Смарт-годинник як навігатор: Amazfit Stratos

З моменту появи та розповсюдження смарт-годинників багато хто почав замислюватися над тим, чи можуть вони виконувати функції навігатора. Виявилося – можуть, принаймні частково. Різні види смарт-годинників та відмінності у їхніх можливостях ми коротко розглянемо у цій статті. Також я розповім про те, як смарт-годинник Amazfit Stratos, яким я користуюся, може бути корисним для навігації, і опишу кілька варіантів його використання для орієнтування у дикій природі та руху за маршрутом.

Смарт-годинник як навігатор: Amazfit Stratos

Коли я вирішив придбати смарт-годинник, мені захотілося знайти таку модель, яку можна використовувати як навігатор. Але виявилося, що підібрати собі смарт-годинник складніше, ніж підібрати смартфон. Справа в тому, що смартфони майже не відрізняються один від одного за функціями, оскільки на них встановлена одна й та сама операційна система (точніше, одна з двох – Android або iOS). А кількість операційних систем, встановлених у сучасних смарт-годинниках, відчутно більша.

Щоб розглянути можливості смарт-годинників, я розповім про різні їх види в залежності від операційної системи, що використовується, і наявності тих чи інших навігаційних функцій. Годинники, які некорисні для навігації та орієнтування, ми тут розглядати не будемо.

Види смарт-годинників


Прості спортивні смарт-годинники. Зазвичай мають якісь функції, корисні для орієнтування. У них є компас та GPS-приймач, що дозволяє дізнатися висоту над рівнем моря та координати. Знаючи координати та маючи паперову карту з координатною сіткою, можна приблизно визначити своє місцезнаходження.

Деякі види спортивних смарт-годинників дозволяють завантажувати маршрут у вигляді файлу GPX, який ви попередньо намалювали на карті за допомогою комп'ютера або смартфона. Потім ви можете бачити маршрут на екрані годинника і під час руху візуально його дотримуватися.

Смарт-годинники, що працюють на повноцінній ОС Android. Як правило, в них можна вставити сім-карту та використовувати як телефон. З одного боку, маємо плюс: можна встановлювати будь-які додатки та користуватися ними, наскільки це дозволяє маленький екран. З іншого боку, маємо два мінуси. Перший – годинник швидко розряджається (як смартфон з маленькою батареєю). Другий – через сім-карту в корпусі годинника не залишається місця для антени GPS-приймача, і антену (одну або кілька) розміщують у ремінці годинника. Тому ви не зможете змінити ремінець на інший. А коли ремінець зіпсується, матимете проблему.

Смарт-годинники на ОС Android Wear (Wear OS). На них можна встановити доповнення до деяких популярних Android-навігаторів (наприклад, Locus Map), після чого смартфон, який працює як навігатор, передаватиме інформацію на годинник. Це досить зручний варіант. Але потрібно врахувати, що вартість годинника на Wear OS, як правило, вища, ніж вартість попередніх видів годинників.

Спортивні смарт-годинники «крутих» фірм типу Garmin, Suunto і т.д. Годинники ці, безумовно, добрі. І можливості навігації у них також є, включно з показом карти на екрані (у деяких моделей). Але вартість цих годинників, на мій погляд, надто висока. Тому особливо цими годинниками я не цікавився.

Смарт-годинники на урізаній ОС Android. За функціями ці годинники займають проміжне положення між першими двома видами годинників. На них можна встановлювати деякі (далеко не всі) додатки для Android. Їх не можна використовувати як телефон. Але вони досить довго тримають заряд і дозволяють використовувати будь-який ремінець. Саме до цієї категорії належить мій годинник Amazfit Stratos. І далі я розповім про нього докладніше.

Годинник Amazfit Stratos. На екрані – додаток Locus Map.
Годинник Amazfit Stratos. На екрані – додаток Locus Map.

Чому я вибрав смарт-годинник Amazfit Stratos


Одразу скажу, смарт-годинник – це не той гаджет, на який я вважаю за можливе витратити велику суму грошей. Це виключає такі варіанти, як Garmin, Suunto та смарт-годинники на Wear OS (серед останніх є відносно недорогі моделі, але вони залишають бажати кращого за характеристиками та зовнішнім виглядом).

