8 речей, які не потрібно брати у похід

В інтернеті легко знайти статті про те, що потрібно брати з собою в похід. Але не менш цікавою буде розмова про те, що брати в похід не потрібно. Отже, читаємо список речей, користь яких у поході досить мала, зате незручності вони доставити можуть.

Подушка

Подушка


Чому не потрібна? Подушка – це зайва вага, а особливо – зайвий об'єм. Засуньте її в рюкзак і подивіться, скільки корисного місця вона займає.

Що робити? Найкраще – звикнути спати без подушки. Мені в цьому плані пощастило, бо спати з подушкою я просто не люблю. Але й інші варіанти. Наприклад, взяти із собою надувну подушку. Або використовувати чохол, який перед сном набивати речами, що в даний момент не використовуються, і класти його під голову.


Виделка

Виделка


Чому не потрібна? Тому що в більшості випадків можна чудово обійтися і ложкою.

Що робити? Їсти ложкою. Але якщо дуже хочеться, то можна взяти і виделку, все-таки вага у неї невелика. Або скористатися хитрішим столовим приладом, що випускається саме для туристів, у якого на одній і тій же ручці з різних боків є і ложка, і виделка. Така штуковина зазвичай робиться із пластмаси і важить зовсім небагато.


Парасолька

Парасолька


Чому не потрібна? По-перше, сильний вітер може її зламати чи вирвати із рук. По-друге, через вітер дощ запросто може йти не тільки зверху вниз, а й по діагоналі, і навіть по горизонталі, тому парасолька від нього суттєво не захистить. По-третє, парасольку потрібно тримати в руці, яка і втомлюється, і втрачає можливість тримати щось інше, наприклад, трекінгову палицю, компас, навігатор. По-четверте, ходити з парасолькою на привалі та намагатися робити якусь роботу (особливо – двома руками), наприклад, ставити намет, теж дуже незручно.

Що робити? Використовувати нормальну куртку-штормовку або у крайньому випадку недорогий (але не тонкий) поліетиленовий плащ із рукавами.


Штани, які не промокають

Штани, які не промокають


Чому не потрібні? У цих штанях ви сильно спітнієте, і ноги стануть все одно мокрими – не від дощу, а від поту. Якщо ж дощу немає, то вони перетворюються на абсолютно непотрібну річ, яка не зможе замінити звичайні штани.

Що робити? Використовувати штани з легкої «дихаючої», але міцної синтетики. У таких штанах ви не спітнієте, а у разі намокання вони швидко висихають. Поки ви інтенсивно рухаєтеся (йдете з рюкзаком), ви не змерзнете. А коли ви прийдете на привал, то зможете переодягнутися і вдягнути сухі штани.


Джинси

Джинси


Чому не потрібні? По-перше, вони погано «дихають», і ви спітнієте сильніше, ніж могли б. По-друге, сучасні джинси зазвичай шиються досить вузькими. Через це вони тією чи іншою мірою обмежують рухи, а також обмежують можливість одягнути двоє штанів одночасно, якщо вам холодно. По-третє, джинси недостатньо швидко сохнуть.

Що робити? Використовувати штани, які були описані раніше: синтетичні, легкі (але міцні) та просторі.


Шльопанці

Шльопанці


Чому не потрібні? Тому що сфера їх застосування дуже обмежена. Реально зручно в шльопанцях лише по табору ходити. Повноцінно ходити у них на довгі дистанції неможливо. Переходити річку вбрід теж незручно – шльопанець може запросто зіскочити з ноги та спливти.

Що робити? Використовувати трекінгові сандалії. Найкраще ті, у яких п'ята може відстібатися, після чого вони перетворюються на шльопанці. У трекінгових сандалях досить зручно переходити річки вбрід, також у них можна ходити з рюкзаком по нескладних стежках.


Скляна тара

Скляна тара


Чому не потрібна? По-перше, вона важка. По-друге, крихка. По-третє, викидати порожню пляшку або банку посеред лісу просто недобре, і доведеться тягнути її до цивілізації.

Що робити? Брати продукти, упаковані у пластикову та металеву тару. Така тара міцна, більш-менш легка і в крайньому випадку може бути утилізована за допомогою багаття.


Штопор

Штопор


Чому не потрібен? Тому, що не слід брати із собою скляні пляшки (див. вище).

Що робити? Скляні пляшки ми домовились у похід не брати. Але раптом одна пляшечка дивом опинилася в чиємусь рюкзаку, а штопора немає? Не біда. Можна заштовхати пробку всередину пляшки та з успіхом випити її вміст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
6 коментарів
Антон Щиров сказав...

Как можно жить в походе без вилки и шлепанцев? А зимой шлепанцы великолепно заменяются рыбацкими сапогами

Андрій Лунячек сказав...

Я без вилки спокойно могу. Хотя теперь у меня есть супероблегчённый набор посуды, вилка из которого весит 6 граммов (для сравнения - моя обычная домашняя вилка весит 43 грамма). И вот такую облегчённую вилку мне таскать не лень.
В поход я беру две пары обуви - ботинки и кеды. Третью пару брать - это чересчур. В кедах мои ноги на привале отдыхают от ботинок. И реки вброд гораздо удобнее переходить в кедах, чем в шлёпанцах (подразумевается, что ботинки мы мочить в реке не хотим).
Но если хочется шлёпанцы - лучше взять треккинговые сандалии с отстёгивающейся пяткой. Отстегнул пятку - получил те же шлёпанцы. Пристегнул пятку - и сандалии плотно сидят на ноге, не пытаясь соскочить.

Олена сказав...

Ну штопор багато місця не займає) а коли виходиш у цивілізацію, то іноді хочеться випити вина!

Андрій Лунячек сказав...

Олено, в мене завжди з собою мультитул, в якому є штопор. Також багато хто використовує ножі на кшталт швейцарських, де багато інструментів, і штопор теж є. Але окремий штопор я б не брав.

Анонім сказав...

завжди обов'язково беру Штани, які не промокають та шлепанці (крокси) . Gore-texові штани - дуже комфортна реч. А крокси - просто незамінна.... Е унікуми, що здатні ходити босоніж, але я не з них, ходити в мокрих трекінгових сандалях (а вони завжди мокрі) - або роса або дощ, або у воду лізти - дуже огидно, а крокси - 5 сек. і сухі.

Андрій Лунячек сказав...

З квітня по жовтень я спокійно обходжусь без штанів, які не промокають. Взимку - так, вони можуть стати в нагоді. Але зимове спорядження - це окрема річ.
Стосовно кроксів погоджусь - вони мають ремінець на п'ятці, і багатьом людям в них зручно. Але мені в кроксах незручно. До того ж при першому переході кам'янистої річки вбрід крокс на моїй нозі крутнувся, і ремінець порвався. Бо крокс не має такої жорсткої фіксації на нозі, як трекінгові сандалії. Тому вважаю, що крокси - це індивідуально.
А чого у вас трекінгові сандалії завжди мокрі - я геть не розумію. В мене такого немає. Хоча, якщо в поході кожен день постійно йде дощ, тоді можливо. Але тоді буде мокрим усе, а не тільки сандалії.

Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").