Як відрегулювати рюкзак: покрокова інструкція

Для чого туристу потрібен рюкзак? Для того, щоб переносити досить важкий вантаж на великі відстані і при цьому відчувати якнайменше незручностей. І саме від правильного регулювання рюкзака залежить те, наскільки зручно вам буде його нести, чи перетвориться це заняття на суцільну муку, або, навпаки, буде цілком комфортним. Про те, як відрегулювати рюкзак, ми й поговоримо в цій статті.

Регулювання рюкзака

Насамперед потрібно підігнати рюкзак відповідно до вашого зросту, оскільки відстань від плечей до попереку у всіх людей різна. Від цього залежить відстань між поясним ременем та лямками вашого рюкзака. Поясний ремінь зазвичай закріплений нерухомо, а лямки можуть зсуватися вгору-вниз. Надягніть рюкзак, застебніть пояс і подивіться, в якому положенні знаходяться лямки: чи нормально вони лягають на плечі, чи їх потрібно переставити.

Зазвичай лямки фіксуються у потрібному положенні потужною липучкою, що кріпить їх до корпусу рюкзака. Ось її і потрібно спочатку відстебнути, потім пересунути лямки вгору чи вниз, а потім знову застебнути липучку. Тепер приміряйте рюкзак і перевірте, чи правильно ви відрегулювали відстань між поясним ременем та лямками.

Липучка, що дозволяє переставляти лямки вгору-вниз
Липучка, що дозволяє переставляти лямки вгору-вниз

Переходимо до другого етапу. Спочатку потрібно рюкзак чимось наповнити, щоб його об'єм і маса були близькими до тих, які у вас будуть у поході. Наприклад, можна запхати всередину рюкзака парочку спальників або ковдр, зверху для обтяження покласти гантель (або велику баклажку з водою), а на гантель – ще парочку ковдр (або кілька об'ємних светрів і курточок). Мій рюкзак, наприклад, під час регулювання був щільно набитий та важив близько 20 кг.

Не нехтуйте цим етапом! Легкий та напівпорожній рюкзак ви не зможете відрегулювати правильно! Наповнили? Тоді продовжуємо. Далі регулювати рюкзак ми будемо відповідно до пунктів цієї схеми:

Як відрегулювати рюкзак - схема

1. Послабляємо на рюкзаку всі ремінці. Потім надягаємо наповнений рюкзак. Нехай хтось підтримає його ззаду, трохи піднімаючи. А ви тим часом затягніть поясний ремінь (щільно, але не туго). Коли ваш товариш відпустить рюкзак, він повинен трохи опуститися і лягти поясним ременем зверху на ваші стегна.

2. Затягуємо нижні ремінці на плечових лямках так, щоб лямки відносно щільно лягли на плечі.

3. За допомогою верхніх ремінців на лямках підтягуємо верхню частину рюкзака вперед до своїх плечей.

4. Затягуємо ремінці, що підтягують нижню частину рюкзака до пояса. Внаслідок цього усувається розгойдування нижньої частини рюкзака праворуч-ліворуч.

5. Застібаємо грудну стяжку і натягуємо її так, щоб плечові лямки трохи наблизилися одна до одної. Тим самим навантаження частково перекладається з плечей на груди.

На цьому регулювання рюкзака закінчено. Якщо ви все зробили правильно, рюкзак повинен сидіти на вас зручно. Якщо ж ви відчуваєте, що щось не так, то спробуйте повернутися до одного з попередніх етапів (можливо навіть до самого початку – пересування лямок вгору-вниз) і відрегулювати рюкзак знову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
2 коментарі
Unknown сказав...

Я тоже на талию отрегулировал пояс. Нагрузка распределяется по всей спине и дополнительный упор на пояс разгружает плечи.
Хорошая статья.

Андрій Лунячек сказав...

Спасибо за отзыв! Писал на основании собственного опыта. С первого раза у меня не получилось правильно отрегулировать. И показалось, что от пояса нет никакого толка. Но со второго раза удалось сделать, как надо. Потом и другим помогал с регулировкой.

Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").