Як перепливти річку з рюкзаком

Вам подобається плавати? А бажаєте, щоб ваш рюкзак плив поряд з вами? Це, на перший погляд, дивне бажання буде цілком обґрунтованим, якщо є необхідність долати водні перепони. Що призвело до того, щоб відправити рюкзаки в плавання? І що дозволяє їм триматися на плаву? Зараз я розповім про нашу маленьку туристську хитрість, включаючи її теоретичне (слава фізиці!) обґрунтування.

Як перепливти річку з рюкзаком

Час від часу туристам доводиться перебиратися через річки. Гірські річки переходять вбрід. З рівнинними річками такого не вийде. У нас у Харківській області гір немає, і відпочинок на природі в основному полягає у подорожі до якогось симпатичного місця біля берега річки. Як транспорт найчастіше використовуються електрички, оскільки мережа залізниць у нас в області є досить розгалуженою. Але у ряді випадків залізниця проходить одним берегом річки, а найцікавіші, красиві місця, до того ж зручні для встановлення наметового табору, розташовуються на іншому березі. А міст часто знаходиться далеко.

Тепер має бути ясно, чому ідея перепливти річку разом із рюкзаком відвідувала мене ще давно. Що для цього потрібно? По-перше, рюкзак має бути поміщений у герметичну оболонку. По-друге, від маси рюкзака залежить, буде він плавати чи тонути. Згадаймо фізику (закон Архімеда). Відповідно до цього закону рюкзак об'ємом 100 л потоне, якщо важитиме понад 100 кг (60-літровий рюкзак – понад 60 кг тощо). Оскільки наші рюкзаки важать у середньому близько 20 кг, вони повинні плавати.

Перепливти з рюкзаком

Перший раз я перевірив свої теоретичні припущення у 2008 році під час подорожі на річку Оскіл у Дворічанському районі. Там є одне привабливе місце, рухаючись до якого нам довелося зробити великий гак, щоб перейти річку через міст. Іти назад таким самим довгим шляхом не хотілося. Станція дуже близько, на іншому березі. Вирішили спробувати перепливти річку з рюкзаками.

Чохли, що захищають рюкзаки від дощу, стали в нагоді нам для їхньої герметизації. Тоді більшість з нас мали чохли фірми Fjord Nansen, виготовлені з водонепроникного матеріалу з проклеєними швами. Ми одягли їх на рюкзаки та добряче затягнули. Залишилася невелика незахищена частина з боку лямок. Ця частина під час плавання розташовується зверху.

Виявилося, що рюкзаки чудово плавають, занурюючись у воду не більше ніж на чверть. Можна пливти і штовхати рюкзак перед собою, можна притримувати його за ручку або прив'язати до ручки мотузку і за неї тягнути. Чохол добре захищає рюкзак від води, і він залишається абсолютно сухим.

Як перепливти річку з рюкзаком

Наступного року ми знову вирушили в ті ж місця, цього разу наперед налаштовуючись на перепливання з рюкзаками. Зійшли з електрички, дійшли до річки та швидко, оперативно подолали водну перешкоду. На іншому березі був пляж, і своїми діями ми розважили кількох місцевих жителів, які на ньому були. На пляж зручно вибиратися із рюкзаками. А ось протилежний берег – крутий, тому, повертаючись назад, ми використовували мотузку з карабіном. Карабін замикається на ручці рюкзака, і рюкзак за мотузку піднімається з води нагору, на півтораметрове урвище.

Відео з рюкзаками, які плавають, ви можете подивитися ось тут.

Тепер річки, які трапляються на шляху, нам не страшні!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
2 коментарі
Анонім сказав...

ельоктричковий туризм? це якись забобон з минулого сторічча... навіть з позаминулого.... коли ще не було інтернету, десь на дошці в ХОТСС "біля Градусника" або ще десь, наприклад на дошці ДОП_ХГУ хтось прилипляв кнопкою аркушик з написом "збір у п'ятницю на Леваді о 16_45 у хвості платформи" .... цього вже не існує років з 20.... а може і 30.... "прєданьє старіни глубокой..."

Андрій Лунячек сказав...

Ви пишете якісь дивні речі, наче живете в іншій реальності. В Харківській області електрички - це зручний спосіб добратися до початку маршруту, а потім від кінця маршруту повернутися в місто. Не тільки я, але й багато моїх знайомих ними користуються, в тому числі й ті, хто має власні автомобілі.

Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").