Серед тих, що залишилися, найбільший функціонал мають годинники на урізаній ОС Android. З відомих мені моделей до них відносяться Amazfit Verge, Amazfit Pace та Amazfit Stratos. Усі вони мають цілком доступну вартість.

Я зупинив свій вибір на Amazfit Stratos. У порівнянні з Amazfit Pace він має кращий захист від води, в порівнянні з Amazfit Verge – трансфлективний екран, зображення на якому чудово видно на сонці без підсвічування, в порівнянні з обома – три зручні кнопки замість однієї незручної, а також набагато симпатичніший дизайн.

Про трансфлективний екран. У смарт-годинниках він використовується нечасто, можливо тому, що при включеному підсвічуванні в умовах слабкого освітлення зображення на екрані виходить недостатньо контрастним з не дуже соковитими кольорами. Натомість на вулиці при денному освітленні воно виглядає чудово, при цьому підсвічування можна повністю вимкнути. Це заощаджує енергію, і одночасно ви весь час бачите на екрані зображення.

У годиннику з екраном іншого типу він зазвичай вимкнутий для економії енергії. І щоб подивитися час, потрібно натиснути або на кнопку, або двічі на екран, або чітко перевернути руку годинником до себе, після чого екран увімкнеться. Звичайно, годинник з постійно ввімкненим екраном, який добре видно на сонці, привернув мою увагу набагато сильніше.

Amazfit Stratos має непогану автономність. Суто як годинник, при відключенні всіх бездротових мереж, він може пропрацювати близько двох тижнів на одному заряді. У звичайному режимі з прийомом повідомлень від телефону по Bluetooth – близько 6-7 днів. У спортивному режимі із включенням GPS – 2-3 дні по 8 годин на день.

Також у годиннику заявлений водозахист, що дозволяє в ньому плавати (є спортивний режим «плавання»). У воду я його не занурював, але під тривалим дощем ходив без проблем.

Підіб'ю підсумок. Головні переваги Amazfit Stratos:
  • можливість встановлення деяких додатків для Android
  • трансфлективний екран
  • гарна автономність
  • захист від води
  • керування за допомогою сенсорного екрану та трьох зручних кнопок
  • можливість використовувати будь-які ремінці
  • привабливий зовнішній вигляд
  • доступна вартість

Використання смарт-годинника Amazfit Stratos як навігатора


Перейдемо до головного – до використання годинника для навігації. Насамперед мене цікавила можливість встановлення додатків для Android, тому що у мене є досвід використання різних Android-навігаторів на смартфоні. Зокрема, Locus Map має великі можливості налаштування зовнішнього вигляду, і я сподівався, що зможу налаштувати його так, що буде зручно користуватися на маленькому екрані годинника.

Оскільки моя стаття – це огляд можливостей смарт-годинників, а не детальний посібник, то про встановлення додатків на годинник Amazfit Stratos я розповім лише коротко. Подробиці ви самі легко знайдете в інтернеті.

Особливості урізаної операційної системи такі, що встановити в годинник можна лише деякі додатки для Android. В інтернеті можна знайти списки цих додатків. Але можна вчинити по-іншому: просто спробувати встановити той чи інший додаток і таким чином з'ясувати, працюватиме він на годиннику чи ні.

Встановлювати додатки потрібно за допомогою APK-файлів. Найпростіше знайти ці файли на форумі 4pda. Також вам знадобиться програма ApkInstaller. Її ви можете завантажити тут. Сам процес встановлення докладно розглядається у цьому відео:


Раджу насамперед встановити додаток AmazMod, за допомогою якого можна вимикати автоблокування екрану. Екран у годиннику блокується через 15 секунд бездіяльності (це ніде не налаштовується), і це може заважати комфортно користуватися додатками-навігаторами.

