Як заощадити гроші, купуючи навігатор: 5 недорогих варіантів

Багато туристів хочуть мати навігатор. Але купівля навігатора – це задоволення не з дешевих, тому виглядає цілком природньо бажання заощадити. Ми розглянемо, що може являти собою недорогий навігатор, а також які пристрої для навігації можуть мати відносно невисоку ціну при збереженні необхідних нам характеристик.

Як заощадити гроші, купуючи навігатор: 5 недорогих варіантів

За рахунок чого деякі пристрої можуть бути дешевшими, ніж певний умовний повнофункціональний туристичний навігатор? Читаємо далі.

1. Навігатор із урізаними функціями


Тут все просто – навігатор позбавлений деяких функцій, за рахунок чого його вартість знижується. Типовий приклад – Garmin eTrex 10. Цей навігатор підтримує повноцінну роботу з точками, треками та маршрутами, але майже не має змоги працювати з картами.

Навігатор Garmin eTrex 10
Навігатор Garmin eTrex 10

По-перше, його екран не кольоровий, а чорно-білий (монохромний). По-друге, доступний обсяг пам'яті – всього 8 МБ, з яких хоча б 2 МБ потрібно залишити для точок, треків та маршрутів. Отже, для мапи залишається трохи більше 6 МБ. По-третє, векторний формат карт ускладнює їх самостійне виготовлення. Тобто вам залишається або користуватися базовою картою світу без будь-яких подробиць, або завантажувати зі спеціалізованих сайтів невеликі шматочки потрібної вам території.

Проте, якщо ви заздалегідь готуєтеся до походу, і вдома не полінувалися позначити безліч корисних точок вздовж лінії маршруту, а потім завантажити їх у навігатор, то зможете обійтися і без повноцінної карти. Точки слугуватимуть вам орієнтирами. За такого способу використання Garmin eTrex 10 проявить себе не гірше, ніж будь-який інший навігатор.

2. Застаріла модель навігатора


Деякі навігатори мають нижчу вартість, оскільки є застарілими моделями. Проте ці моделі можуть підтримувати всі функції сучасних навігаторів.

Гарний приклад – навігатори серії Magellan Triton. Незважаючи на те, що пізніше фірма Magellan випустила більш нову серію навігаторів – Magellan eXplorist, уподобані багатьом Тритони, як і раніше, можна зустріти у продажу. Ці навігатори підтримують всі основні функції, включаючи повноцінну роботу з векторними та растровими картами.

Навігатор Magellan Triton 400
Навігатор Magellan Triton 400

Але чим же Тритони гірші за пізніші Експлористи, випущені тією ж фірмою?
  • вони більші за розмірами
  • дещо швидше витрачають батарею
  • немає режиму сну, в якому вимкнено все, крім запису треку
  • недостатньо коректно відображається заряд батареї
  • неможливо одночасно відобразити векторну та растрову карти
  • екран гірше видно на яскравому сонці
  • кнопки досить тугі
  • комп'ютер не бачить навігатор як флешку, тому обмін даними потрібно робити або використовуючи картку пам'яті, або за допомогою спеціальної програми

Якщо ці недоліки для вас не критичні, можете сміливо купувати один із Тритонів. Оскільки ми говоримо про недорогі моделі, то можна взяти Magellan Triton 400. Є й дешевші Тритони – 200 і 300. Однак вони не використовують карту пам'яті, а внутрішня пам'ять у них невелика.

3. Дешевий навігатор з прошивкою від дорожчої моделі


Дуже цікавий спосіб заощадити гроші, але здійснити його можна лише на кількох моделях навігаторів.

Найдешевші з останніх моделей туристичних навігаторів фірми Magellan – це моделі Magellan eXplorist GC та Magellan eXplorist 110. Це навігатори з урізаними функціями. Модель GC не працює з маршрутами та треками, а модель 110 не працює з картами (крім примітивної попередньо встановленої). Дорожча модель – Magellan eXplorist 310 – підтримує всі необхідні функції.

Навігатори Magellan eXplorist GC (ліворуч) та Magellan eXplorist 310 (праворуч)
Навігатори Magellan eXplorist GC (ліворуч) та Magellan eXplorist 310 (праворуч)

Найцікавіше полягає в тому, що ці три моделі – GC, 110 та 310 – відрізняються лише встановленою програмою та кольором корпусу. А з апаратного погляду ці навігатори абсолютно однакові. Тому можна взяти прошивку від більш дорогої моделі (310) та встановити на дешевші (GC, 110).

Саме так я й зробив, коли у 2013 році купував собі навігатор. Я купив Magellan eXplorist GC і встановив на нього прошивку від Magellan eXplorist 310. Ця операція досить проста, але таким чином я тоді заощадив близько 50 доларів. Подробиці я описав у цій статті.

4. Смартфон


Сучасні смартфони цілком можна використовувати як навігатори. Які переваги цього рішення?

По-перше, це ціна. Середня вартість сучасного смартфона набагато нижча, ніж середня вартість GPS-навігатора. А якщо смартфон у вас вже є, то й витрачатися не доведеться. По-друге, смартфони мають більші екрани, на яких зручно розглядати карту. По-третє, для смартфонів існує ціла низка навігаційних програм, що дає можливість вибрати таку, що найбільш вам сподобалася.

