Туристичний газовий пальник та його різновиди

Надзвичайно корисна річ у спорядженні кожного туриста – це туристичний газовий пальник. Які ж його корисні властивості, і в чому полягає відмінність від інших пальників?

Туристичний газовий пальник

Оскільки вага і об'єм спорядження, що носиться туристом, обмежені, туристичний пальник являє собою відносно маленький агрегат, зазвичай в межах 25-500 г, і використовує невеликі балони, що містять 100-450 г газу.

Газовий пальник має ряд переваг перед рідкопаливними приладами. Він простий за конструкцією, надійний, невибагливий і зручний в експлуатації. Газові балони зараз широко поширені, і придбати їх проблеми не становить. Газовий пальник тільки у двох випадках може бути гіршим за рідкопаливний: а) при дуже низьких температурах; б) якщо з якихось причин дістати газовий балон виявиться проблематично, натомість бензин – легко.

Як паливо в пальниках використовується три види газу: бутан, ізобутан та пропан. Чистий бутан підходить лише для використання в теплу погоду. Якщо ви збираєтеся користуватися пальником при температурі, близькій до нуля або нижче нуля, потрібно купувати балони з сумішшю газів, до складу якої входять ізобутан та/або пропан.

Дещо спрощуючи, можна розділити існуючі моделі газових пальників на три типи.

Перший тип – це, так би мовити, «бюджетний» пальник. Визначальна характеристика – низька вартість. Простий по конструкції, зазвичай накручується зверху на балон, який слугує підставкою (хоча є моделі, де балон приєднується до пальника збоку). Підходить для нескладних походів.

Бюджетний газовий пальник
Бюджетний газовий пальник

Другий тип – екстремальний пальник. Схожий на попередній, але виконаний максимально полегшеним (25-100 г проти 200-300 г пальника першого типу). Ціна вища, оскільки використовуються дорогі матеріали (наприклад, титан). Через малі розміри на такий пальник незручно ставити великий посуд. Призначений для екстремальних походів, коли кожен грам на рахунку.

Третій тип – пальник зі шлангом. Він має ніжки, а балон приєднується через шланг. Ціна відносно висока, маса становить 200-500 г. Більш зручний у експлуатації, стійкий, дозволяє використовувати великий посуд. За холодної погоди, коли газ погано горить, можна акуратно підносити балон до полум'я і трохи його підігрівати. Ручка регулювання подачі газу розташована на кінці шланга, до якого прикручується балон. Тому можна сміливо крутити цю ручку, не боячись, що окріп проллється на руки. Такий пальник призначений для тривалих походів великих груп місцевістю, де розведення багаття утруднене, і потрібно постійно готувати на пальнику.

Газовий пальник зі шлангом
Газовий пальник зі шлангом

Пальники, що застосовуються в туризмі, в більшості випадків мають п'єзопідпал. Це дуже зручно. Натиснув кнопку – проскочила іскра та підпалила газ. Екстремальні полегшені моделі з метою зниження ваги можуть бути позбавлені п'єзопідпалу, тому використовувати їх потрібно у поєднанні зі звичайною запальничкою.

Які сфери застосування туристичних пальників? Це, перш за все, приготування їжі, у тому числі і всередині намету (в погану погоду). Можна підігріти воду, щоб, наприклад, помити голову. Також можна зігріватись у наметі, періодично ненадовго вмикаючи пальник. Якщо людина замерзла, то найкращий варіант – поставити намет, помістити її всередину і включити пальник. За кілька хвилин у наметі стане тепло. Можна відігрітися, перевдягтися, залізти в спальник. Пальник виручить і за відсутності питної води. Будь-яку воду (наприклад, з калюжі) можна кип'ятити і після цього сміливо пити.

Таким чином, туристичний газовий пальник є дуже корисною річчю, а в умовах серйозного походу – просто незамінною. Він врятує у разі холоду, негоди чи відсутності дров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
2 коментарі
Оксана сказав...

Є ще недорогі пальники під цанговий балон. Вчора випробували такий

Андрій Лунячек сказав...

Так, звичайно. Якщо я правильно розумію, це ті модели, в яких балон приєднується до пальника збоку.

Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").