Як підібрати спорядження для першого походу

Ця стаття призначена для початківців. Для тих, хто робить перші кроки у туризмі. У ній я збираюся розповісти, як підібрати спорядження для походу, разом з тим витратити не надто багато грошей і отримати у підсумку прийнятний результат.

Як підібрати спорядження для першого походу

У чому полягає особливість вибору спорядження для першого походу? По-перше, у вас немає досвіду. Тому вам важко оцінити, яке спорядження для вас буде кращим. Через це дуже важливо на цьому етапі не витрачати зайві гроші. Адже, набувши досвіду, ви можете відчути, що купили не зовсім те, що потрібно. По-друге, ваш перший похід буде нескладним, тому що новачка у складний похід візьме лише ідіот. Відповідно, наворочене супер-пупер-спорядження вам не знадобиться.

Ці моменти вам слід мати на увазі, оскільки може знайтись безліч порадників як серед ваших друзів, так і на численних туристичних форумах. Пам'ятайте: для вас зараз головна небезпека – витратити гроші на річ, яка вам не потрібна або не підходить.

В ідеалі краще було б спорядження для першого походу в когось позичити. А вже потім, маючи досвід, придбати своє власне. Але ми розглянемо ситуацію, коли взяти спорядження вам нема де, і доводиться купувати все з нуля.

Почнемо ми з кількох порад, які стосуються всього спорядження загалом:
  • не купуйте вироби невідомих та маловідомих фірм
  • не купуйте (за рідкісним винятком) найдешевші речі
  • не купуйте найдорожчі речі, оскільки або їх ціна не відповідає якості, або вони розраховані на дуже складні походи, до яких вам ще далеко.

Тепер перейдемо до конкретних предметів спорядження.

Намет


Якщо вам не знайшлося місця в чужому наметі, то доводиться купувати свій. Найпопулярніша на даний момент конструкція – півсфера з каркасом з двох дуг, що перехрещуються. Ось її й беріть. Каркас краще алюмінієвий, але якщо це вам дорого, візьміть намет з каркасом зі скловолокна (фіберглас). Каркас продається окремо, і пізніше при бажанні ви зможете його замінити.

Намет

Намет обов'язково має бути двошаровий (внутрішній шар – «дихаючий», а зовнішній – водонепроникний). Водонепроникність тенту більшості сучасних наметів становить щонайменше 3000 мм водяного стовпа. Вам цього цілком вистачить. У мого намету тент – 2500 мм, и він не тече (тут, звичайно, залежить не тільки від цифри, а й від якості, яку забезпечує фірма-виробник).

Раджу також брати намет із двома входами та двома тамбурами. По-перше, це зручніше. По-друге, у такому наметі вентиляція набагато краща, ніж у наметі з одним входом. А решта додаткових «наворотів», наприклад, снігова спідниця, для вас абсолютно необов'язкові.

Рюкзак


У поході без нього ніяк. Спочатку визначимося з об'ємом. Краще взяти рюкзак більше, ніж менше. У великий рюкзак можна покласти мало. А ось навпаки – у маленький покласти багато – вже не вийде. Я вважаю, що для жінки мінімум – 50 л (краще – 60 л), а для чоловіка – 80 л (краще – 100 л).

Рюкзак

Конструкцією сучасні рюкзаки відрізняються мало. Як правило, формою вони нагадують витягнутий по вертикалі сплюснутий циліндр, що закривається зверху клапаном, і мають каркас з металевих пластин або трубок. Помацайте тканину – вона має бути досить міцною, особливо на дні рюкзака.

Дуже важливі лямки та пояс. Вони повинні бути досить широкими та м'якими, але при цьому ще й пружними, здатними зберігати свою форму. Рюкзак має регулюватися під зріст власника. Це зазвичай досягається тим, що лямки кріпляться до рюкзака за допомогою потужної липучки, завдяки якій їх можна переставляти вище або нижче.

Спальник


Спальник або спальний мішок – це річ, яка має забезпечити нам комфортний сон. Основне його завдання – захистити вас від холоду. Але оскільки ваш перший похід проходитиме в теплу пору року, можна купити недорогий літній спальник. Як правило, в такому спальнику можна ночувати і навесні-восени, якщо вдягнути на себе 1-2 светри.

Кілька слів про конструкцію. Спальники бувають двох видів – кокони та ковдри. Спальник-ковдра має прямокутну форму і при розстібуванні блискавки перетворюється на велику прямокутну ковдру. Спальник-кокон у ногах вужчий, ніж у плечах, блискавка в нього до кінця (в зоні ступнів) не розстібається, і як ковдру такий спальник використовувати не можна.

Спальник-ковдра
Спальник-ковдра

Переваги та недоліки обох видів: ковдра просторіша в ногах та більш універсальна, а кокон трохи легший і тепліший. Якщо ви маєте сумніви, то для першого походу придбайте літній спальник-ковдру. Якщо пізніше купите інший спальник, або взагалі припините займатися туризмом, то спальник-ковдру зможете використовувати вдома як звичайну ковдру.

Килимок


На ньому ви лежатимете вночі. Килимок ізолює вас від холодної землі, а також згладжує нерівності грунту. Для першого походу нічого хитромудрого купувати не треба. Візьміть популярний серед багатьох туристів килимок із пінополіетилену (на туристському жаргоні його називають «каремат» або «пінка»). Він має розміри 180х60 см і товщину 8-10 мм.

Дощовик


Для захисту від можливого дощу ви можете використовувати все, що завгодно (плащі, штормівки тощо), головне – щоб воно було повністю водонепроникним. Один із найдешевших варіантів – плащ із поліетилену вартістю 1-3 долари, який можна купити на будь-якому лотку. Якщо вибрати плащ, поліетилен у якого не надто тонкий, то є висока ймовірність того, що він успішно переживе похід і навіть не порветься.