Я встановив на годинник і випробував у роботі три додатки-навігатори: Locus Map, OsmAnd та AlpineQuest. Перед тим, як ви щось встановите, хочу застерегти: встановлюйте на годинник тільки ті додатки, які ви добре опанували на смартфоні! Інакше розібратися з їхньою роботою, користуючись маленьким екраном годинника, буде дуже складно.

AlpineQuest. Додаток встановлюється без проблем, також можна використовувати його безкоштовний аналог All-In-One Offline Maps. Працює більш-менш нормально, наскільки дозволяє маленький екран. Компас у додатку спочатку не працює, але його можна налаштувати (про це розповідається на форумі myamazfit.ru).

AlpineQuest - кнопки згорнуті
AlpineQuest - кнопки згорнуті

AlpineQuest - кнопки розгорнуті
AlpineQuest - кнопки розгорнуті

OsmAnd. Файл APK для нього я взяв на форумі myamazfit.ru, оскільки там він викладений злегка модифікований. Подробиці можна прочитати на форумі. Працює OsmAnd нормально, щоправда, у деяких кнопок видно лише краї, і натискати на них доводиться акуратно. Можна налаштувати приховування правої панелі, щоб бачити або дані, або більший фрагмент карти.

OsmAnd - права панель згорнута
OsmAnd - права панель згорнута

OsmAnd - права панель розгорнута
OsmAnd - права панель розгорнута

Locus Map. Нові версії цього додатку не захотіли встановлюватись на годинник, і, перебравши безліч старих версій, я зупинився на версії 2.8.3. Більшість функцій Locus Map працює нормально. Майже всі необхідні кнопочки можна вивести на екран і зручно натискати на них. Ось тільки екрани з компасом та супутниками виглядають жахливо. Натомість можна використовувати маршрутний комп'ютер та інформаційні екрани. Два такі екрани я зробив спеціально для годинника.

Locus Map - головний екран
Locus Map - головний екран

Locus Map - інформаційний екран Перегляд карти
Locus Map - інформаційний екран
«Перегляд карти»

Locus Map - інформаційний екран Супровід до точки
Locus Map - інформаційний екран
«Супровід до точки»

Щоб встановити ці інформаційні екрани, завантажте звідси архів, розпакуйте його і помістіть архіви, що знаходяться всередині (не розпаковуючи їх) в папку Locus/data/customScreen.

Векторні карти для Locus Map та OsmAnd можна робити за допомогою онлайн-сервісу extract.bbbike.org. Так як пам'ять годинника обмежена (вільно трохи більше 2 ГБ), цей сервіс дозволить робити карти тільки на потрібну вам територію, не захоплюючи зайвого. Крім того, випробувана мною версія Locus Map підтримує далеко не всі векторні карти, і якраз карти із сайту extract.bbbike.org працюють успішно.

Також є додаток-навігатор, розроблений спеціально для годинників Amazfit Stratos та подібних до них. Це – GPS Locator. Головне призначення додатку – рух до обраної точки. Годинник показує напрямок на точку, відстань до точки, висоту та деякі інші параметри. Точки можуть бути наступні:
  • та, в якій ти знаходишся (щоб до неї повернутися)
  • позначені на карті за допомогою комп'ютера (смартфону) та завантажені у годинник
  • вибрана на карті прямо в годиннику (карту в годинник потрібно завантажити заздалегідь)

GPS Locator - супровід до точки
GPS Locator - супровід до точки

GPS Locator - перегляд карти
GPS Locator - перегляд карти

Великий недолік цього мобільного додатку – він дуже швидко витрачає заряд батареї (1% за 1 хвилину). Тому годиться тільки для руху до точки, яка знаходиться порівняно близько. Додатки Locus Map, OsmAnd та AlpineQuest більш економні – при їх використанні батареї Amazfit Stratos вистачить на 4-8 годин. Але для нормального походу цього все одно мало. Звичайно, ввечері ви можете зарядити годинник від повербанку. Але до вечора він може не дотягти.

Таким чином, ці додатки годяться тільки для коротких прогулянок тривалістю 2-3 години, або для вмикання в окремі моменти походу, коли спостерігаються найбільш відчутні проблеми з орієнтуванням. Але чи є спосіб використовувати смарт-годинник Amazfit Stratos для навігації протягом усього походу, а не в окремі моменти? Так є.