Смартфон Oukitel WP5 Pro з навігаційною програмою
Смартфон Oukitel WP5 Pro
з навігаційною програмою

Тепер поговоримо про недоліки. Перший недолік – смартфони більш крихкі та не мають водонепроникності. Звичайно, є й захищені моделі, серед яких, до речі, трапляються й порівняно недорогі (Oukitel WP5 Pro), що цілком вписується в ідею цієї статті – заощадити на купівлі навігатора. Другий недолік – смартфони можуть досить швидко «з'їсти» заряд свого акумулятора.

Тому для використання в похідних умовах потрібно купити для смартфона захисний чохол, а під час дощу ховати його в прозорий поліетиленовий пакетик. Крім того, потрібно обов'язково придбати повербанк, від якого ви зможете у поході кілька разів зарядити свій телефон.

Звичайно, необхідно встановити яку-небудь навігаційну програму і завантажити карти. Ви можете спробувати встановити один з цих додатків, які підійдуть і автомобілісту, і велосипедисту, і туристу-пішохіднику.

5. Застарілий смартфон


З погляду економії грошей чи не найефективнішим рішенням буде придбати застарілий смартфон для використання саме як навігатор. Найчастіше, переглянувши приватні оголошення в інтернеті, можна знайти такі смартфони за дуже низькою ціною.

Звичайно, застарілі смартфони за більшістю параметрів значно поступаються сучасним моделям. Але в ряді випадків вони можуть мати хороший GPS-приймач, і за умови встановлення відповідної програми цілком здатні виконувати функції навігатора.

Колись дуже давно мені до рук випадково потрапив смартфон Nokia C5-03. Ця модель з'явилася на світ у 2010 році і працює на застарілій операційній системі Symbian. Смартфон дуже слабкий, підтримує зовсім невелику кількість додатків та відкриває далеко не всі сайти в інтернеті. Натомість має непоганий GPS-приймач та магнітний компас (що дивно для такого старого смартфона).

На одному з форумів якось висловили сумнів, що компаси в смартфонах здатні правильно показувати напрямок. Щоб показати користувачам форуму, що смартфони з «правильними» компасами існують, я не полінувався зробити наведену нижче фотографію.

Смартфон Nokia C5-03. На екрані – додаток «Компас».
Смартфон Nokia C5-03. На екрані – додаток «Компас».

На цьому смартфоні було встановлено фірмову нокіївську програму Ovi Maps, призначену для використання автомобілістами та відвідування міст. Додатково я встановив програму Track@Way, корисну серед дикої природи. Вона дозволяє використовувати будь-які растрові карти, а також завантажувати точки та треки та користуватися ними для навігації. Таким чином, дуже старий смартфон перетворюється на досить непоганий навігатор.

Але якщо ви вирішили використати старий смартфон, краще все ж таки пошукати модель на операційній системі Android, нехай навіть дуже старої версії. Це забезпечить вам і зручність у використанні, і досить великий вибір додатків-навігаторів.

Як ви бачите, заощадити гроші, купуючи навігатор – це цілком реальне завдання. Існує кілька способів, що дозволяють зменшити грошові витрати, і ви можете вибрати прийнятний для вас варіант.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
6 коментарів
Bokshych сказав...

Добрый день, спасибо за статью!
Есть ли смысл покупать Nokia C5-03 для навигации в горах?
Спасибо!

Андрій Лунячек сказав...

Добрый день! Дело в том, что Nokia C5-03 достался мне бесплатно. Но покупать его специально - это не самый лучший вариант, поскольку данный телефон работает на устаревшей операционной системе Symbian. Лучше всего купите старенький смартфон на Андроиде. Даже на устаревший Андроид 2.3 можно установить целый ряд хороших программ для навигации. При этом подобные телефоны зачастую можно купить очень дёшево.

Bokshych сказав...

Спасибо за быстрый ответ! Для меня важно чтобы в телефоне был качественный приемник GPS, потому что у меня есть телефон на Андроиде (Lenovo A830) - для вело хватает, но в горах он бесполезный, можно ждать пока словит спутники бесконечно :) Пока морально не готов платить 5-6 тысяч грн за Гармин, ищу альтернативные варианты :)

Андрій Лунячек сказав...

Зачем сразу Гармин? Есть туристические навигаторы фирмы Магеллан. Сам пользуюсь Магелланом уже несколько лет, впечатления только положительные. У меня - модель Magellan eXplorist GC с прошивкой от Magellan eXplorist 310, в этой статье они описаны. К сожалению, в магазинах Магелланы сейчас не продаются, их нужно искать или на OLX, или на форуме "Харьков Турист". Магеллан сейчас вполне реально купить за 2000 грн.

Bokshych сказав...

Да, думаю неплохой вариант, почитаю еще про Магеллан у вас на сайте. Спасибо!

Андрій Лунячек сказав...

Да, почитайте. Если будут вопросы - спрашивайте. Я в Магелланах разбираюсь достаточно хорошо.

Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").