Туристичні спальники: який спальник вибрати?

Одним з основних предметів туристичного спорядження, поряд із рюкзаком та наметом, є спальник, він же спальний мішок. Це та річ, яка має забезпечити нам комфорт під час нічного сну. Туристичні спальники досить різноманітні, і в цій статті ми спробуємо коротко розглянути основні типи: кокони, ковдри, зимові, літні, синтетичні, пухові, екстремальні, дитячі та інші.

Спальник-ковдра
Спальник-ковдра

Який спальний мішок вибрати? Як визначити, який із них кращий? Звичайно ж, найкращий варіант – це легкий, теплий, комфортний та дешевий одночасно. Але оскільки дива не трапляються, вибір спальника – це завжди компроміс між цими характеристиками. Зробити вибір допоможе розгляд різних типів спальних мішків.

За конструкцією всі туристичні спальники діляться на два типи: кокони та ковдри. Спальник-кокон своєю формою повторює форму тіла людини, тобто у верхній частині він ширший, а в області ніг звужується. Така конструкція дозволяє мати оптимальне співвідношення ваги спальника та збереження ним тепла. Також цілям збереження тепла служать капюшон і затяжний комір в області шиї, що перешкоджає попаданню холоду всередину. Блискавка знаходиться тільки на боці і трохи не доходить до низу, щоб зменшити охолодження ніг. Попри всі свої переваги люди, вимогливі до комфорту, можуть знайти спальник-кокон недостатньо зручним, тому їм варто звернути свою увагу на інший тип – спальники-ковдри.

Спальник-кокон
Спальник-кокон

Спальник-ковдра має прямокутну форму і однакову ширину як вгорі, так і внизу, завдяки чому ноги почуваються більш вільно. Однак через «зайвий» об'єм у ногах спальники-ковдри завжди програють коконам або у вазі, або в «теплоті». Блискавка розташовується на бічній і нижній сторонах, завдяки чому при її розстібанні спальник перетворюється на досить велику (приблизно 160х180 см) ковдру. Спальник-ковдра може мати різну конструкцію: ковдру без капюшона (найпростіші, дешеві літні спальники), ковдру з капюшоном і ковдру з відстібним капюшоном (дуже рідкісний тип, але зручний при зістібанні двох спальників в один). Ковдри з капюшоном, розраховані на низькі температури, зазвичай мають і затяжний комір в області шиї.

Як кокони, так і ковдри можуть зістібатися попарно, утворюючи двомісний спальник. Необхідно купити дві однакові моделі (у ковдр) або однотипні праву і ліву моделі (у коконів). Потрібно враховувати, що специфіка зістібання двох спальників-ковдр з капюшонами така, що один капюшон розміщується знизу, а інший – зверху, що незручно. На цей випадок і допоможе така рідкісна модель, як ковдра з відстібним капюшоном. Двомісний спальник, що утворюється двома ковдрами, істотно просторіше, ніж два кокони, і дві людини розташовуються в ньому з максимальним комфортом. Часто буває, що в такому спальнику ночують троє людей, що дозволяє полегшити вагу спорядження, взявши два спальники-ковдри на трьох.

Залежно від матеріалу-утеплювача туристичні спальники можна поділити на дві групи: синтетичні та пухові. Пуховий спальник тепліший і легший, проте пух вимагає більш дбайливого поводження, ніж синтетика, і не любить вологу. У похідних умовах висушити мокрий або вогкий пуховий спальник досить складно. До того ж пух має більшу вартість, ніж синтетика. У зв'язку з цим синтетичні спальники зараз популярніші за пухові. Вони досить невибагливі та коштують дешевше.

Звичайно, розмір спальника може бути різним. Найчастіше фірми випускають спальники двох розмірів, наприклад, для людей зростом до 180 см і до 195 см. Вони можуть називатися «розмір L» і «розмір XL». Іноді фірми випускають так звані «жіночі» моделі, розміри яких можуть істотно відрізнятися від наведених вище. Важливо, щоб розмір спальника відповідав вашому зросту. Якщо вибрати спальник меншого розміру, то в ньому буде незручно, а якщо більшого – то в ньому буде холодніше, а сам спальник – важчий і матиме вищу ціну.

Залежно від температури навколишнього середовища, на яку розрахований той чи інший спальник, можна виділити спальники літні, зимові та трисезонні. Виробники зазвичай вказують три-чотири цифри, що характеризують теплоту спальника. Нас цікавлять дві найнижчі. Це температура теплового комфорту та екстремальна температура (при ній буде холодно, але можна переночувати без наслідків для здоров'я). Варто мати на увазі, що тепліший спальник має вищу ціну та більшу вагу.

Літній спальник є досить простою конструкцією. Це може бути як кокон, так і ковдра. Вага зазвичай близько 1 кг, а температура комфорту близько +10 градусів. Трьохсезонний спальник (весна-літо-осінь) важить близько 1,5 кг, і розрахований на температуру комфорту близько 0 градусів. Зимовий спальник має вагу близько 2 кг, а температура комфорту має бути не вищою за -10 градусів. Зимові спальники зазвичай виконуються лише у вигляді коконів. Вони можуть бути пуховими (теплими і легкими, для холодних, але сухих умов) або синтетичними. Іноді вага спальника може не мати значення (наприклад, для зимової риболовлі, коли стоїть завдання доїхати машиною до річки і там заночувати), а на перше місце виходять теплоізоляційні властивості. Тоді можна придбати спальник вагою понад 2 кг та з температурою комфорту, що досягає -20 градусів. Закінчуючи розмову про теплу ночівлю, відзначимо, що вона залежить не тільки від спальника, а й від килимка (каремату), а також від намету.

Серед інших типів, що зустрічаються, відзначимо «легкий» (Lite) спальник і «екстремальний» спальник. Це компактні спальники, вони відрізняються малою вагою та виконані з пуху або високоякісної синтетики, відповідно, і ціна буде вищою, ніж у традиційних моделей. «Легкий» спальник призначений для літніх тривалих подорожей з невеликим рюкзаком у стилі легкоходів, а «екстремальний» спальник, тепліший, підійде для короткочасних високогірних сходжень.

Ще один тип – дитячий спальник. Часто діти разом із дорослими ходять у нескладні турпоходи. Для них випускаються зменшені моделі туристичних спальників. У багатьох випадках ці моделі можуть змінювати свою довжину в залежності від зросту дитини завдяки тому, що знизу може пристібатися або відстібатися додаткова частина. Тобто спальник, образно кажучи, зростатиме разом із дитиною.

Аксесуари для спальників. Це, перш за все, компресійний мішок, що полегшує пакування спальника і зменшує його в розмірах, що важливо при укладанні рюкзака. Інший цікавий предмет – вкладиш у спальник. Це тонкий мішок, який покращує теплоізолюючі характеристики спальника, захищає його від забруднення при контакті з тілом і використовується як замінник спальника в спекотну пору року. Останній цікавий елемент спорядження – бівачний мішок. Це непромокальний чохол для спальника, який дає можливість ночувати без намету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Немає коментарів
Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").