Навігатори Magellan eXplorist: огляд моделей

Навігатори Magellan eXplorist – це остання серія туристичних навігаторів, випущених фірмою Magellan. Вибагливий турист знайде у цих навігаторах саме те, що йому потрібно: міцний водонепроникний корпус, тривалий час автономної роботи від популярних пальчикових батарей, підтримка різних типів карт, зручне використання точок, треків та маршрутів.

Навігатори Magellan eXplorist

Ця серія навігаторів складається з шести моделей: GC, 110, 310, 510, 610, 710. Є ряд загальних рис, характерних для всіх цих навігаторів:
  • живлення від 2-х елементів АА (батарейок або акумуляторів)
  • кольоровий екран з високою роздільною здатністю
  • «сплячий» режим (вимкнено все, крім запису треку)
  • панелі приладів (компас, навігаційні дані)
  • підключення до комп'ютера подібно до звичайної флешки
  • можливість вносити зміни до прошивки навігатора

Ще про одну корисну функцію я розповім докладніше: біля шкали компаса відображаються значки Сонця та Місяця, які переміщуються протягом доби. Магнітний компас є тільки у старших моделях (610, 710), а в інших – супутниковий компас (працює тільки під час руху). Тому значки Сонця та Місяця допомагають правильно зорієнтувати компас у нерухомому стані.

Молодші моделі – GC, 110, 310 – мають кнопкове керування, екран з діагоналлю 2,2 дюйми та роздільною здатністю 240х320, а також вбудовану пам'ять об'ємом 1,75 ГБ.

Старші моделі – 510, 610, 710 – мають сенсорний екран з діагоналлю 3 дюйми та роздільною здатністю 240х400, можливість підключення картки пам'яті (на додаток до вбудованої пам'яті), вбудовані фотоапарат та диктофон, що дозволяє фотографувати, записувати відео та робити аудіозамітки.

Усі навігатори (крім моделі GC) підтримують повноцінну роботу з точками, треками та маршрутами. Навігатор Magellan eXplorist GC повноцінно працює лише з точками.

Усі Магеллани поставляються з попередньо встановленою векторною базовою картою світу (розміром більше 1 ГБ), яка добре деталізована в таких регіонах, як Західна Європа та Північна Америка, але не містить майже жодних позначень в інших частинах світу (крім кількох найголовніших автошляхів). Цю карту можна видалити та завантажити замість неї іншу базову мапу. Вибір наявних базових карт для Магелланів невеликий. Є карти світу невеликого обсягу для економії місця у вбудованій пам'яті навігатора. Також є досить непогано деталізована базова мапа України.

Головна перевага навігаторів Магеллан – зручне використання растрових карт. Роботу з растровими мапами підтримують усі моделі, крім GC та 110 (хоча для GC це вже виправили за допомогою нової прошивки). Растрові карти для Магелланів можна завантажити на різних сайтах або ж без особливих труднощів виготовити самостійно за допомогою програм SAS Планета і RMPCreator. Також буває, що якісь з растрових мап вже встановлені продавцями (наприклад, топографічна карта України).

Молодші моделі – Magellan eXplorist GC, 110, 310


Три моделі навігаторів нижньої цінової категорії керуються кнопками, мають екран з діагоналлю 2,2 дюйми та вбудовану пам'ять (без можливості використання додаткової карти пам'яті) об'ємом 1,75 ГБ.

Завдяки невеликому екрану навігатори досить компактні і споживають відносно небагато енергії. Виробник говорить про 18 годин безперервної роботи, проте незрозуміло в яких умовах. Як показує практика, за умови вимкненого підсвічування і використання режиму сну (з якого навігатор виводиться кілька разів протягом години для контролю свого місцезнаходження) гарних лужних пальчикових батарейок вистачає на 15-16 годин роботи, що відповідає двом ходовим дням середньостатистичного туриста.

Magellan eXplorist GC. Наймолодший з навігаторів Magellan eXplorist, початково призначений для геокешінгу (гри з пошуком схованок на місцевості), про що і говорять літери «GC». Має спрощене меню та мінімум функцій. Працює з точками (можна завантажити до 500 точок), не працює з маршрутами, трек пише і зберігає лише один, причому у вигляді грубої ламаної лінії. Дозволяє користуватися лише векторними базовими картами. Однак встановлення нової прошивки дає можливість використання і растрових карт. Багатьом цього цілком вистачить, оскільки значна частина туристів використовує навігатор лише для того, щоб побачити своє місцезнаходження на карті.