Взуття


Однозначно найкраще взуття – це туристські черевики. Для відносно нескладного походу можна використовувати кросівки, але за умови, що вони мають міцну конструкцію, міцну тканину та досить товсту підошву.

Туристські черевики
Туристські черевики

Кросівки для нескладних походів
Кросівки для нескладних походів

Взуття – це найголовніше у туристському спорядженні. Якщо воно зіпсується або почне натирати вам ногу, коли ви будете далеко від цивілізації, то це буде набагато гірше, ніж порваний рюкзак або намет. Тому до вибору взуття потрібно поставитися серйозно.

Ніколи не йдіть у похід у щойно купленому взутті! Взуття потрібно купити заздалегідь, хоч би за два тижні до походу. І протягом цих двох тижнів його розношувати, активно пересуваючись містом.

Також у вас із собою обов'язково має бути запасна пара взуття. Це може бути щось легше, ніж основна пара. Я, наприклад, використовую звичайні кеди або трекінгові сандалії.

Одяг


Багато хто буде радити вам використовувати термобілизну, мембранні тканини та інші досягнення цивілізації. Однак для першого походу ми візьмемо простіші речі, переважно з тих, що є у вас в гардеробі. Тоді й купувати щось додатково нам доведеться по-мінімуму (якщо взагалі доведеться).

Вважається, що повний комплект одягу має бути як мінімум тришаровим. Нижній шар – білизна, поверх нього одягається одяг, що утеплює, а зверху всього цього – одяг, що захищає від вітру.

Травневий сніг у Карпатах на горі Гургулат (1442 м). Прохолодно, одягнув шапку та куртку.
Травневий сніг у Карпатах на горі Гургулат (1442 м).
Прохолодно, одягнув шапку та куртку.

Хмельницька область, берег Дністра. Куртка, жилет, баф на голові для захисту від вітру.
Хмельницька область, берег Дністра.
Куртка, жилет, баф на голові для захисту від вітру.

Щодо штанів, то їх потрібно брати дві пари. Основна пара – з легкого матеріалу, що дихає, швидко висихає, але є досить міцним. Ці штани мають бути достатньо вільними, щоб не обмежувати рухи. Друга пара штанів потрібна або на заміну основній парі, або для утеплення (у такому випадку дві пари штанів одягаються одночасно).

Джинси у поході я не люблю. Сучасні джинси, як правило, не надто вільні. Вони можуть обмежувати рухи, їх важко надягати зверху на інші штани, в них незручно спати. Матеріал джинсів зазвичай недостатньо добре «дихає», тому в них може бути спекотніше, ніж в інших штанах.

Тепер розповім, що я надягаю на верхню частину тулуба. Перелічую речі у напрямку «зсередини-назовні»: футболка, тонка вовняна кофта, легкий вовняний светр (вовна взагалі дуже гарна в умовах походу), куртка-вітрівка. Ще одна футболка та легка кофта лежать у рюкзаку. Звичайно, все це разом одягаю тільки якщо холодно. А зазвичай використовується якась частина. Під час денного переходу я використовую футболку, за потреби (якщо холодно) додаю до неї куртку (іноді ще й светр). Решта – у «заначці» до вечора.

Для повної картини згадаю шкарпетки (щонайменше три пари), кепку, в'язану шапку (на випадок холодних ночей або вітру на вершині гори). Також я використовую жилет з безліччю кишень, де лежать паспорт, гроші, навігатор, телефон та інші дрібниці. Замість такого жилета ви можете використовувати поясну сумку або сумку через плече. Але жилет мені подобається не тільки через кишені, а й як додатковий предмет одягу, який непогано захищає від вітру.

Посуд


Вам знадобляться кухоль та миска. Вони повинні не битися, тобто бути металевими або пластиковими. Металеві, на мою думку, краще, тому що при необхідності їх можна підігрівати прямо на багатті. Це можуть бути дешеві миски та кухлі з китайської нержавійки, або щось, що нагадує їх за формою (пластикові або металеві судки, контейнери для їжі), або армійський казанок (дешевий і зручний – маленький казанок, кришка у якого грає роль миски).

Посуд

Також вам, швидше за все, знадобиться великий казан. Його можна купити, а можна виготовити самостійно, знайшовши відповідну металеву ємність і приробивши до неї дротяну ручку. Я, наприклад, зробив казан з великої (але тонкостінної та легкої) каструлі. Вона мала пластмасові ручки, які я відкрутив, а в отвори, куди ручки прикручувалися раніше, вставив дріт.

Різні дрібниці


Візьміть із собою ліхтарик. Найкраще – налобний (який надягають на голову) на світлодіодах (менше споживає електрики, ніж ліхтарик з традиційною лампочкою). І не забудьте вставити свіжі батарейки.

Також вам знадобиться ніж. Він повинен бути не надто маленьким і мати міцну конструкцію, оскільки ніж – це універсальний інструмент, який використовується як для нарізування їжі, так і для різних робіт.

Все інше, що вам потрібно взяти з собою в похід (туалетний папір, зубна щітка тощо), докладного опису не потребує. У вас просто має бути список речей, які ви візьмете у похід. У мене він є на цій сторінці, і, збираючись у похід, ви можете за цим списком звірятись.

От і все! Готуйте спорядження, запитуйте або доповнюйте мене в коментарях до цієї статті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
2 коментарі
Оксана сказав...

Дякую! Дуже чітко й системно все розписано. Корисно

Андрій Лунячек сказав...

Оксано, дякую за відгук!

Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").