Рюкзак з нижнім входом чи без нього?

Багато рюкзаків мають так званий нижній вхід (блискавку в нижній частині, що дозволяє потрапити до основного відділення рюкзаку знизу). Також є ціла низка моделей, у яких нижній вхід відсутній. Якому з двох типів рюкзаків віддати перевагу? І наскільки корисним є нижній вхід? Давайте з'ясовувати.

Рюкзак з нижнім входом
Рюкзак з нижнім входом

Перевага нижнього входу полягає в тому, що ви можете дістати щось, що лежить у нижній частині рюкзака, не розпаковуючи рюкзак. Але чи є в цьому така велика потреба?

На мій погляд, якщо правильно скласти рюкзак, нижній вхід вам не знадобиться. У нижню частину рюкзаку потрібно покласти ті речі, які вам знадобляться тільки на стоянці для ночівлі: спальник, намет, теплі речі, що одягаються на ніч. А те, що має бути завжди під рукою, має лежати у верхній частині рюкзака та у його кишенях.

А які недоліки можуть бути у нижнього входу? Суто теоретично за наявності нижнього входу має трохи зрости ціна рюкзака (хоча це більше залежить від виробника та конкретної моделі).

Також є думка, що наявність нижнього входу послаблює конструкцію рюкзака. Це, однак, не зовсім правильно. У грамотно сконструйованому рюкзаку основне навантаження припадає не на тканину або блискавку, а на ремені (стропи), що охоплюють корпус рюкзака. Тому, якщо не забути підтягнути ремінці, що знаходяться внизу та перетинають нижній вхід, то навантаження візьмуть на себе саме вони.

Рюкзак без нижнього входу
Рюкзак без нижнього входу

Ще потрібно враховувати, що при перенесенні туристичного килимка (каремату) всередині рюкзака (як робить багато хто) використання нижнього входу може бути суттєво ускладнене. Килимок просто перекриє нижній вхід зсередини.

Отже, бачимо, що нижній вхід не має ні відчутних переваг, ні відчутних недоліків. І в результаті вибір рюкзака залежатиме від ваших власних уподобань. Вибираючи рюкзак, пам'ятайте: нижній вхід не є обов'язковим, і вам потрібно в першу чергу звернути увагу на інші характеристики моделі. Сам факт наявності або відсутності нижнього входу не повинен бути підставою для відмови від моделі рюкзака, яка вам сподобалася.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
2 коментарі
Антон Щиров сказав...

Удобно вниз положить канистру и придавить ее карематом. Тогда в лагере канистра легко и быстро извлекается

Андрій Лунячек сказав...

Значит, хозяину канистры предпочтительнее покупать себе рюкзак с нижним входом )))

Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").