Кемпінговий намет та його особливості

Одним з поширених типів наметів є кемпінговий намет. У цій статті ми з'ясуємо, що таке кемпінговий намет, чим він відрізняється від інших, а також розглянемо основні поради щодо вибору наметів цього типу.

Кемпінговий намет та його особливості

Кемпінговий намет: що це таке?


Кемпінговий намет – це намет, призначений для таких типів туризму (чи відпочинку на природі), при яких немає необхідності нести все спорядження на собі (як зазвичай буває у багатоденних піших походах). Під словом «кемпінг» може матися на увазі не тільки табір (стоянка), а й цілий різновид туризму, що полягає в проживанні в наметі на одному й тому самому місці в поєднанні з легкими прогулянками по околицях.

Відмінні риси кемпінгового намету:
  • великі розміри
  • велика висота (у зріст людини)
  • великий тамбур
  • відсутність елементів, що застосовуються в наметах екстрім-серії (наприклад, снігової спідниці)

Одна з можливих сфер застосування кемпінгових наметів – автомобільний та водний туризм. Тут хоч і є щоденне пересування маршрутом, але намет перевозиться машиною або човном (байдаркою, катамараном). В принципі, в таких ситуаціях можна використовувати будь-які туристичні намети, але, оскільки в даному випадку ви речі не несете, а везете, можна використовувати великі намети з підвищеним рівнем комфорту.

Також дуже добре підходять намети для відпочинку на природі на березі річки, моря або озера. Це може бути як сімейний відпочинок, так і відпочинок із друзями. Для любителів такого виду відпочинку у багатьох місцях узбережжя обладнують кемпінги. У всіх розглянутих випадках великий комфортний намет буде дуже доречним.

Чим відрізняється кемпінговий намет від похідного намету


Похідні намети зазвичай мають невеликі розміри та вагу (близько 2-4 кг), що дозволяє проходити пішки десятки кілометрів, несучи намет у своєму рюкзаку. Кемпінгові намети – це великі намети із досить великою вагою (до 20 кг). Найлегший кемпінговий намет може важити близько 5-6 кг, тобто важче, ніж туристичний похідний намет, але відчутно комфортніше.

Похідні намети зазвичай добре адаптовані до екстремальних умов. Наприклад, у високогір'ї, де нерідко дме сильний вітер, намет має бути низьким і мати обтічну форму. На противагу похідному, високий кемпінговий намет є загальноприйнятим явищем. Це дозволяє входити до нього, не пригинаючи голову.

У той час як намет з тамбуром є свого роду нормою, великий кемпінговий намет, природно, має і великий тамбур, в якому можна зберігати безліч речей, а також організувати похідну кухню та готувати їжу на примусі або малогабаритній газовій плиті.

Кемпінговий намет

Намети для кемпінгу відрізняються від похідних наметів і кількістю людей, на яку вони розраховані. Кількість спальних місць зазвичай становить 4-6 осіб. Зрідка трапляються і тримісні кемпінгові намети. Вони відрізняються від тримісних похідних наметів більш просторими внутрішніми приміщеннями (включаючи великий тамбур) і, звичайно, дещо більшою вагою.

Похідні намети зазвичай швидко встановлюються та швидко збираються. У кемпінгових наметів конструкція може бути дещо складнішою і не припускати швидкого встановлення (хоча зазвичай мова йде лише про кілька додаткових хвилин).

Похідні намети практично завжди мають одну спальню та один-два тамбури. Кемпінгові намети можуть мати як схожу конструкцію, так і таку, що відрізняється, наприклад, кілька спалень, які відкриваються в загальний тамбур, розташований посередині.

Як вибрати кемпінговий намет


Збираючись купити кемпінговий намет, звернемо увагу на те, від чого залежить його вибір. Кращий кемпінговий намет – це той, який здатний вмістити необхідну кількість людей, забезпечуючи їм простір та комфорт. При цьому він повинен мати зручну та міцну конструкцію та якісні матеріали, здатні протистояти поганій погоді.

Слід одразу зрозуміти, що кемпінгові намети не є найдешевшими серед наметів, і приготуватись викласти відповідну суму. Ціна намету в першу чергу залежатиме від кількості людей, на яку він розрахований. Найкращі кемпінгові намети мають вартість близько 500-600 доларів, а ті, що простіше – 150-200 доларів.

Конструкція наметів може бути різною. Зрідка трапляються такі різновиди, як намет-хатинка або намет-шатро. Але найбільш популярними типами конструкції є напівбочка і напівсфера, а також їх поєднання. Порівняно з напівсферою напівбочка трохи довше встановлюється, але при цьому вона більш простора всередині, тому така форма більш поширена серед кемпінгових наметів.

Що стосується взаєморозташування спальні та тамбуру, то тут також можливі варіанти. Найпростіший – одна велика спальня та один великий тамбур. Інший варіант – дві спальні та тамбур між ними. Є й різновиди з трьома спальнями на 2-3 особи кожна, які відкриваються в розташований посередині загальний тамбур; намет у такому разі має форму зірки.

Кемпінговий намет High Peak Como 6

Каркас намету зазвичай виготовляється або з алюмінію або зі склопластику (скловолокна). Алюміній дорожчий, але надійніший і легший, і якщо фінанси дозволяють, потрібно брати намет саме з алюмінієвим каркасом.

Тканина для намету повинна використовуватися водонепроникна, з показником водонепроникності не менше 1500 мм водяного стовпа. А ось спальні, що знаходяться всередині, повинні бути виготовлені з матеріалу, який «дихає». Природно, намет повинен мати і віконця для вентиляції, що мають можливість закриватися у погану погоду.

Тент намету повинен мати достатню кількість розтяжок (мінімум – чотири), які зможуть утримати його, якщо підніметься сильний вітер. Це важливо, оскільки високі кемпінгові намети відрізняються великою парусністю.

У принципі, вибір кемпінгового намету – справа нескладна. Головне – пам'ятати, що гарний намет не може продаватися у супермаркеті та бути справою рук невідомого виробника. Такий намет довго не прослужить. Можливо навіть, що він порветься під час першого ж виїзду на природу. Найкращим буде піти до туристичного магазину та вибрати виріб відомої фірми. Можна також замовити намет у інтернет-магазині, що вселяє довіру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Немає коментарів
Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").