Що обрати: спальник-кокон чи спальник-ковдру?

Коли ми обираємо собі спальний мішок, то маємо звернути увагу на кілька параметрів: вага спальника, температура, на яку він розрахований тощо. Але чи не найголовніше в спальнику – це його конструкція, оскільки існують два зовсім різні види спальних мішків: спальник-кокон і спальник-ковдра. Їхні відмінності один від одного ми зараз і розглянемо.

Що обрати: спальник-кокон чи спальник-ковдру?

Спальник-ковдра має прямокутну форму, що нагадує звичайну ковдру. Він складається вдвічі і застібається довгою блискавкою, що проходить по нижній та боковій сторонах спальника. Цей тип спальника може випускатися як з капюшоном, так і без нього.

Спальник-ковдра
Спальник-ковдра

Спальник-кокон має змінну ширину: в ногах вужчий, а до плечей розширюється. Блискавка розташовується лише збоку. На нижній стороні блискавки немає, тому розстебнути спальник повністю та розгорнути на зразок ковдри не вийде. Спальники-кокони завжди випускаються з капюшоном.

Спальник-кокон
Спальник-кокон

Два спальники можна зістібнути разом. В результаті виходить один великий просторий спальник. Це дуже зручно для сімейних пар. Однак кокони та ковдри зістібаються по-різному.

Для зістібання двох коконів потрібно мати правий (R) та лівий (L) спальники. Вони відрізняються стороною розташування блискавки. Два кокони кладуться поруч блискавками один до одного і зістібаються. Блискавка у такому разі розташовується посередині між двома людьми.

Зістібнуті спальники-кокони
Зістібнуті спальники-кокони

Що стосується спальників-ковдр, то у них зазвичай не буває правих та лівих моделей. Для зістібання потрібно взяти дві однакові ковдри, повністю їх розстебнути і розгорнути. Одна ковдра кладеться під низ, а друга – на неї зверху. Блискавки зістібаються по периметру конструкції, що вийшла, тобто, по нижній і бокових сторонах. Кожен із двох людей у цьому спальнику матиме блискавку збоку від себе, що дуже зручно, тому що дозволяє її розстібати, висувати руки, залазити-вилазити, не заважаючи товаришеві.

Зістібнуті спальники-ковдри
Зістібнуті спальники-ковдри

Деяку незручність можна помітити, якщо зістібнути два спальники-ковдри з капюшонами. У такому разі один із капюшонів буде розташований правильно. А ось другий лежатиме не знизу, а зверху на обличчі одного з туристів. Деякі фірми-виробники намагаються цього уникнути і випускають спальники-ковдри з капюшонами, що відстібаються. Або ж роблять ковдри, які зістібаються на кшталт коконів, тобто, є права і ліва моделі, а блискавка складається з двох частин: нижня і бічна сторони спальника застібаються окремо одна від одної.

Переваги спальника-ковдри:
  • більше простору в ногах, ніж у кокона
  • більш універсальний (можна використовувати як звичайну ковдру)
  • дві зістібнуті ковдри зручніші, ніж два кокони

Переваги спальника-кокона:
  • кокон тепліше, ніж ковдра такої ж ваги
  • кокон легше, ніж ковдра, розрахована на таку ж температуру

Отже, який із двох видів спальників краще купити? Кокон підійде тим, кому потрібний одночасно теплий та легкий спальник. По поєднанню цих двох параметрів спальники-кокони дещо перевершують спальники-ковдри.

Якщо це ваш перший похід, то, мабуть, краще придбати спальник-ковдру. Якщо в походи ходити перехочеться, то зможете скористатися ним вдома як звичайною ковдрою. Також ковдру можна порадити тим, хто віддає перевагу речам, що мають універсальність, а також тим, хто не любить тісноти в ногах і потребує певного простору всередині спальника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
10 коментарів
Олег сказав...

Для тех кто выбирается на природу только летом, однозначно брать "одеяло".

Андрій Лунячек сказав...

Я тоже в основном за одеяло агитирую. Сам хожу с одеялом примерно с апреля по октябрь.

Unknown сказав...

А какие лучше температурные параметры спальника учесть для весна-лето-осень?
–4+6+24 Будет ОК?

Андрій Лунячек сказав...

Да, такие параметры подойдут.

Анонім сказав...

Я вибрав спальник ковдру і не жалкую. Взимку вдома згодився!

Андрій Лунячек сказав...

Так, у нас з дружиною теж були випадки, коли взимку вдома ми спальниками вкривалися!

Анонім сказав...

Не сказано головне! у двох состьобнутих ковдрах сплять 3три! людини, а у коконах - 2. Е _Економія

Андрій Лунячек сказав...

Так, я знаю, що у двох состьобнутих ковдрах можуть спати троє. Але мені завжди здавалося, що це - незручно. До того ж я вважаю, що кожен турист повинен бути певною мірою автономним. На жаль, інколи бувають випадки, коли людина випадково відокремлюється від групи да деякий час не може її знайти. Маючи свій персональний спальник, вона може хоч якось пережити ніч, а зранку продовжити пошуки групи чи піти до цивілізації.

Анонім сказав...

практика використання 4 або 6 місних спальників (а вона є) ще більш незручна... але тепло/вага - важкі аргументи.

Андрій Лунячек сказав...

У кожного свої вподобання. Наскільки я пам'ятаю, славнозвісний Амундсен користувався тільки одномісними спальниками. Групові спальники не любив.

Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").