Рюкзак з фронтальними або бічними кишенями: переваги та недоліки

Неможливо уявити сучасний рюкзак без кишень. Класичний варіант – це об'ємна кишеня у верхньому клапані рюкзака і ще одна-дві на його основній ємності. Іноді можна зустріти і рюкзак з безліччю кишень із трьох сторін (як на малюнку нижче). Але найчастіше вони розташовані або збоку, або з того боку, який протилежний лямкам. Особливості кожного із цих двох варіантів ми зараз і розглянемо.

Рюкзак з безліччю кишень
Рюкзаки з такою кількістю кишень
зустрічаються нечасто

Бічні кишені


Досить популярна модель – це рюкзак із двома кишенями, розташованими з боків. Ці кишені можуть бути доволі плоскі, або великі, об'ємні.

Невеликі бічні кишені
Невеликі бічні кишені

Об'ємні бічні кишені
Об'ємні бічні кишені

Зазвичай рюкзак з такою конструкцією має між кишенями (на боці, протилежному лямкам) шнурівку або стропи, що дозволяють закріплювати різне спорядження.

Деякі моделі мають стропи і з боків, там, де кишені. Тоді спорядження можна кріпити і збоку, але при цьому використання однієї (або обох) бічних кишень стає неможливим.

Фронтальні кишені


Широко поширені рюкзаки з кишенями, розташованими з протилежного лямкам боку. Для простоти називатимемо ці кишені фронтальними. Найчастіше рюкзак має одну таку кишеню. Але бувають моделі і з двома кишенями, що знаходяться або одна над одною, або на однаковій висоті паралельно одна одній.

Рюкзак з однією фронтальною кишенею
Рюкзак з однією фронтальною кишенею

Дві фронтальні кишені одна над одною
Дві фронтальні кишені одна над одною

Дві фронтальні кишені паралельно одна одній
Дві фронтальні кишені паралельно одна одній

Такий тип рюкзаків майже завжди має стропи з боків, що дозволяють прикріплювати по обидва боки ті чи інші предмети спорядження. Всі ваші речі не влазять у рюкзак? Не біда! Праворуч причепимо каремат, а ліворуч – намет!

Переваги та недоліки обох варіантів


Головний недолік моделей з фронтальними кишенями – центр ваги рюкзака віддаляється від спини, причому сильніше, чим важче навантажені кишені. Через це навантаження на туриста зростає, доводиться сильніше нахилятися вперед. Тому в таких моделях рюкзаків доцільно класти до кишень щось легке.

Відповідно, головна перевага рюкзака з бічними кишенями – його центр ваги знаходиться близько до спини, що полегшує перенесення (за винятком випадків, коли ви прикріпили зовні на шнурівку або стропи додаткове спорядження).

Рюкзак із бічними кишенями має й деякі недоліки. По-перше, на нього складніше прикріпити зовні стільки ж спорядження, скільки на моделі, що мають фронтальні кишені. По-друге, бічні кишені збільшують ширину рюкзака, через що у вузьких проходах і густих чагарниках з ним дещо складніше пересуватися.

Звідси випливають і переваги рюкзаків з фронтальними кишенями. Вони вужчі, що полегшує пересування в обмежених умовах (якщо, звісно, не навісити з обох боків додаткове спорядження). Але за потреби на рюкзак можна прикріпити багато всіляких речей, тому що задіяні обидві сторони.

Як бачимо, кожен варіант має переваги і недоліки. Моя думка така: якщо любите прикріплювати спорядження зовні рюкзака, то зручніша модель з фронтальними кишенями. Якщо ж для вас краще всі речі ховати всередину, то зверніть увагу на рюкзак з досить плоскими бічними кишенями, які не сильно стирчать в обидва боки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
4 коментарі
Unknown сказав...

"узких проходах и густых зарослях с ним несколько сложнее передвигаться" -- сложней передвигаться с высоким рюкзаком.

Андрій Лунячек сказав...

Во-первых, высоту рюкзака здесь я не рассматриваю вообще. Речь идёт исключительно о ширине.
Во-вторых, "узкий" и "низкий" - это две совершенно разные вещи.

Оксана сказав...

Скільки рюкзаків не купувала - все одно повністю жодним з них не була задоволена. То кишень малувато, то ще щось... Ну і бюджет завжди впритик(

Андрій Лунячек сказав...

Оксано, як там кажуть: "Наша Галя балувана"?

Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").