тому рекомендую між балоном і рукою прокласти згорнуту в кілька шарів м'яку ганчірочку.

Через якийсь час буде чути, що переливання газу припинилося (або майже припинилося). Роз'єднуємо балони, знову кладемо різьбовий балон у морозилку, а цанговий – підігріваємо. Потім знову їх з'єднуємо та продовжуємо переливання газу. Повторюємо цей цикл дій доти, доки не відчуємо, що більше нічого переливатися не хоче, незважаючи на нагрівання та охолодження. Також корисно іноді зважувати різьбовий балон, щоб вчасно зупинитися і уникнути перезаправки. Балон не повинен важити понад 360-370 г.

На цьому процес переливання газу можна вважати закінченим. Беремо заправлений балон та йдемо з ним у похід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Немає коментарів
Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").