Армійський казанок: недорого та зручно

Один із непоганих і недорогих варіантів того, що можна використовувати як посуд – це армійський казанок. Він має низку особливостей, які ми зараз і розглянемо.

Армійський казанок
Армійський казанок

Одразу звернемо увагу – кришка казанка може використовуватися як тарілка або маленька сковорідка. Вона має ручку, за яку дуже зручно утримувати кришку, якщо доводиться їсти, тримаючи її в руках. Ця ж ручка відіграє роль фіксатора кришки при закритому казанку, що дозволяє використовувати його як зручну та міцну ємність для зберігання чого завгодно.

Армійський казанок пофарбований у зелений колір і має форму боба (або, інакше кажучи, вигнутого овалу). Така форма полегшує носіння казанка та його пакування всередину рюкзака. Також поперек овальної кришки, наповненої кашею чи супом, можна покласти шматок хліба або бутерброд.

Зроблений казанок з алюмінію – легкого та міцного матеріалу. Одна з переваг алюмінію – після прийому їжі її залишки легко видаляються протиранням туалетним папером. Якщо ви спробуєте зробити ту ж процедуру з мискою з поширеної китайської нержавіючої сталі, то будете неприємно здивовані: їжа не витирається, а починає розмазуватися по мисці. В результаті часу буде витрачено відчутно більше, ніж для алюмінієвого посуду.

Місткість казанка – 1,5 л у випадку, якщо його заповнити до країв. На практиці, звісно, такого не трапляється, тому реально використовується приблизно 1,2 л. Цього цілком достатньо, щоб зварити суп чи кашу на двох. А чаю в такому казанку вистачить на чотирьох, якщо ніхто не захоче випити два кухлі!

Казанок має ручку для підвішування над багаттям. При опусканні ручки в одну сторону вона опускається повністю, зменшуючи габарити котелка при пакуванні. При опусканні в іншу сторону – залишається стирчати вбік. Це зручно, якщо казанок встановлений на газовий пальник. У такому випадку ручка знаходиться осторонь полум'я, не нагрівається, і за неї зручно знімати казанок.

Щоб швидше закип'ятити воду, казанок накривається кришкою, причому зручніше, якщо кришка перевернута. Тоді, використовуючи ручку, що стирчить вбік, кришку легше знімати і накривати казанок знову. А щоб кришка не падала, вона фіксується піднятою вгору ручкою казанка, яка входить у два невеликі пазики з боків кришки (якщо ручка широка - підігніть її всередину).

Армійський казанок, накритий кришкою

А ось солдатський побут передбачає дещо інше використання такого розташування кришки. Коли солдат із казанком приходить до польової кухні за їжею, то в казанок йому наливають суп, зверху ставлять перегорнуту кришку, а в неї насипають кашу. Військовослужбовець бере всю цю конструкцію за ручку і спокійнісінько забирає.

Вага армійського казанка – близько 350 г, що цілком можна порівняти з вагою аналогічних наборів посуду сучасних фірм-виробників туристичного спорядження. Але при цьому його вартість відчутно нижча за вартість сучасних комплектів посуду.

Недолік у армійського казанка, на мій погляд, лише один. Через овальну форму він нагрівається повільніше, ніж традиційні круглі казанки та каструлі. Якщо ви готуєте на багатті, то можете не звертати на це особливої уваги. Але якщо ви користуєтеся пальником, то на підігрів армійського казанка витрачатимете більше газу, ніж на підігрів круглого посуду. Наскільки це вам істотно – вирішуйте самі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Немає коментарів
Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").