Можна досягти значної економії заряду, якщо для навігації використовувати вбудовані в годинник спортивні режими. Я, наприклад, зазвичай використовую режим «Сходження» («Climbing»). При цьому за 8 годин навігації годинник витрачає 30-50% заряду. Звичайно ж, у поході я щовечора заряджаю їх від повербанку, щоб бути впевненим, що годинник не сяде у мене в середині наступного дня.

Чим корисний спортивний режим? По-перше, годинник записує трек, який після походу можна перекинути на смартфон, а звідти – на комп'ютер. Трек виходить досить точним, майже без зайвих фрагментів, спричинених неправильно записаними точками.

По-друге, годинник показує ряд даних, найкорисніше з яких – пройдена відстань. Припустимо, до найближчої точки маршруту (розвилка стежок, міст через річку) – 2 км (це ви визначили за допомогою навігатора або заздалегідь виміряли вдома по карті відстані між основними точками маршруту). А годинник показує, що від початку маршруту ви пройшли 5 км. Додаємо до цього 2 км та отримуємо 7 км. Отже, коли, судячи з годинника, наш пройдений шлях наближатиметься до 7 км, ми знатимемо, що наша точка зовсім близько.

Спортивний режим – екран з даними
Спортивний режим – екран з даними

По-третє, ви можете заздалегідь прокласти на комп'ютері або смартфоні свій маршрут, зберегти його у вигляді GPX-файлу, завантажити в годинник і використовувати в спортивному режимі. Ви будете бачити на екрані ваш маршрут, своє розташування відносно нього та лінію ваших переміщень. Таким чином, вам буде зрозуміло, чи рухаєтеся ви вздовж лінії маршруту або випадково відхилилися від неї.

Біла лінія - прокладений маршрут. Зелена лінія – мої реальні рухи.
Біла лінія - прокладений маршрут
Зелена лінія – мої реальні рухи

Перемикатися між екраном з даними та екраном з маршрутом можна або свайпом, або натисканням на середню кнопку годинника (найбільшу з усіх). А це легко зробити навіть тоді, коли на руках одягнені рукавички.

Ще один спосіб навігації полягає в тому, що деякі додатки на смартфоні, наприклад, OsmAnd, при русі маршрутом відправляють повідомлення, коли ви наближаєтеся до чергового повороту. Годинник приймає ці повідомлення так само, як і повідомлення від месенджерів. Дивлячись на повідомлення, ви можете бачити, яка відстань залишилася до повороту і в який бік повертати. Я всерйоз не користувався цим способом навігації, але, гадаю, він цілком має право на життя і не повинен швидко розряджати батарею.

Повідомлення від додатку OsmAnd на смартфоні
Повідомлення від додатку OsmAnd на смартфоні

У годинник Amazfit Stratos вбудовані і простіші засоби орієнтування. Це – компас, при натисканні на який з'являться ваші координати і висота над рівнем моря. Тільки враховуйте, що компас розряджає батарею дуже швидко, тому ним не можна користуватися безперервно протягом тривалого часу.

Вбудований компас
Вбудований компас

Ці дані з'являються при натисканні на компас
Ці дані з'являються при натисканні на компас

Способи навігації, описані мною для Amazfit Stratos, можна використовувати і з багатьма іншими смарт-годинниками. Маючи якусь модель годинника або плануючи її купити, не полінуйтеся з'ясувати, які способи навігації вона підтримує. Можливо, саме від цього залежатиме ваш вибір.

Я пройшов уже кілька походів, використовуючи годинник для навігації (в спортивному режимі). Це дуже зручно. Один погляд на руку – і ви бачите корисну для себе інформацію. Це дозволяє набагато рідше діставати навігатор або смартфон із кишені. Тому смарт-годинник можна сміливо заносити до списку корисних для туриста предметів спорядження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
2 коментарі
Анонім сказав...

Дякую! Корисно!

Андрій Лунячек сказав...

І вам дякую за відгук!

Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").