Як вибрати туристичний намет

Багато туристів свої перші походи здійснюють, користуючись чужим спорядженням: просять у знайомих рюкзак, товариші з походу надають їм місце у своєму наметі тощо. Але якщо перші походи викликали стійкий інтерес до туризму, то людина починає обзаводитися своїм власним спорядженням. І одне з основних питань, з якими доведеться зіткнутися – як вибрати намет. Яким вимогам повинен відповідати намет, від чого залежить його ціна, як зорієнтуватися серед багатьох моделей різних фірм? Спробуємо знайти відповіді на ці питання заздалегідь, перш ніж ми прийшли до магазину.

Типовий сучасний намет
Типовий сучасний намет

Щоб правильно вибрати намет, необхідно сформулювати набір вимог, що пред'являються до нього з урахуванням особливостей майбутніх походів: а) скільки людей ночуватиме в наметі; б) для якого типу туризму він купується – для складних маршрутів або найпростіших виїздів на природу; в) в яку пору року та за яких погодних умов він буде експлуатуватися.

Кількість людей, на яку має бути розрахований туристичний намет, кожен визначає сам. Якщо намети купуються для великої дружньої групи, то вигідніше використовувати багатомісні намети, оскільки їхня вага, поділена на кількість людей, виходить меншою, ніж у маломісних наметів. У такому разі або один несе тент, інший - внутрішню частину, третій - каркас, або одна людина несе намет на кілька осіб, а вони несуть інші предмети спорядження так, щоб вага рюкзаків була приблизно однаковою.

Одномісний намет слід вибрати лише за наявності стійкого бажання. Вага його не набагато менше ваги двомісного намету. Приклад – два аналогічні один одному намети фірми Fjord Nansen: Muwang 1 (1,8 кг) та Muwang 2 (2,3 кг). Будучи ненабагато важчим, двомісний намет набагато просторіший. Тому краще придбати двомісний. У цьому наметі можна ночувати удвох, але також і одна людина може успішно використовувати його в поході, оскільки вага двомісного намету відносно невелика. Мабуть, двомісні намети і купуються найчастіше.

Також досить популярні тримісні туристичні намети та намети «2+1», тобто такі, де дві людини розташовуються з комфортом, а три – впритул. Ці намети може використовувати сім'я, наприклад, тато, мама та дитина.

Поговоримо про типи туризму, під час яких буде використовуватися намет. Найпростіший варіант – нетривалі виїзди у літню пору на суботу-неділю в межах своєї області. Тоді можна використовувати простий дешевий, наприклад, одношаровий, намет. Якщо людина займається виключно автотуризмом, то можна вибрати кемпінговий намет. Він просторий, комфортний, але занадто великий і важкий для піших туристів. А на машині перевозити кемпінговий намет – не проблема.

Кемпінговий намет
Кемпінговий намет

Якщо ж плануються складніші походи – тривалі, зі складним рельєфом (гірські), то необхідний якісний намет. По-перше, він захистить від мінливості погоди, що особливо важливо, коли не маєш можливості будь-якої миті швидко повернутися в цивілізацію. По-друге, якісний туристичний намет, зазвичай, важить менше, ніж його аналог з більш дешевих матеріалів.

Потрібно враховувати й специфіку походів. Якщо вас чекає 2-3-денне сходження на гору, то логічно скористатися маленьким наметом полегшеного типу. Якщо ж планується двотижневий піший похід, то хоча намет і має бути відносно легким, але маленький навряд чи підійде. Одну-дві ночі провести в наметі, як оселедці в бочці, ще можливо. Але ночуючи в наметі два тижні, необхідно забезпечити собі хоч якийсь комфорт.

Складність походів тісно пов'язана з можливими погодними умовами та порами року. Відразу слід зазначити, що двошаровий намет (що має зовнішній тент і внутрішню спальню) набагато краще захищає від дощу, холоду та спеки, ніж одношаровий, тому кожному потрібно прагнути до купівлі саме такого намету.

При використанні влітку, у спеку, необхідні намети з гарною вентиляцією. На першому місці серед літніх наметів будуть намети із двома входами, які добре продуваються наскрізь. Входи швидше за все доведеться закрити на сітку, щоб уникнути нашестя комарів.

Для захисту від вітру важлива наявність штормових відтяжок. Вони також допоможуть наметові зберегти правильну форму під час сильних дощів. При сильному вітрі бажано, щоб намет був низьким і мав каркас з великої кількості дуг, що перехрещуються, наприклад, з чотирьох (на відміну від більшості наметів, що мають дві дуги). Показник водостійкості намету тенту за міжнародними нормами повинен бути не менше 1500 мм водяного стовпа, але на практиці виходить, що практично будь-яка модель більш-менш відомої фірми задовольняє цьому критерію, оскільки має водостійкість тенту в діапазоні від 2000 до 6000 мм водяного стовпа.

Намет для зимових походів повинен мати не надто великі вентиляційні вікна, надійний каркас на випадок завалювання снігом та снігову спідницю по периметру. Намети, що спеціально проектуються для екстремальних умов, зазвичай мають яскраве забарвлення (червоне або помаранчеве), щоб бути помітнішими для рятувальників і для самих туристів, що відійшли від намету, наприклад, під час завірюхи.

Намет Extreme-серії
Намет Extreme-серії

Дуги для намету, розрахованого на екстремальні умови (зимові, високогірні походи тощо) мають бути виготовлені з алюмінію. Алюміній легший і міцніший за склопластик (фібергласс), що застосовується в більш дешевих наметах.

Вибираючи туристичний намет, необхідно звернути увагу і на наявність тамбуру. У тамбурі зручно складати речі (особливо, якщо вони брудні), взуватись і входити-виходити під час дощу та холоду. Якщо тамбур великий, можна у ньому готувати їжу на газовому пальнику.

Для зручності орієнтування серед багатьох моделей фірми-виробники зазвичай розбивають намети на серії. Найдешевші намети відносять до серій Outdoor або Comfort, дорожчі та якісніші – до серій Adventure або Profi, найдорожчі, розраховані на екстремальні умови – до серії Extreme, полегшені (ультралегкі намети) – до серії Lite.

Ось і всі основні рекомендації щодо того, як вибрати намет. Ми розглянули традиційні сучасні конструкції і не торкалися таких видів, як намет-хатинка на кшталт радянського брезентового, намет-шатро і т.д. Вони не мають явних переваг перед основними типами сучасних наметів, тому при виборі на них можна не звертати уваги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
2 коментарі
Анонім сказав...

Недавно ходили в коротенький поход с простеший 2-й местной палаткой, Карпаты, Сколе, июль. Все бы нормально, но под утро буквально капать начинает с внутренней поверхности на спящих. Есть ли какие-то палатки в которых на потолке не конденсируется вода или если влажно то везде капает ?

Андрій Лунячек сказав...

Да, есть. Любая современная двухслойная палатка.

Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").