Самонадувний килимок: спимо з комфортом

Серед предметів спорядження, що забезпечують туристу комфортну ночівлю, заслуженою популярністю користується такий різновид туристичного килимка, як самонадувний килимок. Розглянемо докладніше його особливості.

Самонадувний килимок

Самонадувний килимок виготовлений з пористого (спіненого) матеріалу, що має віддалену схожість з поролоном або мочалкою. По-науковому такий матеріал називається піноматеріалом із відкритими порами (або з відкритою структурою осередків). Цей матеріал (наповнювач) укладений у повітронепроникну оболонку, до якої він приклеєний зсередини. Оболонка має клапан для входу-виходу повітря.

При складанні самонадувного килимка клапан відкривається, і килимок скочується в щільний маленький рулончик, що займає зовсім небагато місця в рюкзаку. Щоб розкласти килимок та приготувати його до ночівлі, необхідно дістати його з чохла та залишити на кілька хвилин із відкритим клапаном. Пористий матеріал поступово розпрямляється, і килимок набуває форми. Залишається лише трохи піддути його ротом через клапан і закрутити пробку.

Які ж цей килимок має переваги та недоліки? Виходячи з власного досвіду та відгуків друзів-туристів, можу сказати, що він може скласти гідну конкуренцію іншим видам килимків, а також надувним матрацам. Порівняємо його з карематами – килимками з піноматеріалів із закритими порами (такими, як пінополіуретан, пінополіетилен, ізолон, етиленвінілацетат). Найбільш популярні з них одношарові та двошарові іжевські каремати («пінки») – міцні, надійні та дешеві вироби.

Переваги самонадувних килимків:
  • комфорт, м'якість
  • теплота
  • компактність у складеному вигляді

Недоліки самонадувних килимків:
  • висока вартість
  • більша вага, ніж у карематів
  • чутливість до пошкоджень

Безумовно, каремати відчутно виграють у ціні (мінімум утричі), але так само явно програють у комфорті. Навіть найтонші самонадувні килимки товщиною близько 2 см відчутно м'якше карематів, і спати на них набагато зручніше. Але їх вага починається від 700 г, а це все ж таки трохи більше, ніж у карематів (400-500 г). Однак якщо ми йдемо в зимовий похід і шукаємо собі теплий килимок, то тут ситуація змінюється. Товстий самонадувний килимок (5-7 см) забезпечує гарний захист від холоду. Для досягнення такої ж теплоізоляції необхідно взяти кілька карематів, вага яких буде як мінімум порівнянна з вагою самонадувного килимка (а то і перевищує її).

Двомісний килимок
Двомісний килимок

Ще один недолік самонадувних килимків: вони вимагають акуратного поводження, оскільки чутливі до пошкоджень. Внаслідок проколу або розриву герметичної оболонки всі корисні властивості килимка втрачаються. Вдалим рішенням для зимового походу є взяти з собою два килимки – один самонадувний, інший – каремат. Каремат кладеться вниз, захищаючи самонадувний килимок від пошкоджень гострим камінням. Також каремат стане резервним варіантом для ночівлі на випадок пошкодження самонадувного килимка. Якщо все гаразд, то підстилка з двох килимків забезпечить гарний теплозахист.

Які різновиди самонадувних килимків можна зустріти у продажу? По-перше, різної товщини (2-7 см). По-друге, різної довжини – на повний зріст або вкорочені до 110-120 см. Укорочені килимки можуть використовуватися для походів у літню пору легкоходами, велотуристами та іншими любителями легкого спорядження. При використанні під ноги кладеться порожній рюкзак або якась річ. Також килимки бувають різної ширини – від 50 до 60 см, або двомісні (двоспальні) шириною до 130 см. Ще один різновид килимка – самонадувна подушка. Це квадрат розмірами 30х30 см, який також може використовуватись як сідачка.

Збираючись купити самонадувний туристичний килимок, найкраще звернути увагу на вироби відомих фірм: Therm-A-Rest, Tramp, Fjord Nansen, Terra Incognita, Pinguin, Hannah. У комплект до килимка зазвичай входить ремнабір для ремонту на природі: клей та латки. Бажаю, щоб робити це вам ніколи не довелося!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
2 коментарі
Анонім сказав...

є одна точна прикмета: якщо після вечері туристи вмощуються поспівати біля багаття - ті що мерзнуть ні вологій землі - щасливі власники самонадувних килимков...

Андрій Лунячек сказав...

Не знаю, самонадувним килимком я користувався тільки в наметі. Прямо на землю його краще не класти - можна проколоти. Чи іскра з багаття може зробити дірку.

Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").