Статистика треку: онлайн-генератор звітів uTrack

Якщо під час походу ви записували трек за допомогою GPS-навігатора або смартфона, то потім буде цікаво та корисно подивитися не лише ваш шлях на карті, але й різну статистику з треку. Наприклад, середню швидкість на маршруті, довжину та час пройденого шляху, найнижчу та найвищу точки маршруту, а також висотний профіль та інші графіки. Ці відомості можна отримати за допомогою деяких програм. Але найпростіший спосіб – не встановлювати нічого на комп'ютер, а відкрити браузер та використати сервіс uTrack – онлайн-генератор звітів з треків, записаних навігаторами.

Статистика треку: онлайн-генератор звітів uTrack

Користуватись цим онлайн-сервісом дуже просто. Але спочатку я вам наполегливо раджу відредагувати трек, видаливши «неправильні» точки. Тоді ви отримаєте достовірніші статистичні дані. Почніть з автоматичного редагування за допомогою програми GPS Track Editor. Це швидко та нескладно. Потім непогано б зайнятися і ручним редагуванням, але якщо вам ліньки, можна обійтися без нього.

Отже, ваш трек відредаговано. Тепер відкриваємо браузер і переходимо за посиланням: http://utrack.crempa.net. Перед нами – головна сторінка онлайн-сервісу uTrack.

Онлайн-сервіс uTrack - головна сторінка
Онлайн-сервіс uTrack – головна сторінка

Одразу впадає в око кнопка «Вибрати файл». Але не будемо поспішати. Виконаємо спочатку кілька налаштувань.

Map base, Track on the map. На жаль, з певного моменту сервіс перестав показувати карту, тому обирати щось у цих розділах не має сенсу.

Report storage. Тут пропонується або не зберігати звіт («Do not save report»), або тимчасово зберегти, надавши вам доступ за посиланням («Temporarily save report»). Щоправда, не уточнюється, що означає «тимчасово». Але навіть якщо ви скористаєтеся першим пунктом («не зберігати»), все одно наприкінці звіту буде кнопка для збереження його у форматі PDF.

Units. Тут все зрозуміло. «Metric» – це звичні метри та кілометри, а «U.S.» – це милі із футами.

Tracks. Цей пункт налаштувань стосується ситуації, коли у вас в одному файлі міститься кілька треків, наприклад, по одному треку на кожен день походу. «Split tracks» дає змогу отримати у звіті окрему статистику за кожним треком, а «One track» видає сумарну статистику за всіма треками, так, наче в нас є один великий трек. У разі багатоденного походу, гадаю, є сенс зробити два звіти, як загальний, так і окремо по кожному дню.

Функція «Split tracks»: статистика кожного треку в згорнутому вигляді. Щоб розгорнути її, натисніть «Show report».
Функція «Split tracks»: статистика кожного треку в згорнутому вигляді. Щоб розгорнути її, натисніть «Show report».

Speed. Тут обираємо, у чому буде показано швидкість: в одиницях (наприклад, у кілометрах) за годину або в одиницях (наприклад, у метрах) за секунду. Як на мене, кілометри за годину якось звичніше.

З налаштуваннями закінчили, тепер натискаємо кнопку «Вибрати файл». Файл має бути у форматі GPX. Це популярний формат, який використовують і навігатори, і більшість навігаційних програм. Якщо ж у вас трек в іншому форматі, то потрібно сконвертувати його у формат GPX якоюсь програмою або цим онлайн-сервісом. Крім того, файл із треком не повинен мати розмір понад 1 МБ, тому не нехтуйте редагуванням, про яке я говорив на початку статті.

Файл вибрали, потім натискаємо кнопку «Generate report» і чекаємо. Через кілька секунд генератор звітів припинить свою роботу. Отриманий звіт складається з наступних частин:
  • Track on the map
  • Elevation
  • Speed
  • Time
  • Distance
  • Complete report export

Track on the map. Як я вже казав, з якогось моменту сервіс перестав показувати карту, тому в цьому розділі ви просто побачите біле поле. Переглянути трек на карті доведеться іншим способом, наприклад, онлайн за допомогою сервісу nakarte.me, або на комп'ютері у програмі SAS Планета.

Elevation. Тут містяться графіки висот (висотні профілі маршруту), а також наступні дані: мінімальна, максимальна та середня висота, різниця між мінімальною та максимальною висотами, сумарні підйом і спуск, висота точок початку та кінця маршруту, перепад висот між точкою старту та точкою фінішу.

Інформація розділу «Elevation»
Інформація розділу «Elevation»

Speed. У цьому розділі містяться графіки швидкості та наступні дані: мінімальна, максимальна і середня швидкість, середні швидкості підйому, спуску і руху по рівнині. Щоправда, мені здається, що середню швидкість цей сервіс вираховує не зовсім правильно.

Інформація розділу «Speed»
Інформація розділу «Speed»

Time. Тут вказані дата треку, час старту та час фінішу, загальний час треку, час підйомів, спусків та руху по прямій. Проте час старту та час фінішу для багатоденного походу наведено у якомусь дивному вигляді, а для одноденного – наводиться всесвітній координований час без урахування нашого часового поясу.

Інформація розділу «Time»
Інформація розділу «Time»

Distance. Тут ми бачимо графік і ось такі дані: загальна дистанція на площині, загальна реальна дистанція, відстані, пройдені впродовж підйомів, спусків і руху рівниною.

Інформація розділу «Distance»
Інформація розділу «Distance»

Complete report export. Остання частина звіту пропонує нам можливість зберегти звіт у вигляді файлу формату PDF. Майте на увазі, що PDF-файл не міститиме в собі карту (тільки графіки та дані). Якщо ви обрали в налаштуваннях пункт «Temporarily save report», то наприкінці буде ще один розділ (Report online), який містить тимчасове посилання на звіт.

Розділ «Complete report export»: 1 - збереження звіту у форматі PDF, 2 - тимчасове посилання на звіт.
Розділ «Complete report export»: 1 - збереження звіту у форматі PDF, 2 - тимчасове посилання на звіт.

Переваги сервісу uTrack:
  • легкість використання
  • велика кількість статистичних даних

Недоліки сервісу:
  • не відображається карта
  • коректність таких даних, як середня швидкість, час початку і кінця багатоденних треків викликає в мене сумнів

Оскільки використовувати сервіс uTrack зовсім нескладно, раджу обов'язково його випробувати. Також можете встановити на комп'ютер програми OkMap та QMapShack. Вони теж добре відображають статистику GPS-треків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Немає коментарів
Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").