Magellan eXplorist GC

Magellan eXplorist 110. Ця модель з'явилася пізніше за інших, і є спрощеним варіантом навігатора Magellan eXplorist 310. Повноцінно працює з точками (до 500 точок), маршрутами (до 25 маршрутів) і треками (до 10 треків). Карту використовує лише встановлену базову векторну (шляхом не дуже складних маніпуляцій її можна замінити на іншу векторну карту).

Magellan eXplorist 110

Magellan eXplorist 310. Єдина з молодших моделей, що має всі функції повноцінного навігатора. Дозволяє користуватися і векторними, і растровими картами. Працює з точками (до 1000 точок), маршрутами (до 50 маршрутів) та треками (до 50 треків).

Magellan eXplorist 310

Молодші моделі через свої скромні можливості дуже часто зазнають різної модернізації. Найперше, що потрібно зробити – це видалити з пам'яті величезну (більше 1 ГБ) і абсолютно непотрібну для нас базову карту світу, яка займає основну частину пам'яті навігатора. Замість неї потрібно поставити базову карту світу скромніших розмірів (9-21 МБ).

Також можна змінити цифри у файлі Atlas.ini та збільшити кількість точок, треків та маршрутів, якими здатний оперувати навігатор.

А якщо у вас модель GC або 110, то найкраще, що ви можете зробити – встановити на них прошивку від навігатора Magellan eXplorist 310. Тонкощі перепрошивання навігаторів (на прикладі Magellan eXplorist GC) ви можете прочитати тут.

Старші моделі – Magellan eXplorist 510, 610, 710


Моделі верхньої цінової категорії керуються за допомогою сенсорного екрану з діагоналлю 3 дюйми, дозволяють використовувати картку пам'яті, мають вбудовані фотоапарат та диктофон, працюють з векторними та растровими картами, точками (до 2000 точок), треками (до 200 треків) та маршрутами (до 200 маршрутів).

У зв'язку з більшим екраном ці навігатори трохи більш «ненажерливі» порівняно з молодшими моделями. Виробник заявляє нам про 16 годин безперервної роботи. Якщо врахувати, що в «сплячому» режимі пишеться трек, а все інше вимкнено, то розмір екрану не буде грати дуже великого значення для енергозбереження (хіба що ви довго розглядатимете карти на екрані).

Magellan eXplorist 510. Найдешевша модель із старших моделей серії. Користується певною популярністю серед туристів, оскільки з відносно невисокою ціною має великий сенсорний екран, фотоапарат з роздільною здатністю 3,2 МП та диктофон, що дозволяє кожну додану точку супроводжувати фото-, відео- та аудіозамітками.

Magellan eXplorist 510

Magellan eXplorist 610. Має всі характеристики попередньої моделі, а на додаток до них – магнітний компас і барометричний висотомір. У молодших моделей компас супутниковий, він правильно показує напрямок лише під час руху (бажано не надто повільного). Або якщо на небі видно сонце, то можна зорієнтувати компас за допомогою піктограми сонця на екрані. В іншому випадку (наприклад, на небі хмари, а ви стоїте нерухомо) виручить тільки магнітний компас, присутній в цій моделі. Барометричний висотомір (його потрібно відкалібрувати відповідно до атмосферного тиску) теж може бути корисним, оскільки, на відміну від супутникового висотоміра, у ньому відсутні стрибки висоти, пов'язані з похибкою визначення координат.

Magellan eXplorist 610

Magellan eXplorist 710. Модель, аналогічна до попередньої, але дозволяє автоматично прокладати маршрути дорогами, використовуючи придатні для цього векторні карти. Проблема полягає в тому, що ці векторні карти існують тільки для Західної Європи та Північної Америки, тому купівля цієї моделі навігатора жителями інших регіонів не має жодного сенсу.

Magellan eXplorist 710

Для старших моделей Магелланів народні умільці створили програму eXmod, при встановленні якої стає можливим запускати на навігаторі сторонні програми. Тобто навігатор перетворюється на КПК. Правда, судячи з відгуків на форумах, при використанні програми eXmod зрідка можливі серйозні глюки, тому рекомендується все ж таки без особливої необхідності подібними речами не займатися, і користуватися оригінальною програмою навігатора.

Для зручної роботи з навігаторами Magellan на комп'ютер встановлюється програма VantagePoint. Вона підтримує базові функції роботи з картами, точками, треками та маршрутами, а також завантаження їх у навігатор та вивантаження з навігатора в комп'ютер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Немає коментарів
Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").