Порівнюємо навігатори з великим екраном та маленьким екраном

Сучасні туристичні навігатори досить різноманітні. Одна з головних особливостей, що відрізняє одну модель GPS-навігатора від іншої – це розмір екрану. На перший погляд, навігатор із великим екраном – це добре. Але маленький екран теж має свої переваги. Крім того, від розміру екрану безпосередньо залежить конструкція навігатора та органи його управління. Особливості моделей з екранами різних розмірів ми зараз і розглянемо.

Порівняйте розміри екранів. Зліва направо: 2,2 дюйми, 2,6 дюйми, 3 дюйми, 4 дюйми.
Порівняйте розміри екранів. Зліва направо:
2,2 дюйми, 2,6 дюйми, 3 дюйми, 4 дюйми.

Зараз загальноприйнято під розміром екрану мати на увазі довжину його діагоналі в дюймах. У переважній більшості випадків сучасні навігатори мають екрани таких розмірів:
  • Маленький – 2,2 дюйми
  • Середній – 2,6-2,7 дюйми
  • Великий – 3 дюйми
  • Дуже великий – 4 дюйми

Навігатори з 4-дюймовими екранами (Garmin Montana та Garmin Monterra) ми зараз розглядати не будемо. Вони надто великі за похідними мірками, а також більш вимогливі до енергоживлення. Їхня поява – це, очевидно, спроба зробити якийсь універсальний навігатор, придатний і для походів, і для автомобілістів, і для перегляду знятих фото та відео.

Предмет нашого порівняння – це насамперед навігатори з екранами 2,2 та 3 дюйми. Ці моделі навігаторів дуже чітко відрізняються одна від одної (наприклад, у моделей з маленьким екраном керування виключно кнопкове, а у моделей з великим екраном – виключно сенсорне).

Також ми розглянемо навігатори із екранами середнього розміру – 2,6-2,7 дюйми. На відміну від попередніх, вони відрізняються певною різноманітністю конструкцій.

Навігатори з маленьким екраном (2,2 дюйми)


До них належать моделі серій Garmin eTrex та Magellan eXplorist GC/110/310. Головні їх особливості – це відносно низька ціна та кнопкове керування. Чому кнопкове? Тому що екран маленький, а сенсорне керування зручне лише на великих екранах.

Garmin eTrex 20 та Magellan eXplorist 310
Garmin eTrex 20 та Magellan eXplorist 310

Ці моделі купують не лише через низьку ціну. Багато хто вибирає їх через кнопки, які при поганій погоді (дощ, сніг, холод) зручніші, ніж сенсорний екран. Важливо й те, що енергії вони споживають менше, ніж моделі з великим екраном.

Решта параметрів цих навігаторів може відрізнятися. Одні моделі підтримують карти пам'яті, інші використовують лише внутрішню пам'ять. Одні мають магнітний компас та барометричний висотомір, інші їх позбавлені.

Деякі вважають, що екран цих навігаторів дуже малий для комфортного використання. Але тут треба врахувати, що користуватися навігатором можна по-різному. Якщо турист перед походом уважно вивчає маршрут, роздивляється на екрані комп'ютера карти та супутникові знімки, а в похід бере не лише навігатор, а й паперову мапу, то маленького екрану йому буде достатньо, щоб зрозуміти, де він зараз знаходиться.

Інший тип людей менше морочиться з домашньою підготовкою, а в поході використовує навігатор як заміну карті, активно переглядаючи на ньому місцевість. У такому випадку буде зручнішим навігатор з великим екраном.

Навігатори з великим екраном (3 дюйми)


До них належать моделі серій Garmin Oregon та Magellan eXplorist 510/610/710. Це дорожчі навігатори, ніж попередні моделі. Керупання у них винятково сенсорне. По-перше, на великому екрані сенсорне керування досить зручне. По-друге, через розмір екрану навігатор і так виходить досить великим, місця для кнопок просто не залишається.

Magellan eXplorist 510 та Garmin Oregon 600
Magellan eXplorist 510 та Garmin Oregon 600

Також для цих моделей характерні такі особливості: всі вони підтримують використання карток пам'яті, а більшість з них ще й дозволяє знімати фото, відео та записувати аудіозамітки. Через великий екран час автономної роботи цих навігаторів трохи менше, ніж у моделей з невеликим екраном.

Навігатори з середнім екраном (2,6-2,7 дюйми)


Ці моделі навігаторів досить різноманітні за конструкцією та функціями. Серед них можна виділити такі три типи:
  • Моделі з кнопковим керуванням
  • Моделі з сенсорним керуванням
  • Моделі з сенсорно-кнопковим керуванням

До моделей з кнопковим керуванням належать навігатори серії Garmin GPSmap (екран – 2,6 дюйми). Вони підійдуть тим, хто хоче використовувати кнопки і мати не занадто маленький екран.

Garmin GPSmap 62s
Garmin GPSmap 62s

Моделі з сенсорним керуванням – це навігатори серій Garmin Dakota та Garmin eTrex Touch (екран – 2,6 дюйми). Сенсорний екран середніх розмірів та відсутність кнопок дозволяють зробити навігатор дуже компактним, зберігаючи при цьому зручність використання.

Garmin Dakota 10
Garmin Dakota 10

Деякі навігатори мають і сенсорний екран (2,7 дюйми), і кнопки. Це такі моделі, як Magellan Triton 1500/2000 та Lowrance Endura. У використанні вони дуже зручні. Сенсорний екран дає можливість виконувати багато операцій, а головні функції призначені на кнопки, що зручно в будь-якій ситуації, а при поганій погоді – тим більше. Є у цих моделей і недолік – вони більші, ніж інші види навігаторів.

Magellan Triton 1500 та Lowrance Endura Safari
Magellan Triton 1500 та Lowrance Endura Safari

Ми розглянули різні типи конструкцій сучасних GPS-навігаторів, відштовхуючись від розмірів їхнього екрану. Але потрібно пам'ятати, що конструкція – це лише один із ключових моментів при виборі навігатора, поряд з не менш важливими факторами, такими як програмне забезпечення, підтримка різних типів карт тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Немає коментарів
Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").