Як розмістити велику групу на маленькій стоянці

У турпоході іноді виникає наступна ситуація: ви приходите ввечері на місце ймовірної ночівлі і бачите, що наявна галявина замала для нормального розміщення вашої групи. В останні роки чисельність моєї групи коливалася в межах 6-15 осіб, і в нас зрідка виникала така проблема. Але ж групи бувають набагато більші (одного разу ми зустріли групу з 52 осіб з одним керівником, але, на мою думку, це вже патологія).

Як розмістити велику групу на маленькій стоянці

Звичайно ж, для профілактики таких ситуацій можна порадити докладно розробляти майбутній маршрут. Однак стовідсоткової гарантії це не дасть, особливо якщо ви (як і я) любите щоразу вирушати у нові та маловідомі місця. Тому припустимо, що це вже сталося (вечір, велика група та маленька галявина). І запитаємо себе: що робити? Нижче я розгляну деякі прийоми компактного розміщення.

Не розтягувати штормові розтяжки. Якщо немає сильного вітру та сильного дощу, то вони особливо й не потрібні. Натомість економиться місце, і намети можна поставити впритул один до одного. Якщо все ж таки хочеться їх натягнути, то можна зв'язати між собою розтяжки сусідніх наметів.

Не розтягувати тамбури. Доведеться потіснитися і речі перекласти з тамбуру всередину намету, зате намет займатиме відчутно меншу площу. Якось під час нашої подорожі я поставив намет на єдине доступне місце, при цьому в одному з моїх тамбурів (їх у мене два) опинилося осине гніздо! Ос прогнати не вдалося, тому той тамбур я не розтягував, щоб гніздо було не всередині тамбуру, а зовні.

Розвести багаття в місці, непридатному для встановлення намету. Усі рівні горизонтальні ділянки потрібно зайняти під намети, а багаття можна розвести там, де є нахил ґрунту, ями чи горби.

Використовувати для ночівлі не всі намети. Припустимо, у вас три намети, у кожному з яких ночують дві особи. Використовуйте два намети, а до кожного з них залізте втрьох. Третій намет можна не ставити взагалі. А можна поставити його під нахилом та на пагорбах для того, щоб скласти туди свої речі. Пам'ятаєте мою історію про осине гніздо? Тоді в моєму наметі, де зазвичай розміщуються три людини з речами, чудово розмістилося четверо, але без речей. А речі склали в порожній намет, який поставили абияк.

Намет поставлено абияк, бо в ньому ночували не люди, а рюкзаки
Намет поставлено абияк, бо в ньому ночували не люди, а рюкзаки

Стояти не поряд, а розосередитися. Замість однієї великої галявини спробуйте знайти кілька маленьких галявин (кожна з яких вміщує один намет) неподалік одна від одної.

Бути готовим до найгіршого. У контексті цієї ситуації найгірше – це якщо до настання темряви ви не встигли дійти до більш-менш придатного місця для ночівлі. Припустимо, горизонтального майданчика немає взагалі. Є тільки вузька стежка та схил ущелини, якою вона йде. У такому разі про повноцінну ночівлю говорити не доводиться. Ваше завдання – дотягти до ранку, а потім продовжити шлях. Намети, можливо, поставити не вдасться. Потрібно дістати каремати та спальники і влаштуватися або прямо на стежці, або на схилі ногами вниз. Обов'язково вжити заходів для запобігання скочуванню або сповзанню вниз по схилу (використовувати упори, мотузки, кілочки та свою фантазію). Якщо буде можливість, хоча б чай на пальнику закип'ятити.

Звичайно ж, остання ситуація буває надзвичайно рідко, до того ж зазвичай з вашої вини (ви не захотіли стати на стоянку заздалегідь, і вперто йшли до самої темряви). А в інших випадках, як бачите, завжди є якийсь прийнятний вихід.

От і все! Якщо у вас були якісь цікаві історії, пов'язані з ночівлею в поході, розкажіть про них у коментарях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
4 коментарі
Оксана сказав...

О, частенько із такою проблемою стикались! Дякую за поради

Андрій Лунячек сказав...

Оксано, будь ласка!

Анонім сказав...

так, це жахлива проблема... коли один з туристів потужно та голосно хропить вночі... і місце для намету як би є, але і немає,,,,

Андрій Лунячек сказав...

Бачу, що досі мені щастило. Гучних хропунів в походах якось не було.

Дописати коментар

У розділі "Коментувати як:" виберіть один з варіантів: а) "Анонімно", б) "Ім'я / URL-адреса" (URL-адресу вказувати не обов'язково), в) обліковий запис Google (тоді ви зможете отримувати на пошту повідомлення про нові коментарі, якщо поставите галку "Сповіщати мене").