Як переносити каремат

Туристичний килимок, або каремат – це дуже легкий, але досить громіздкий предмет спорядження. Найбільш популярні каремати мають розміри 180х60 см при товщині 0,8-1 см. Але, які б не були розміри туристичного килимка, в нормальний похід без нього не підеш. Тому постає питання: як переносити каремат? Я збираюся розглянути всі можливі способи перенесення, а також переваги та недоліки кожного з них.

Як переносити каремат

Всі існуючі способи перенесення можна поділити на два типи:
  • перенесення всередині рюкзака
  • перенесення зовні рюкзака (на зовнішній підвісці)

Переваги перенесення каремату всередині рюкзака:
  • конструкція «рюкзак + каремат» виходить компактнішою
  • для каремату не потрібен чохол, щоб захистити його від дряпання гілками дерев та камінням
  • каремат допомагає рюкзаку підтримувати форму

Переваги перенесення каремату зовні рюкзака:
  • каремат не займає місце всередині рюкзака, що дозволяє використовувати рюкзак меншого об'єму або взяти більше речей
  • каремат можна швидко відстебнути та використовувати, не розпаковуючи рюкзак

Способи перенесення каремату всередині рюкзака


У вигляді циліндра, розправленого вздовж стінок рюкзака. Цей спосіб простий та зручний. При ньому каремат добре підтримує форму рюкзака (особливо корисно, якщо ваш рюкзак не має жорсткого каркасу) і дозволяє зручно наповнювати його речами, а також певною мірою захищає вміст рюкзака від механічних пошкоджень. Вставити каремат і розправити його впритул до стінок також проблем не становить.

Мій рюкзак з карематом усередині у вигляді циліндра
Мій рюкзак з карематом усередині у вигляді циліндра

У вигляді гармошки вздовж задньої стінки («спини») рюкзака. Якщо у вашого рюкзака недостатньо жорстка «спина», то каремат допоможе їй підтримувати форму. Недоліків у такого способу два: а) центр тяжіння рюкзака віддаляється від спини туриста, що дещо збільшує навантаження, б) потрібно докласти трохи зусиль, щоб згорнути каремат гармошкою (деякі його злегка надрізають по згинах або купують спеціальну модель каремату у вигляді гармошки).

Каремат, виготовлений у вигляді гармошки
Каремат, виготовлений у вигляді гармошки

У вигляді гармошки вздовж передньої стінки рюкзака. Легкий та об'ємний каремат допомагає максимально наблизити центр тяжіння рюкзака до вашої спини, що полегшить вам навантаження та дозволить менше нахилятися вперед. Також він допомагає підтримувати форму рюкзака та частково захищає його вміст від механічних пошкоджень. Недолік, фактично, один – необхідність складання каремату гармошкою (див. попередній варіант).

Способи перенесення каремату зовні рюкзака.


Каремат пристебнутий збоку. Зручний та універсальний спосіб, оскільки практично всі рюкзаки мають бічні стяжки. Недолік – рюкзак збільшується завширшки, що дещо ускладнює пересування у вузьких проходах (поїзд, автобус), а також у густому лісі. Також якщо ваша модель рюкзака має бічні кишені, то одна з них буде заблокована карематом.

Каремат збоку
Каремат збоку

Каремат пристебнутий знизу. Спосіб досить зручний, але підійде тільки у разі наявності відповідних лямок внизу рюкзака. Недоліки – рюкзак стає ширшим (погано у вузьких проходах та густому лісі), а також рюкзак неможливо поставити (він падатиме).

Каремат знизу
Каремат знизу

Каремат пристебнутий зверху. Знову ж таки, для цього на клапані повинні бути лямки. Спосіб схожий на попередній, але відрізняється тим, що рюкзак може стояти (якщо при запиханні речей ви не зробили його дно занадто опуклим), але користування клапаном рюкзака дещо ускладнюється.

Каремат зверху
Каремат зверху

Каремат пристебнутий ззаду (з протилежного від лямок боку). Це можливо, якщо рюкзак не має фронтальної кишені, а має там шнурівку або стяжки. Зручно ходити у вузьких проходах та лісі, але розвертатися у вузькому місці буде менш приємно. Та й центр тяжіння трохи віддаляється від вашої спини.

Каремат ззаду
Каремат ззаду

Як ви бачите, відмінності між усіма способами не настільки великі, щоб вважатися принциповими. І зрештою вибір визначається особистими уподобаннями. Я, наприклад, люблю, коли все запаковано всередину рюкзака, а сам рюкзак відносно компактний. Тому використовую найперший спосіб (каремат усередині у вигляді циліндра). У деякі походи беру «гармошкову» модель каремату (її також у складеному вигляді можна використовувати як широку м'яку сідачку).

От і все! Носіть каремат так, як вам зручно, і не мерзніть у поході ночами!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
2 коментарі
Анонім сказав...

Использую надувной огромный матрац. На всю площадь палатки. Достоинство: мягко до неимоверности. Недостаток: воздух охлаждается за ночь. То есть, утеплять снизу как то надо...

Андрій Лунячек сказав...

Использую ижевский каремат. Лёгкий, тёплый, неприхотливый. Не боится проколов и прочих воздействий. А особая мягкость мне не нужна, я спокойно сплю на твёрдом.

Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").